1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България

Най-много пари изпращат сънародниците ни от САЩ, Испания и Гърция
11 апр 2018 07:00, Елка Василева
189
1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България
Снимка: архив, Reuters

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят в чужбина, на близките си в България през 2017 година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери, пише „Монитор“. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Отделно пък БНБ отчита само преводите над 2500 еврo.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България губи много от всеки избягал, примерно по 20-30 хиляди евро на година, т.е. общо заради всички избягали, България губи между 50 и 80 милиарда евро на година, а те били пращали в България 1 милиард евро ....
124
12
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
НЕ ИМ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ ! ТЕ СА ПРОСТО НЕЩАСТНИ ЧУЖДЕНЦИ КОИТО НЯМАТ РОДИНА.
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи и ти си на стотинкаджийска заплата, но някак хич не си роб.
122
2
 
10
 
! Отговори
----------- преди 6 години
Те за това ви държат на стотинкджийски заплати в бг. За да им носите дивиденти и да ходите немили недраги в чужбина да слугувате и да носите зелена валутка на депутатските и банкерски ***. Защо си мислите, че до преди 2 години имаше 21 банки в бг. Затова който и външен инвеститор е дошъл винаги е свалял заплатите до сегашните мизерни нива за да не се развали бизнес климатът на българските партийни бизнесмени, защото ви продават робския труд. Това е истината за ниските бг заплати.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре преборихте мафията, обаче. Никаква я няма, има само усещане за нея.Що просто не си признаете, че за нищо не ставате?
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предалите България, след 1989-та година бяха най-активни в подрипването и реването по площадите, с което качиха на власт мафията. После те избягаха, а ние останахме. Защо те не останаха да се борят с мафията, която те качиха на власт, а отидоха да ползват наготово балгинките на държави забогатяли благодарение на изсмукването на ресурсите на други държави, вкл. и България....
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче патрЕотите са голям майтап.Значи, лошите си тръгнали. Предатели, неудачници и т.н. се махнали, кеф голям.В същото време тотално не могат да обяснят как останалите тук гении са на няма и 300 евро минимална, нямат производство, здравеопазване, образование и най-вече бъдеще :D
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И българите в чужбина плащат данъци за болклук+жилища и какво ли не,които не ползват,но не се оплакват.
117
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два милиона народни предатели, делено на 1.15 милиарда евро, това прави по 0,6 евро (или около лев) внесени от народен предател в България миналата година. Демек стойността на едни телефонен разговор да разкаже как върви миенето на кенефите там..Докато такива като тебе гледат на българите в чужбина като на ходещи банкови автомати,наричат ги предатели,унижават ги и ги изчисляват в суми,а не като хора и народ,няма да просперира страната!И те плащат данъци за болклук+жилища,които не полват,но не
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ всеки се чуди как да заобиколи закона, да измишкува, да бутне нещо подкупче тук-там, ама иначе онези навън били предатели.
115
2
 
19
 
! Отговори
Лисугер преди 6 години
Алу, аз ли съм предал България или тя мен? С кого да се боря, с тикви и пра сета? Че те нали са български? Сик и ВИС 2 ти лепят стикери, банките фалират на 7г средно, калинки, гинки? Предадох България, трябваше още поне 2 г да работя без заплата, за другарите.
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕКАз си мислех, че си "младият англичанин", но добре че поясни.
113
1
 
4
 
! Отговори
до АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВ преди 6 години
Ами връщай се, кой те държи там насила?
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко българи се върнаха,някои дори се опитаха да заченат бизнес в България,но избягаха отново и то не заради парите.Има нещо сбъркано в българската система,а не в хората.
111
7
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
УСЛОВИЯТА И ЗАКОНИТЕ ГЛУП.. ГАСТЪРБАЙТЕРЧЕТА ГИ ДИКТУВА ХОРАТА ЗА КОИТО РАБОТИТЕ ТАМ В ЧУЖБИНА ! ДИКТУВА ГИ ЕС, ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ ! ИСТИНСКИТЕ УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ СА ХОРАТА КОИТО ПОДДЪРЖАТИ И ХРАНИТЕ, СТРАНИТЕ НА КОИТО ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ. БОЙКО И ОСТАНАЛИТЕ СА МАЛКИ ПИОНКИ С КОИТО МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ АКО НЕ БЯХА ПОДДЪРЖАНИ ОТ ВАС И ВАШИТЕ СТРАНИ ТАМ. ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ И ГЕНОЦИДА ИДВА ОТ ТАМ С ВАША ПОМОЩ *** СТРАХЛИВИ
110
19
 
2
 
! Отговори
az преди 6 години
Два милиона народни предатели, делено на 1.15 милиарда евро, това прави по 0,6 евро (или около лев) внесени от народен предател в България миналата година. Демек стойността на едни телефонен разговор да разкаже как върви миенето на кенефите там.
109
3
 
11
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК преди 6 години
ВЪВ ФИНЛАНДИЯ СЪМ. НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ТУКА СЪМ ЩАСТЛИВ. НЯМА ПОХУБАВО ОТ БЪЛГАРИЯ. В ЧУЖБИНА СМЕ ОТ ЗАРАДИ АЛЧНИ, КРАДЛИВИ НИ ПОЛИТИЦИ.
108
0
 
2
 
! Отговори
красив преди 6 години
Това повод за гордост ли е?
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпращали пари от Гърция, но това е невъзможно, защото суджука рече, че сме по-добре от гърците. ............
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГубела държавата от образованието,глупости!А загрижи ли се крадените пари и корупцията по върховете и не само?Това го кажи на тези,които съзават такива условия в България,че българите да бягат навън.