Внесете върбова клонка в дома си! Празнуваме Цветница

Имен ден празнуват всички с имена на цветя и растения
10
Внесете върбова клонка в дома си! Празнуваме Цветница
Снимка: Булфото, архив

Православната църква празнува днес един от най-големите християнски празници - Цветница, наричан от народа още Връбница.

Празникът се отбелязва винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред иконата в дома.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Роза, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор, Калина и други.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Честит празник на всички именици! Бъдете живи, здрави и усмихнати като пролетта!

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има име на цвете, е благословен. Честит ми имен ден и на всички с имена на цветя :)
6
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ,не беше Празници ,не бе Чудо !!
162 празника в годината !
Бабинден ,Еньовден...и ,какво ли още не ?!
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей сега отивам да бръстя върбата, дърт козел млада върба лющеше ...
Цяла нощ не спах, само чаках да съмне че да отида
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

щом е аспарагус , трябва да има имен ден. който се казва бенджамин - също, нищо,че самият той не го знае, ако не живее в БГ.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой се казва Аспарагус има ли имен ден?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ НАЗДРАВЕ
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама още не са се разлистили:))