Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Галъп: 62% харесват външната политика на премиера
Обновена: 9 апр 2018 21:03 | 9 апр 2018 16:23,
264
Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Над половината българи смятат, че в момента в света има реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочат данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

62% оценяват, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл". Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента.
 
Оказва се, че 53% от хората у нас смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
6
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименДонра дума? Ако бе напуснал политиката и бе разпуснал ПП ГЕРБ, наистина тогава щях да го псувам само като Мутра, а сега и като мин. председател.
135
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли една добра дума за Бойко? На това просто и мрънкащо население все някой му е виновен .Корупцията се бори от хората.Спираш да даваш рушвет, спират да ти искат-колко е просто.Да,ама не-трябва ви воля и акъл,но те не се дават ,а се постигат..
134
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Външна политика е пълен провал и призна македонски език, за което щяха да го обесят преди 1944 г. Тракия си остава турска, а Македония гръцка. ББ се е заел със западни балкани, където няма българи.
133
5
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Разумния човек мисли съсвем по друг начин!!!Как избираме хората , които да ни управляват. Как избираме кои да подготвяме да ни ръководят!И накрая даваме ли им необходимите условия да работят!И ще видите ,че нито едно от тези условия не ги спазваме!!!И как да очаквате ,че тези хора в управлението ще ни защитават интересите?!?!?!Нито са най-умните.Нито и са подготвени.Нито и са избрани по акъл,и накрая не им даваме условия да работят!!Та резултатите са очаквани
132
2
 
21
 
! Отговори
FRTSMVSMNVMNHLDMN преди 6 години
До АнонименЕй Саше мноо си ..... ! " западни коли " от автоморгите и африкански доходи .... а цените западно - европейски !
131
7
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
62% одобрение за Бойко като домакиня и чистачка след пировете на Началниците в НДК? Да, така може, съгласен съм.
130
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки е ясно, че има ли одобрение на Винету, значи е заповядал на Цвъко да отвори кесията и да захрани палашчетата. А те като пишат едни резултати, да се чудиш, времето на Бай Тошо ли е или да. То бива, ама като се прекалява с Розовите и локумените статии, трябва да се мисли, че прекалено напудреното звучи като подигравка с Него. Не се ли усещат вече? Ако не, значи са пътници.
129
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикаля като Бай *** Европата, а неговите калинки и гинки обикалят телевизиите в България.
128
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да одобряваш Тиквока означава да одобряваш глупостта, корупцията, бедността, продажността, унищожаването на образованието и здравеопазването, смърността и миграцията. Тиквока превърна България в клоака. Около 10% са добре, тези които са около него и получават трохи от гепачката. Още около 10% се крепи някак си, останалото оцелява. Как се гъзеше на Ердоган, да го гледаш беше гадно. Страх се изписваше на лицето му, угодничество, покорство. Добре, че не изгони руски дипломати, светна му, че е чао.
127
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си купих нова Лада Веста Крос - мен руснаците няма да убиват
126
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да ни страхуват, и да не ни страхуват - война, световна ще има. В близко бъдеще. Бюджетите за въоръжаване се увеличават. Икономическата и политическата действителност е много близка до онази действителност, предшестваща Първата и Втората световна война... Една шепа, ще унищожи света, за да запази господството си. А ние, стоим и гледаме като *** в скотобойна - да ни дойде редът.
125
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако боцето се справя добре - да ходи да хване двамата избягали пандизчии.Или май интервюираните си живеят в техния розов свят?
124
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Винету финансира, Галъп интернешънъл.Вие какво очаквате.-----------Галъп Интернешънъл е собственост на вашият червен социолог Андрей Райчев.
123
4
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Онзи деликатес военния ни министър дали се научи да прави коремното?
122
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да ме дразни разБойко напълно осъзнавам че няма много голям избор във външната политика и въпреки това все още успява да балансира!
121
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца като бяхме с Русия само москвичи и лади а днес при демокрацията и ЕС българина върти западна кола и на празниците прави тапи по магистралите за чужбина.
120
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Членката на ЕС и НАТО България е малка, но затова пък 100% от теритирията не става за живеене.
119
5
 
14
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Чичковитечервенотиквеничковчета обиждат на русофили забравят че цар Тиква зае позицията на Москва и не ще да гони Руски дипломати!
118
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
117
2
 
7
 
! Отговори
a преди 6 години
До БГТи имаш далеч по-сериозни проблеми за решаване, от световната гео политика, от която очевидно не разбираш нищо!