Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант

Държавата изоставила нея и детето й. Тя: Аз изоставям нея!
Обновена: 18 апр 2018 17:00 | 18 апр 2018 16:00, Камелия Цветанова
228
Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант
Снимка: Кадър Нова тв

За пореден път днес пред Народното събрание излязоха на протест родители на деца с увреждания, за да искат реформа социалната система, а съдбата на една жена с болно дете толкова развълнува премиера Бойко Борисов, че самият той призна пред министрите си, че е "гледал и ревал".

Още по темата

Той поиска и проверка лично от социалния министър на случай на дете с увреждания, при който "ненормален администратор кара хората да ходят напред назад".

"Гледах го (в телевизионен репортаж – бел. ред.), ревах да го гледам, лично министърът да се занимае. Малко човечност няма ли, държавни пари и заплати вземат", възмути се Борисов.

Жената, предизвикала силно емоционалната му реакция, се казва Красимира Обретенова. Тя е майка, която е била на всеки един подобен протест от 15 години.

Напуснала е родния Добрич само за да е по-близо до здравните грижи в София. Днес обаче няма да отидена площада - тя протестира, напускайки България.

Красимира вече е здравен емигрант.

"За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания", заяви Красмира пред Нова тв. 

Вместо това събира живота си в няколко куфара и утре напуска България.

"Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", заявява с тъга в гласа си тя.

Детето й се казва Пасионария и е на 16 години. Родена съвсем здрава, но като бебе менингит й нанася непоправими увреждания.

"Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече", заявява Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в обратното. Красимира е сред първите родители на деца с увреждания, които излизат на протест.

"Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата", смята Красимира. 

Преди 8 години решава да е по-близо до системата и до всички здравни и социални институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с абсурд след абсурд.

"Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нешо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи", обяснява Красимира.

Тя е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства, но казва, че от това не последвало нищо.

"Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка", заявява Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависи и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са й нужни три или 21 лева, 600 на месец.

"Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК", заявява Красимира.

Заради всичко това тя не пропуска нито един протест на площада през последните 15 години. Досега.

"За мен емигрирането е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация", заявява Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Facebook се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да…оцелее детето им. И тя отива, далеч от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 206,Имената Красимира,Деница са нормални бълг.имена.Не е ваша работа как си е кръстила детето.Жената се бори за живота на дъщеря си ,и в тая битка всички средства са оправдани.
201
1
 
9
 
! Отговори
YK преди 6 години
Господа, ами ако това беше вашето дете? Всички сме смъртни, кой по-рано кой по-късно..... Никой не е застрахован от това да остане самотен родител, сирак или инвалид... Колко от парламентарните ходиха nа диализи и операции зад граница, с парите на тези хора... Осакатехте цяло поколение, но имате достатъчно от нас, прави сте - да си ходим на май***та си, че и как пък прицелихте думата направо.
200
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че въпросната майка с болното дете НЕ е единствената майка и жена,която има нужда от помощ и подкрепа. И да попитам: защо е нарекла детето си Пасионария? Разни родители дават доста странни имена на децата си- едни от ка/фя/ви/те дават на децата си имена като: телефонка,мобифонка,про/сти/ту/т/ка,тротоарка,лимонка и др.Някои българи пък наричат децата си със следните имена: деница, красимира, пасионария,шейтан и др.Важно е какво име дава родителят на своето дете!
199
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Вай завалията,дали е плакал много.
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маговете освен, че са шарлатани и измамници, но и тази Жасмина е доказателство за абсолютна неграмотност ! Но обществото на България това заслужава, да бъде манипулирано, управлявано и експлоатирано от бездарници и престъпници ! Всеки народ сам си чертае съдбата и Бог не може да му я промени !
197
2
 
11
 
! Отговори
simpatizant преди 6 години
моите дълбоки симпатии към жената и детето и, надявам се да е взела добрo решение да емигрира , но моят личен опит ме кара да се съмнявам че това ше е решение за техния проблем. Здравните системи навсякаде са бюрократични, няма да се изненадам ако и в Холандия се окаже че не се полагат безплатни ортопедични обувки
196
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НадеждаВ Бг никой работодател не иска инвалиди на работа.НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИШ КАТО СИ НЕЖЕЛАН!
195
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите управници и кметове освен да лъжат и крадат друго не умеят не забравяйте и поповете които демонстрират висок стандарт на живот за сметка на вярващи им
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по-теШко е да си негамотен като Маг Жасмина.
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
192
0
 
23
 
! Отговори
СС преди 6 години
Това не е държава!
191
2
 
19
 
! Отговори
грамотна преди 6 години
до Маг ЖасминаМаг или Магарица си , но теШки се пише с Ж , а не с Ш - теЖки
190
0
 
25
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Който плюе или ощетява хората в неравностойно положение заслужава същата участ.
189
2
 
16
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Фо 195, Маг ЖасминаМаг ли си, шарлатан ли си кво си, какво означава думата "тешки", че не мога да го намеря в българския речник??
188
28
 
3
 
! Отговори
Маг Жасмина преди 6 години
Името на детето -Пасионария-носи тешки вибраций. В това е проблемата. Другото е чесане на езици.
187
2
 
10
 
! Отговори
Човек е безчувствен преди 6 години
Ако човечеството беше единно нямаше да се остави детето. В този свят само три неща властват пари , секс и власт. Като излезеш на вън никой не те познава защо този човек те гледа странно като не те познава. Как няма един път да излезеш на вън от вкъщи и хора които не познаваш да започнат да те поздравяват и после и ти да ги поздравиш ей така и да си заминеш. Проблемът е в системата и това общество което ни прави извънземни и ни изолира от самото човечество. Извънземните са единни от колкото нас.
186
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 190Надежда Ти чете ли новината *** па*ча. Детето нито може да вижда, нито може да ходи.. Как ще работи..
185
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За скарлатина ваксина няма!...
184
18
 
2
 
! Отговори
Надежда преди 6 години
Не мога да си представя какво си мисли майката ако си замине кой ще поеме сина и или дъщеря и да са в добри ръце. Инвалидите също могат да работят като всички останали и също има специални коли да ходят на работа с тях има клип в ютюб за колата на инвалида.
183
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя страна, моя 'българия'! Бягам от теб като от малария! Българин съм но без авария! И ето как загубих любовта!

Спонсорирани публикации