Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
aide chervenite gnidi si pluqt v ustite...kvo stanalo s Moskov a kvo stana s Maslarova,Parvanov,R.Ovcharov,Dogan,Stanishev....
91
0
 
14
 
! Отговори
Гинка пружинка преди 6 години
Абе това не е просто пробив в сигурността става въпрос за никаква сигурност, по затворите всеки може да си избяга , да си внесе оръжия или да си прави каквото си иска! Всички затворници си имат телефони и са активни в социалните мрежи!
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Radev ne e stoka no KOI e,,,PIKAESHTIQ VAV FONTANI li dal koridor na Galevi za chujbina
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка за некадърните министри!И за двамата.
88
1
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Затяга се, затяга се, ооооп и шланга ми в устата му! Оставка бе, ***!
87
0
 
20
 
! Отговори
Ако имаше... преди 6 години
Ако имаше смъртно наказание сега такава дискусия нямаше да се води и нямаше да има всевъзможни *** по улиците!То е ясно, че закоравял престъпник няма да се поправи, тогава за какво да го храним с народни пари и рискуваме да отнеме още някой човешки живот, защото както бяха описали в една от новините психолозите "той няма какво да губи" - човек ако няма какво да губи и няма страх от нещо, което да поставя някакви граници, значи не е човек и е много опасен за обществото!
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛИЦИЯТА Е ОБЯВИЛА, ЧЕ КЕ ГИ ФАНЕ! КЕ ГИ ФАНЕ, ЗА ДЕДОВИЯ!
85
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно! Кръгът се затваря, бегълците започват да припадат от смях като слушат бисерите на овластените и скоро ще ги намерят умрели от смях!
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗБИРА СЕ , ЧЕ НЯМА ДА ГИ ХВАНАТ А И ДА ГИ ХВАНАТ ЩЕ Е ПАК СИТУАЦИЯ СЪС ЗАЛОЖНИЦИ И ПАК ША СЕ ИЗМЪКНАТ!!!ТОВА, ЧЕ ДИРЕКТОРА НА ЗАТВОРА Е УВОЛНЕН Е НИЩО!! ТРЯБВА ДА СЕ ПОВДИГНАТ ОБВИНЕНИЯ НА НАДЗИРАТЕЛИТЕ И ДА ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ТЯХ ;D
83
2
 
25
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
От много стягане Радев да не вземете да го скъсате тоя обръч. И да сложите на летището проверяващи, че може и през Терминал 2 да мине без проверка, некадърници.
82
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако една система е ДОХОДОНОСНА за служителите й, тя няма лесно да се реорганизира и промени! Помислете колко печелят "под масата съдии", следователи, полицаи пазачи по затворите! Затворниците могат да си поръчат ВСИЧКО и да излезат през централния вход, ако платят, колкото трябва! Лошото е, че нашите данъци отиват на халост!
81
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Абе тия нашите полицаи ще кажеш, че са вегани. Толкова са умни.
80
2
 
20
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
ДЪРЖАВА ОТ ПОЛИТИЦИ, СЪДИИ, АДВОКАТИ, ПОЛИЦАИ, ОХРАНИТЕЛИ И ЗАТВОРНИЦИ ! ВСЕ ПРЕСТЪПНИЦИ А НЯМА КОЙ ДА ПРОИЗВЕЖДА. ТЪРТЕИТЕ ИЗЦОЦВАТ КРЪВЧЕЦАТА НА МАЛКОТО ИСТИНСКИ РАБОТНИЦИ КОИТО ЕДВА КРЕТАТ. ВСИЧКО Е ФАЛИРАЛО, ЕС И ФАЩ ИЗТОЧВАТ И ПОСЛЕДНАТА НИ КРЪВЧИЦА
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с Москов където уби детето си с моторната шейна пиян. Как го осъдихте, взехте ли му и другото дете както на обикновенните хора правите ? Защо заметохте това
78
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Каквото тук не става с пари,става с МНОГО пари.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Чистачката е част от схечата
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам нямат! Нали навремето имаше една история, че министърът на транспорта в Япония си беше подал оставката защото някакъв влак закъснял. Тук нашите не разбират от "намеци":) Въртят-сучат все ще изкарат някой друг виновен.
75
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този министър ако може да каже каква разликата между кръг и окръжност, между диаметър и радиус, и какво е периметър, аз ще стана трамвай.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не била чистачката, бил социалния...хахаха...този всеки ден маже гов-ната с още гов-на.
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обръч се затяга в затворена 100% контролирана среда. Например торба с плъхове и ги вадиш един по един. Или горичка изцяло заградена от некорумпирани полицаи. Случая изобщо не е такъв. Пелов е по-умен от всички тези и ще изчезне.