До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?

Украинци и молдовци се дърпат, а кризата у нас се задълбочава
29 мар 2018 20:45, Елка Василева
297
До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?
Снимка: архив, Reuters

Дефицитът на работна ръка се усеща все по-силно в България, включително поради задълбочаващата се демографска криза. Може ли обаче вносът на работници и специалисти от държави извън ЕС да реши проблема?

Натискът на работодателските организации в България за облекчаване на вноса на работна ръка в страната се оказа успешен. Правителството вече сключи спогодба за привличане на специалисти от Армения, а до средата на годината се очаква подобни спогодби да бъдат подписани с Украйна и Молдова, пише Дойче веле.

А работа има в България

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че тази тенденция е изцяло положителна: "Недостигът на човешки ресурси се превръща в основен фактор, възпиращ новите инвестиции в България. Липсата на работна ръка ограничава стопанския растеж и пречи на българската икономика да се възползва от подобряващата се стопанска конюнктура в света", твърди Велев. Ръководената от него асоциация е установила дефицит от поне 80 хиляди специалисти в машиностроенето, електротехниката, строителството, здравеопазването, транспорта и логистиката.

"В същото време безработните в страната са около 200 хиляди души, към които трябва да бъдат прибавени и 100 хиляди т.нар. "обезкуражени" – хора, които всъщност никога не са си търсили работа. Половината от безработните обаче са без образование и без каквато и да е професионална квалификация. Сред тях има и хора, които просто не желаят да работят. За българите като че ли е по-лесно да напуснат страната в търсене на работа, вместо да се преместят в друг град, където работа има", изтъква Велев.

Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков е на друго мнение. "В дискусията, която предхождаше облекченото издаване на трудови визи, не се появиха каквито и да било разчети и анализи за ситуацията на пазара на труда. През последните години в страната са били приемани по 3-4 хиляди души от страни извън Евросъюза и в огромната си част те са били сезонни работници. Това показва, че няма проблем в тази насока", контрира Нейков.

Не бедността, а демографският срив

Големите играчи в българския бизнес са съгласни, че ниските заплати в България са сериозна причина за трудовата емиграция, смята Велев. Но според работодателите ключовият фактор за нарастващия дефицит на работна ръка е не бедността, а тежката демографска ситуация в страната. Понастоящем за местата на всеки 100 работници и специалисти, напускащи пазара на труда поради пенсиониране, на разположение са едва 63 навлизащи в трудоспособна възраст младежи. В същото време броят на икономическите емигранти през последните години надвишава броя на завърналите се в страната средно с 4 хиляди души.

"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси", твърди Васил Велев. И допълва, че през следващите десет години се очаква дефицитът да достигне крайно болезнения за България брой от половин милион души. "За сравнение дефицитът от кадри в несравнимо по-голямата германска икономика е 1,5 млн. души. А известно е, че колкото повече хора дойдат да работят в страната, толкова повече ще нараства икономиката, събраните данъци и осигурителни вноски", убеден е индустриалецът .

Васил Велев разчита, че православието и по-топлият климат ще привлекат десетки хиляди работници и специалисти от Украйна и Молдова, където живеят и български малцинства. Като пример той посочва резултатите от неотдавнашен конкурс за инженери в бургаския машиностроителен завод "Спартак". За  едно работно място там са кандидатствали 40 украински специалисти. Спечелилите конкурса ще получават 1,5 пъти по-голяма заплата от българските си колеги и ще ползват жилищни и транспортни облекчения.

В отговор Иван Нейков цитира скорошно изявление на министъра на труда и социалната политики, че Украйна и Молдова не проявявали интерес към сътрудничество в износа на работна ръка за България. Експертите на Балканския институт по труда и социалната политика са на мнение, че този износ няма да реши проблемите на българските работодатели.

"Според нас икономически по-изгодно и социално по-целесъобразно е усилията да се съсредоточат към повишаване на икономическата активност и качествата на наличните трудови ресурси. Става въпрос за няколкостотин хиляди работоспособни кадри, част от които са и висококвалифицирани", казва Нейков. Сред тях са между 150 и 200 хиляди души с увреждания, които не са особено желани от работодателите.

Заети в сивия сектор

Поне 100 хиляди от току-що пенсиониралите се имат запазен трудов потенциал да продължат да заемат досегашните си работни места и да обучават младите. Най-голяма е групата на т.нар. "нищонеправещи" млади хора. Според различни източници броят им варира от 100 до 300 хиляди души.

"Анализите ни сочат, че значителна част от тези хора всъщност здраво работят в сивия сектор. Европейският съюз настоява „нищонеправещите“ да бъдат приобщени към светлата част на икономиката, като чрез изпити им бъдат признати придобитите в практиката умения", обяснява Нейков.

Голямата надежда на българските работодатели за запълване на дефицита от работна ръка е Виетнам. „Виетнамците са добри работници, а страната им се е специализирала в износа на човешки ресурси. В Румъния и Чехия вече има цели автомобилостроителни заводи, в които работят само виетнамски работници. А ние сме ограничени с таван от 20% при наемането на чужденци извън Евросъюза в големите български предприятия и до 35 % в малките и средните фирми “, не крие недоволството си Васил Велев.

