Въпросът днес е: Да се пуши ли по заведенията?

"България без дим": Забраната да остане, но с повече контрол
Обновена: 30 апр 2018 09:38 | 30 апр 2018 09:30,
113

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи връщане на режима за тютюнопушене в заведенията, като собствениците да имат право да обособят места, до 50% от територията, на която да може да се пуши.

Тоталната забрана на цигарите в заведенията беше приета през 2012 година, а според д-р Маша Гаврилова, председател на сдружение "България без дим", не трябва да се връщаме назад.

По думите ѝ ресторантьорите доста леко са започнали да нарушават забраната за пушене и не могат да се видят ефектите от нея.

Още по темата

"Ние сме категорично против връщането. Ние искаме да се предприемат мерки, които наистина да доведат до спазване на забраната. Само тогава тя ще има смисъл", каза тя в студиото на "България сутрин".

Нидал Алгафари, който е пушач, смята, че от забраната няма ефект, а собствениците на различни заведения вадят маси навън и пак има места за пушачи, и пак при тях има непушачи.

"С такъв тип забрани не се получава. То се получава с просвещение", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и другите мерки за борба с вредния навик не са дали ефект, като слагането на снимки на кутиите, разделянето на заведеният на две части и тоталната забрана.

Д-р Маша Гаврилова беше категорична, че българите трябва да свикнем да спазваме законите в страната.

"Няма негативен ефект върху ресторантьорите, при положение, че навсякъде се спазва едно и също нещо", обясни тя.

Нидал Алгафари пък отговори, че дори и да остане забраната, бизнесът ще намери отново начини и пролуки, за да я заобиколи, както и до сега с различни изнесени шатри и други приспособления, където да бъдат настанявани пушачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПИШЕТЕ ЗА ГИНКА БЕ, КВО ВСЕ С ДЪВКИ НИ ЗАНИМАВАТЕ? АМАН! МНОГО ВИЕ 111 МЯСТО!
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече! Има закон, който забранява пушенето на публични места. Спазвайте си го и си тровете сами себе си и децата си по къщите. Оставете нормалните хора да дишат и не им налагайте последиците от собствените си пороци! Мине се - не мине, и хайде поредното лоби на търговци, вносители или производители на отрови да искат легализираното им потребление навсякъде!
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление на много места в заведенията се пуши и много пъти сме си излизали от заведението след като сме поръчали, защото там някой започваше да пуши, а всеки знае, че вонята бързо се разпространява.
40
0
 
10
 
! Отговори
До 42 DADA преди 5 години
На теб може да ти изглежда просто, но бъркаш. По белия свят на места точно така са направили и това работи, но в България пробваха нещо подобно и се оказа, че собствениците на заведенията масово не пускат в действие тези вентилационни системи сложени колкото да докажат пред проверяващите, че в тяхното заведение има добра вентилация и може да се пуши.
39
3
 
4
 
! Отговори
DADA преди 5 години
Много е просто... пушенето да се разреши по барове/дискотйечкии след 10 часа и с перфектна вентилационна система... В ресторанти/кръчми и порчие строго забранено... И вълка цял и агнето сито...
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е единственият закон, който мога да кажа, че по някакъв начин е подобрил моя живот и въпреки това е атакуван почти постоянно от самото му създаване ! Няма да коментирам точно какви имагинерни загуби били претърпели бизнесмените, защото е абсурдно печалбарството да е водещо пред здравето ! Иначе имам много приятели пушачи, които подкрепят забраната и смятам, че да се пуши, докато хората се хранят е грешно !
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Алгафари, по някакъв начин в Париж тази забрана не само че работи, ами се и спазва.Защо ли?
36
6
 
