В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
19
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 8 месеца
Ееееххх, хубаво си беше 80-те години. Нямаше джендери, предателите не бяха в политиката, а ги стреляха на кльона докато бягаха в посока запад. Ала най- хубав си беше оня зеления паспорт със залепената черно-бяла снимка и релефния печат!!! На 13 стр. онези тъмно синьо-*** имаха точка в средата на 3-ката.... да се знае, че от тях има и по-бледолики, та да не се заблуди милиционера та да набие българче хо хо хо хубави времена бяха, глупав бай Тошо осра са с Лукана.
122
1
 
26
 
! Отговори
12344 преди 8 месеца
На каишка не щът ли да ни водят, че само кви ли не глупости добавят
121
1
 
22
 
! Отговори
Дарина преди 8 месеца
Всичко това се прави за пари и манипулиране на хората заради информацията която се знае за всеки един от нас......ЕГН- то. всеки ти го знае... каквото и да плащаш всеки те пита за ЕГН ...а сега и пръстов отпечатък все едно сме престъпници...а защо не просто да има ПИК които да замества ЕГН- то и всичко да става с него...
120
0
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
Колега номер 117, на самия RFID чип ще бъде записан единствено хеш, който не върши никаква работа, ако сканиращото устройство няма достъп до централния сървър.
119
3
 
20
 
! Отговори
13 преди 8 месеца
NAI - POSLE!!!
118
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-добре народо-населението да се чипира и да има данни кой къде ходи - така ненаказаната престъпност рязко ще намалее.
117
2
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Ех тия технологии.. Едно време просто им татуираха номер на ръката:)
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 123
от статията не става ясно каква технология ще се използва, така че това не може да се твърди. С подобен скан може да прочетеш серийния номер на таг-а, но не и какво има вътре. Аз предполагам, че вътре ще има сертифиакт с публична и лична част, както и ПИН. И ще се използва за достъп до въпросните лични данни, които ще се съхраняват на съвсем друго място.
115
1
 
20
 
! Отговори
Нямам думи преди 8 месеца
Айде пак Борика изкараха кинти ...
114
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е егн а ключ.
113
2
 
27
 
! Отговори
АЗ76 преди 8 месеца
браво момци! чипирайте ни назе като дживотните.
у сиктер продажни контрольори на човешки съдби!!!
112
2
 
22
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 месеца
А за гласуване ще може ли да си ползва?
111
4
 
30
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
По този начин някой ако мине покрай теб с четящо устройство за лични карти и може да разбере личните ви данни
110
1
 
32
 
! Отговори
немо преди 8 месеца
Аман бре! През две години лична карта! Хич не ме и търсете повече за подобни глупости.
Пари на вятъра.
109
2
 
19
 
! Отговори
Предвид преди 8 месеца
Включвам се...по повод библейските пророчества: от Библията става ясно, че истинския белег на звяра ще е духовен а не технически( свързан с прегорялата съвест у човека) и приемането ще е доброволно и съзнателно. Техническите белези на звяра са фалшиви ( не са изцяло доброволни а наложени)и могат да са предпоставка във времето за приемането на истинския белег на звяра.
108
1
 
20
 
! Отговори
rfid преди 8 месеца
Е, сега спокойно ще мога да продам мъжа в магазина!!!
107
2
 
19
 
! Отговори
дд преди 8 месеца
дай да ги вкараме тия лични карти в смарт телефоните и да се свършва тази простотия.
106
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак да сменяме личните карти и пак да плащаме за тях...
105
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващата стъпка - чип под кожата.
104
3
 
28
 
! Отговори
Andreshko преди 8 месеца
ЕГН лесно се установява,като се знае рожденната дата,като се знае лицето от коя област е и дали е мъж или жена,остава да се разгадаят само последните две цифри от ЕГН-то и може да се влезе в личните данни на даденото лице.