В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
26 мар 2018 13:00,
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
37
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Aко си загубя или ми открадант личната карта тази новата, това означава ли, че престъпника, който я е откраднал има достъп до всичките ми данни, малоyмници. Вместо да нищят КТБ и престъпността се чудят каква глупост да измислят.
41
0
 
32
 
! Отговори
ЛОША ОРГАНИЗАЦИЯ преди 6 години
Ако това се случи - ще ви откраднат Дома само с едно просто устройство в Трамвая , минават само покрай вас и вече сте клошари .Тъпо е .
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлична идея. За усложняване на задачата вкарайте и малко по-лична информация: размер на половия член без и с ерекция, например.
39
3
 
25
 
! Отговори
Гай Юлий Цезар преди 6 години
Уважаеми джендери, уважаеми травестити , третополови, петополови и безполови , както и всички уважаеми многополови и всички други полове които не съм споменала! Като не искате да бъдете следени оставете си личната карта у дома! Тъкмо мъжа Ви/жена Ви или , които не съм споменала няма да разберат че кръшкате!
38
1
 
26
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
НАЛАГА СЕ ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ...НЯМА МЪРДАНЕ..АКО КАЖЕШ НА БУЛКАТА, ЧЕ СИ НА РАБОТА,ЩЕ ТЕ ХВАНЕ НА НЕТА ,ЧЕ СИ В ХОТЕЛА С ВАНЧЕТО ОТ 3 ЕТАЖ...ХАХАХАХАХАХИНТЕРЕСНО-ИНТЕРЕСНО
37
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна.Отново МВР(понеже са им малко над милиард и сто милиона бюджет)са решили да ни одерат кожите с нови лични карти.Ама и паспорти сигурно.А нещата са много прости,но няма кой да се сети:Когато даваме личните си данни на *** и пульо,да ни искат задължително само ЕГН-то например,без личната карта.Така,при евентуална злоупотреба няма да имат всичките ни данни.
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До младенИ въпреки това пак ще трябва да си носиш една бала документи с тебе където и да отидеш, а не като на запад лична карта и толкова - всичко ти излиза...ше нося ако трябва и един чувал... за къде бързаш толкова, влак ли гониш?няма нищо по сигурно от "хартията", да знайш...
35
1
 
25
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ще ми я заредите ли с двеста триста лева ,ей така да не съм капо.
34
0
 
38
 
! Отговори
Касапин с 2 пръста преди 6 години
От кой пръст точно искате пръстови отпеатъци имам 2 средни левия или десния ?
33
1
 
40
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Германците нали са на вълна да си горят личните карти в микровълнова печка, че да не могат да ги следят по късно ще дойде и при нас , а след още 10 години направо ще имплантират чип в главата под предлог, че ще е по- удобно, вместо да е на някакво картонче и да я изгубиш ....е разбира се ще е съчетано с мощна рекламна кампания и редица изследвания, които ще показват, колко милиони хора по света си губят личните документи и какво неудобство и какъв ужас и причинява това.
32
0
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Мисля да им направя един силиконов отпечатък от оня орган с топките, за да могат да ме идентифицират по - лесно..
31
1
 
35
 
! Отговори
това е скъпа глупост преди 6 години
"Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-КОД, както и сега действат БАНКОВИТЕ КАРТИ." С други думи вместо да се реши с по добра сигурност и защита на правителството моите лични данни, ще ми вземат отгоре 2 лв за чип който слагат в дебитната ми карта .Както знаем престъпниците са по умни от нашите заспали дебели ушеви и ПАК ЩЕ СИ КОПИРАТ ДАННИ! Абе по важното е народа да дава пари за пластика и чипове ,ние за друго не съществуваме май .
30
3
 
27
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации."И въпреки това пак ще трябва да си носиш една бала документи с тебе където и да отидеш, а не като на запад лична карта и толкова - всичко ти излиза.
29
1
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Гърците имат едни лични карти с валидност 30-40 години ...На нас ни дерат кожите на всеки 5-10 години ...Чип ?А, що не ме хванете за *** ?
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не им дойде времето няма да могат да го направят. Да не вземат да паднат преди да го приемат? Видяхме докторчето с пръстовите отпечатъци докъде стигна, тия защо мислят, че като не вярват в Бога, Той не ги засяга?
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Otkrovenie na IoanaEdin den vsichki shte imat belega na diavola za da gi kontrolira. Spravka Bibiliata...защото дявола веге го е адски шубе от хората, знаейки какво е направил с тях и докъде ги е докарал ... колкото и да е дявол, но съвестта го гризе, знае, че може да получи възмедие от хората и затова иска все повече и повече контрол...
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и много подло е направен тоя закон - трябва да поискаш "отказ", от "пръстите", а не "съгласие".а би трябвало да бъде точно обратното - трябва изррично да се съгласишабе вие хората априори за престъпници ли ги имате, бе? кажете си го направо ...
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аиде пред народното събрание дават безплатно поне Вазелинн да не боли още и още повече изстрадалия народеца.
24
1
 
27
 
! Отговори
freedom преди 6 години
nie banditi li sme da davame otpechtaci? Nikyde go niama na Zapad tova, aloooooo. Shte se otkaja ot BG grajdanstvo.
23
2
 
26
 
! Отговори
Otkrovenie na Ioana преди 6 години
Edin den vsichki shte imat belega na diavola za da gi kontrolira. Spravka Bibiliata.

Спонсорирани публикации