Надзирателите в затворите обмислят нови протести

От синдиката им смятат, че срещу тях се води компроматна война
31
Надзирателите в затворите обмислят нови протести
Снимка: архив, БулФото

Синдикатът на надзирателите в затворите обмисля да поднови протестите си. Това става ясно от отворено писмо до премиера, председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички параламентарно представени партии.

Още по темата
"Удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот", пишат в писмото надзирателите.

Преди около 2 седмици правителството отпусна 15 млн. лв. за ръст на възнагражденията, като допълнително трябваше да бъде обсъдено как те да се разпределят. Такава среща обаче не се състоя заради заетост на министър Цецка Цачева.

От синдиката настояват за механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както според тях е в случая.

Според синдиката случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", в частност затворите, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход.

В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа. Системата е в състояние на ентропия, вместо еволюция, блокирана от хора, някои от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата.

Днешното управление е чутовно, контрапродуктивно, заслепено, себично, фокусирано, мотивирано единствено и само по усвояването на средства от европейските фондове, като всички други потребности и грижи за служителите не са на дневен ред, пише в писмото.

Освен това наказателно-изпълнителната политика е погрешна, тотално сбъркана, порочна, не съответства на стандартите на ЕС по отношение на изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", съответно изтърпяването.

От синдиката посочват, че са предприели действия на защита на служителите, нападнати от избягалите затворници.

Припомнят се и казуси за посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници, а като емблематичен пример - главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода.

Срещу надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи трудът на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора, пише в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
35
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
А в частния сектор при така наречените "бизнесмени" как се работи?Осигуряват те на 4 часа,плащат ти за 8 часа.а работиш 12 часа.А в инспекцията на труда са на принципа "Ни чул-ни видял".
29
4
 
44
 
! Отговори
До хо-ха-ха преди 6 години
Условията на труд са като на много други, които работят за мин. заплата. И няма дрехи, няма 20 заплани, няма ранно пенсиониране ....
28
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем за проблемите, знаем за неравностойното заплащане и условията на труд. Но, знаем още че служите за мулета и унижавате професията като се продавате на престъпниците! Бедността не е порок, скромността не е глупост! Все пак, държавни служители сте и то доброволно! Затова, казаното за държавата се отнася и за вас!
27
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворниците ги преследват единствено чистачките, щото правят стъпки по измитото!
26
4
 
35
 
! Отговори
Чочо падарина преди 6 години
Хайде стига с тая чистачка. И тя е била от помагачите, ама търчала, та да не я заподозрат. Кой знае какво е внасяла и изнасяла в кофите с ***. А Магарицата на правосъдието щяла да я награждава.
25
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днешното управление е чутовно, контрапродуктивно, заслепено, себично, фокусирано"Ох, ще пукна от смях! Тия що не отидат вкупом на кръжок по български език?!
24
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Ми то и чистачката е била без оръжие, ако не броим метлата, и въпреки това ги е подгонила. Сиреч, тя е по мъж от надзирателите, па и от тебе
23
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари се плащат за свършена работа. Като допускат в затвора убийци да се сдобият с оръжие, граната!, другия да го допуснат до хладно оръжие - лесно намираемо във всяка кухня, и да ги оставят двамата да се изнижат през парадния вход на най-охранявани в страната затвор, какви точно пари очакват?
22
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако променим вица за митничарите, и за надзиратели се връзва.ТРЗ-то звъни на нов служител: -Петров, вече половин година работите при нас, а още не сте дошъл да си вземете заплатата.-Ама вие и заплати ли давате?Та и тия така....
21
3
 
33
 
! Отговори
Olsod преди 6 години
Da uvolnim bg nadzirateli. Da vnesem ukrainski, albanski, turski, irakski, iranski, palestinski, izraelski, afganistanski nadzirateli v zatvorite....
20
2
 
45
 
! Отговори
ето добра реформа! преди 6 години
До а защо? - Така и така изкарват доста от внасяне на разни работи в затворите. Защо въобще да им се плащат и заплати? Няма много логика.Брутално точен си! Най-правилното решение е да се спрат заплатите на надзирателите. Да ги оставят на самоиздръжка, като търмъчат опандизените. Тогава надзирателите ще треперят за опандизените и няма да има бягства, защото ще изгубят кокошките, снасящи им златните яйца!
19
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да пущат всичко що е вътре навън и тва е , и без това не пазят нищо. Като не ги устройва да стане таксиджия, лекар, адвокат, водопроводчик! Демокрация е
18
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много истина има в това, което са написали. С няколко реда показаха що за хора са управниците. Капка в морето. Нищо хубаво няма да последва. Натиск в/у синдикатите.
17
6
 
46
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Престъпници ви управляват, престъпници ви манипулират, стимулират желанието ви да сте като тях бизнесмени, робовладелци, объркват ви, делят ви. Престъпниците в затвора им позволяват да са по добре от вас. Създават престъпници за да им служат срещу вас.
16
2
 
55
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Лесно им е на надзирателите.Нито имат дневна норма да изпълняват.Нито им виси чорбаджия-изедник на главата.А контрол истински нямат.Що не отидат да блъскат за частника ?!Ще издържат ли 2-3 месеца ?!
15
3
 
46
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Няколко милиона мишлета,затворнически цирк вече гледат,а надзиратели на стачки пак ще шетат,за повече стотачки проkлети.
14
2
 
50
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
И тия са им много на тия тюфлеци !
13
14
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Напълно са прави надзирателите. Голяма помия се изля върху тях напоследък, но малко хора знаят, че условията им на труд са изключително тежки и неприятни, а заплатите им са смешни.Всички се смяхме на това, че само чистачката хукнала да гони Пеловски. Малцина обаче са наясно, че надзирателите нямат право да носят оръжие в затвора. Сиреч бегълците са били с пистолет и нож, а надзирателите без оръжие.Колко от нас биха подгонили въоръжен с пистолет убиец ?Колко ?Така че ги подкрепям.
12
4
 
53
 
! Отговори
а защо? преди 6 години
То все едно митничарите да протестират за увеличение на заплати
11
2
 
46
 
! Отговори
а защо? преди 6 години
Така и така изкарват доста от внасяне на разни работи в затворите. Защо въобще да им се плащат и заплати? Няма много логика