Предприемачът е убеден, че гласуваните от Парламента облекчения при издаването на сини карти няма да доведат до превръщането на България в транзитен пункт на нелегална трудова миграция към Западна Европа. „Издаването на комплексно разрешително за работа важи за 1 година и е свързано с точно определено работно място в страната. То не дава никакви права и възможности доведените отвън специалисти да бъдат приемани на работа в друга страна-членка на Евросъюза“, посочва Васил Велев. Той обаче признава, че българските работодатели нямат никакъв опит в подбора на кадри зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
51
 
! Отговори
Хм. преди 6 години
В България има много и качествена работна ръка, няма нито един бизнесмен!
173
1
 
49
 
! Отговори
Лари преди 6 години
Другарите работодатели отново са в грешка, а представата им за съвременнен Виетнам е напълно остаряла.Нека прабват първо да дадат американските заплати, пък да видим....
172
0
 
50
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Както се вижда др. Велев има проблем ! Преди 22 години Велев не мислеше за мене и другите като мен, и ние си решихме проблема! Е , внуците не говорят добре български , но такъв е живота Велев. Твой ред е да си решиш проблема.
171
0
 
41
 
! Отговори
старата песенна нов преди 6 години
глас.Значи като искаха д увеличат годишния отпуск с 5 дни неможе,ако работиш след 8 часа няма никакво заплащане (така е по закон),400 лв минимална заплата ви е много(стига с тия простотии за 510 бруто) и сега ми те не искат да работят.Да го д...Замислете се че нямаме 200 000 безработни много от тях работят ама не могат да търпят шеф робовладелец над главата си.Можете да осигурявате на чужденците път ,легло и храна и малка заплата ама на нашите не можете да дадете същото.Каквто повикало такова
170
0
 
32
 
! Отговори
хохохо преди 6 години
Мдааа... Сега видиш ли в България били останали само умните и красивите,а тези зад граница за нищо не ставали. Така е когато гроздето е високо,ще кажете че е кисело.
169
0
 
43
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
България е тотал щета.Само медиите поддържат тази държава все още.Миналата година, като видях колко украинци има назначени по българските хотели, направо се изненадах.Не мислех, че нашите ще стигнат толкова долу, вместо да вдигнат заплатите по морето да наемат украинци и молдовци.Сега гледайте след 1-2 месеца, как по всички телевизии и медии ще удари на умряло, защото няма българи (дори и ***) балъци, които да работят за жълти стотинки на шведски маси и тем подобни !
168
1
 
32
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 6 години
Късно е вече -*** е фалирала държавица,тотално изостанала от държавите от където мутробизнесмените ни очакват да пристигнат новите "роби".Логичният финал след няколко години е,че прокълнатата фалирала територия населена с изчезващо,но уникално просто население ще бъде изкупена на безценица както всичко продавано в нея досега.
167
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Спечелилите конкурса ще получават 1,5 пъти по-голяма заплата от българските си колеги"Плащането на по-висока заплата за същия труд е противозаконно, но както винаги за ГЕРП е нещо непознато спазването на каквито и да било закони.
166
7
 
5
 
! Отговори
Bayazit преди 6 години
Abe imam edin vapros ,za6to ne mi puka za Vulgaristan ,za edin priyatel pitam
165
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е луд да работи в България. Не бих се наел и да съм работодател там. Смахната държава. 10 години имах бизнес и работници. Успешен беше. Ама влязоха двама с *** пушки в офиса ми и до там беше бизнеса ми. Сега съм работник в Германия и вземам 11000 евро - 7000 след плащане на данъците. Безопасно, спокойно и печелившо. В България идвам само за отпуската и да видя роднините. Носталгия, какво да правиш, родина. Да не бъркаме прекрасната страна България с отвратителната държава България.
164
1
 
38
 
! Отговори
Бургас преди 6 години
Спечелилите конкурса ще получават 1,5 пъти по-голяма заплата от българските си колеги и ще ползват жилищни и транспортни облекчения.А дали с такива условия не биха спрели българите да не напускат страната!? Да не говорим за дискриминацията по етнос.
163
0
 
29
 
! Отговори
Понциалът е тук преди 6 години
В администрацията има около 200 000 излишни чиновници. Трябва да бъдат уволнени и нека се захванат с работа, вместо пиене на кафе.
162
0
 
37
 
! Отговори
щяха да дойдат преди 6 години
но се отказали когато по виетнамските телевизии съобщили новината ,че българските работодатели протестирали срещу решението на синдикатите за 20 лв . увеличение на минималното възнаграждение !
161
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте вие виетнамци да дойдат да работят в България. Ходих във Виетнам преди 15 години и още тогава бяха къде по-напред от България.
160
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще хранят децата си с патриотизъм и родолюбие...Успех!Моите искат хляб и пържоли
159
3
 
35
 
! Отговори
много сме зле преди 6 години
щом дори украинците отказват да идват тук ,щом дори бесарабските българи отказват ,дори българските роми бягат от България ! Куче да вържеш няма да остане в България , е разбира се ако кучето уважава себе си ! Ако кучето е мазохист ,ще остане в България
158
1
 
5
 
! Отговори
до Жоро преди 6 години
Точно така!Право в 10сятката!
157
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 188Не се притеснявай!В България след 10 години - ромите ще са повече от вас!Ще ви управляват...може и полицейски час да ви сложат!Злопаметни са...и са ви "набрали"
156
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От виетнамци работа не чакайте.Едно време бяха изпратени по комунистическа линия в България,и като падна Берлинската стена,един не остана,избягаха на запад до един.Файда никаква нямаше от тях,с изключение ,/ако трябва да бъда обективен/,спомогнаха за пониженият прираст на бездомните кучета,а и в много от случаите и домашни любимци.Помня в заводите ,че работиха на струг по четирима,и изкарваха едва по половин норма.По добре камбоджанци,поне знаят как да псуват на български.
155
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умньо 175 когато в една държава всичко е картелирано и Факир да си трудно ще направиш бизнес.