7
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Въпрос на проста сметка е какво консумира пушача и какво непушача и резултатът е, че от непушачи, ресторантьорите имат над два пъти по-голям оборот за деня. Тънкият момент е как да убедят непушачите, че в заведенията не се пуши.
35
2
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
Този Симеонов и Нидал Алгафари са много нахални. Вижте новината от вчера:,, Цигари, въздух , Първи сме по заболеваемост на белодробни болести" Дреме ми на мене за Бизнеса са Алгафари, що иска да трови българите? Да си ходи в Сирия, като баща му е сириец и там да си отваря барове,ама не дават там да се пие алкохол. Дано забранят и тия наргилета да не виждам 12- 13 годишни вече пристрастени да му развиват ,, Бизнеса".
34
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Очевидно е, че трябва да не се пуши на обществено място, с изключение на помещения-пушални специално пригодени за пушене. Цигарата няма място сред хора, които не я искат, вкл. по улици и тротоари или по спирките на градския транспорт, да не гвоорим за заведенията. Криворазбран интерес има сред собствениците на заведения, които искат да се пуши в заведенията. Цигарите на практика гонят повечето клиенти на заведенията и трябва много време, за да ги убедят, че вече не се пуши и могат и те да влизат
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С който и да говоря - всички ми казват, че предпочитат да не се пуши ИЗОБЩО в заведенията. Без найлони, вип помещения и т.н. - пушека си намира път навсякъде.Дори двама познати ресторантьори са ми казвали, че НЕ ИСКАТ да се пуши, но им се налага да мислят варианти,защото в съседните заведения СЕ ПУШИ. Но инветициите и ремонтите (пожълтели тавани и стени) по никакъв начин не се избиват.Валерката са го нахъсали лобитата и сега се прави на патриот.. ще гушне некое милионче ако успее да прокара за
32
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е нелепо, защото по-голяма и директна вреда нанася пинето и непосредстваното карате на кола, след това, не знам някой да е сгазил човек, защото е пушил в заведение. Колко време трябва да прекараш в задимено помещение, за да се разболееш от нещо? Вие все по кръчмите ли седите?Аз не съм чул до сега за прегазен от пушач, все за прегазени от пияни чувам.Що не спрете и пиенето?))) Да ви кажа ли от тоя живот никой жив не е измъкнал...
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се търгува с всичко стига да носи доход(капиталистически девиз ),за забраната на пушене съм, защото от жизнен опит и наблюдение, заведенията се посещават масово от ученици.
30
1
 
8
 
! Отговори
StopnoSmokingчебураш преди 5 години
Благодарение на това че преди четири години като бях пушач направих инфаркт от цигарите и се уплаших и вече от страх дори и немога да си помисля дори и за едно дрьпване от цигарка! Инак ако не бях се разболял преди четири години нямаше начин как да ги спра!
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрях цигарите . Работя с колеги пушачи и не ми пречат, не им говоря да спрат да пушат, защотоне искам да изглеждам като веган-радикал. Трябва да си бил и едното и другото , за да разбереш, че не бива да съдиш, идеални хора няма и слава Богу, че е така.
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък искам да отпадне ограничението по магистралата, мотат ми се някакви с по 140 докато карам с 250. В Германия на аутобана най-лявата лента няма ограничение. А брат ми смята че трябва да може да си пикае по пода в залата за пушачи, то и без друго смърди на ***, а и е вредно да се стиска.
27
4
 
22
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Така и не разбрах тази борба с цигарите, да се пуши, яма трябва ли, не трябвя ли. Може би защото съм непушачка и ми се повдига от миризмата на цигари, мирише на. сел.ска то.алетна, зя съжаление тази м.иризма има лошия навик да превзема всичко, независимо дали помещенията са разделени или не, с.мрадта преминава и полепва нежелано по косята,дрехите и всичко и не си усеща човек парфюма, дори. За това отдавна не посещавам с.мрад кръчми, единствено места с ясна политика по въпроса.
26
3
 
24
 
! Отговори
ХМм преди 5 години
*** е, че този закон се спазва само в големите градове. Я отиди в Разлог, Банско и тн навсякъде димят и смърдят на лисичарник. Аз лично пуша но е в пъти по приятно да излезеш навън да пушиш.
25
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непушач съм, но предпочитам да се пуши вътре. Да е забранено в болници, църкви и учреждения. В нощен бар, в два часа през нощта защо е забранено?
24
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига тролене от типа "пушач съм, но предпочитам зимата да мръзна навън на минус 15" !