Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов

2 апр 2018 18:25,
54
Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов
Снимка: архив "Булфото"

58% от хората у нас твърдят, че вярват в Бог. Това са близо 3,2 милиона пълнолетни българи (от всичките 5,5 млн.), показва проучване на "Галъп" дни преди Великден.

Милион по-малко, 2.2 милиона, вярват в църквата, сочи изследването. Това означава, че 41% от българите заявяват доверие в нея, 36% - недоверие.

Данните показват по недвусмислен начин, че вярата не върви задължително с доверие в религиозната институция, анализират социолозите. Те обаче отчитат, че въпреки тези цифри доверието в църквата у нас през последните години укрепва и всъщност е с най-високо одобрение от всички институции в България.

Проучването на "Галъп" е проведено между 9 и 16 март сред 772-ма пълнолетни българи. В изследването са включени и данни от глобално изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследванията са независими от външно финансиране.

Още по темата

Според резултатите 83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни като религиозна принадлежност. Това са близо 4.6 милиона души. В същото време 2,8 милиона българи или 51% се определят като религиозни. Мюсюлманите са 9% или около 500 хиляди души. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души.

Съпоставени с данните от света, тези от България показват, че българинът е под средните нива на религиозност в глобален мащаб. По света 62% от хората се определят като религиозни, а 71 на сто вярват в Бог.

Според социолозите това означава, че самоидентификацията "източноправославен" не означава задължително вяра в Бога или реална религиозност. Вярата в Бога пък остава по-скоро лична, отколкото институционализирана – ако се съди по общественото отношение към църквата.

"Галъп" все пак припомня, че години наред доверието в църквата е трайно по-високо от недоверието. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на духовната институция, анализират социолозите.

"Винаги когато става дума за доверието в Църквата у нас, разбира се, следва да се отчита, че в страната ни живеят представители и на други вероизповедания, че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашето общество. Не бива да се пропуска и влиянието на режима преди 1989 г., който минимизира обществените функции на църквата", допълват още те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярата в бог е като вярата на децата в дядо Коледа. Поискай и ще ти се даде... ако има кой.
10
8
 
21
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Според мен Бог е обобщаващ нереален субект, създаден за по-лесно асимилиране от хората. Това е, аз вярвам в доброто, любовта, щастието и всички човешки добродетели. И не мисля, че живея в разрез нито с Бога нито една с науката.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото хора повярват на това проучване, толкова са й вярващите в дядо Божи.
8
6
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Изследването показва, че българинът продължава да вярва на полковниците и генералите от КДС. Не става ясно откога между Бога и коя да е църква има знак за равенство.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5От поста ти разбирам че и ти си "вЕрващ".Може би не в Бог ама в Тиквата, Шкембе-войводата или един Бог знае в каква дивотиявЕрваш.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа не само в Бог, телето *** вЕрва и в Боко-тиквата.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Проучването на "Галъп" е проведено... ...сред 772-*** пълнолетни българи."Обаче според него 3 200 000 са вярващи. Добре.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярвам в Бог но в църква не стъпвам. Това което е съградено от човек е греховно. Как може някой си да се провъзгласява за патриарх без позволението на Господ Бог? Този така наречен патриарх не е ли грешен? Или той не е роден от грешница? Да не би да е клониран? От поповете по големи грешници няма с изключение на убииците. Някой си простосмъртен ще ми казва в какво да варвам и в какво не? Аз знам в какво да вярвам и на кого да се моля. Той не е простосмъртен и е вечен.
3
9
 
25
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Ако тези проценти са верни, нищо добро не чака България. Интелигентността и вярата в църквата са противоположни показатели!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aaaa, проучване на гълъб, това обяснява резултатите
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
менте новина като саитчето ментеливо

Спонсорирани публикации