Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов

Налагат строги ограничения в използването на растителни мазнини
Обновена: 29 апр 2018 10:52 | 28 апр 2018 17:04, Веселина Йорданова
64
Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов
Снимка: БТА

Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

Още по темата
По думите му през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини.

Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов.

"Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.", каза той, цитиран от БТА.

След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да касае фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия.

Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми.

Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове. Министърът коментира, че се надява по този начин да бъде върнато доброто име на българските продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Пак активни мероприятия за отвличане на общественото внимание. Контролът над хранителните продукти е ежедневно задължение на това министерство. Няма нужда да заявяват публично, че са решили да се размърдат в бъдеще време. Между другото, какво стана със сделката за ЧЕЗ? Разбра ли се кой български и/или руски олигарх стои зад офшорките?
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произвеждайте си сами или купувайте от дребни селски стопани,така сте сигурни,че всичко е точно.Сякъш не знаете как се прави кисело мляко и сирене или кашкавал,това почти всяко семейство го знае.Освен това,козето и овче мляко са за предпочитане пред кравето,кравето не е подходящо за хора.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купих си Буркан овче млеко 100% . 10лв = 5?
28
3
 
32
 
! Отговори
Гну преди 5 години
Омръзна ми с това "Ще". След 3 месеца после нто проверявате, нито глобявате, нито забранявате - същия Илия, с нова паралия. И да забранявате - минавате през 3-*** в големите градове, отчетете си дейност и си правите имда си направите име. До следвашия път. А в малките градове се нагълтахме на отрови - то не бяха стомашни проблеми, то не бяха зъболекарски проблеми, всичко! се *** у нас, опитни зайчета сме! И вие производители - не се нагълтахте с пари, къде ще ги носите? Ковчегът джобове няма!
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А МЛЯКОТО СИГУРНО ЩЕ Е ФРЕНСКО СУХО, С КОЕТО ТАМ ХРАНЯТ МАЛКИТЕ ПРАСЕТА И ТЕЛЕТА.ОТ НЕГО СЕ ПРАВИ И ПОВЕЧЕТО КИСЕЛО МЛЯКО.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 Ечемик, хмел, вода - но в германия. И кен бира струва 2 лева.При нас е вода от измитите бирени резервоари с малко спирт и някакви Е - та за разпенване и бирата струва 40 ст.
25
4
 
21
 
! Отговори
ХЛЪЦ преди 5 години
Ми нашата фирма досега правеше сирене с палмово масло, сега ще правим палмово масло с добавка ва мляко. Фабриката ще бъде за производство на мазнини с добавка на мляко.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ХА ПРО ДАЖНАТА СВО ЛАЧ ПАК ВИ БАЛАМОСВА ХА ХА ХА, ЩЕ ГИ ОГРАНИЧАВАТ ХА ХА ХА ВМЕСТО ДА ГИ ЗАБРАНЯТ (ТА У ВАС СА ОСТАНАЛИ САМО *** РАСИ ДА ЖИВЕЯТ,ВСЕКИ ДЕН НЯКОЙ ГО ФАШТАТ С ПОТКУП) МАЛ КОУМНИЦИ ХА ХА ХА
23
4
 
26
 
! Отговори
Kos преди 5 години
10 години става не можете да спрете мандраджиите да слагат палмово масло в млечните продукти , какво остава да спрете корупцията сигурно 100 няма да ви стигнат.Преди ми харесваше да си прекарвам отпуската в България вече не искам да се прибирам там никога.
22
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немеца защо не пие бира със спирт като в България а? Защото немеца има пари и си живее живота, а и има закони които се спазват.
21
9
 
23
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
С такива доходи сме си само за палма.
20
3
 
29
 
! Отговори
само да кажа преди 5 години
иначе се възмущаваме че имало двоен стандарт в европа и чужденците видите ли ни хранят с ниско качествени храни а за българския производител на храни какво да кажем????? българския производител на храни като изнася за европа нима не е така!?за там първо качество за родния пазар на сънародниците си ниско качество!!!......как беше купувайте българското подпомагайте родното производство на храни а!!!!.....мбахахахахахаха
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млечни продукти да се правят от мляко?! Странен човек
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно се сетихте, другари ... на гладните пенсионери и рoмляни в България сиренето им е последна грижа.Рoмляните планират как да оберат и изнасилят пенсионерите, а пенсионерите как да се скрият по-добре.малката клика връзкари и назначени капиталисти в София си купуват сирене директно от Франция
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно се сетихте, другари ... на гладните пенсионери и рoмляни в България сиренето им е последна грижа.
16
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имитиращите продукти всъщност са фалшива храна.Как изобщо се допуска производството им?
15
3
 
56
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
''Ечемик, хмел и вода'' - закон за бирата в Германия от 1516г. Който не го спазва влиза в затвора и никога повече не може да прави бира. Ние 30г. говорим как повече няма да правим сирене от палмово масло и 30г. правим сирене от палмово масло. Министърът ще си даде ли оставката ако след година в сиренето пак има палмово масло?
14
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще това,ще онова а накрая НИЩО.Отнемане лиценза на фирми използващи растителни мазнини и ТОЧКА.И следене да не правят същите производители нови фирми пак с менте продукти.Какви "санкционирания" какви пет лева?Само отчитане на някаква дейност която де факто е НУЛА.
13
16
 
15
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Написал съм дисертация за палмовата мазнина. Това е натурален диетичен продукт с високи хранителни стойности. Улеснява дефекацията (aкането) понеже лaйнoто става по сочно, мазно и омеква и улеснява cpанeто.
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е полезно,яж си го "професоре",но не заблуждавай хората.