Месец живот в казармата: Хранят те, поят те… набиваш крак по 8 часа

Накрая минаваш изпит, дават ти тапия и те зачисляват на отчет в резерва
1 май 2018 21:05,
141
Месец живот в казармата: Хранят те, поят те… набиваш крак по 8 часа
Снимка: архив, Булфото

Средно 700 лв. е сумата, която отделя МО, за да обучи желаещ да премине начална военна подготовка в учебните центрове на ведомството. Това става ясно от каталога на курсовете за 2018 г.

Ако учебните занятия са през пролетта и лятото, цената е 671,13 лв. В сумата е включена и храната за закуска, обед и вечеря за 229,33 лв. Останалите разходи са за ток, вода, транспорт, обучение и боеприпаси, пише "Труд".

През есента и зимата, когато е необходимо и отопление, общата стойност е 749,13 лв.

Още по темата

Курсовете са на доброволен принцип и са главно за студенти, но в тях може да се запише всеки желаещ, ако отговаря на условията.

Продължителността на подготовката е един месец - 4 седмици по 8 учебни часа на ден. През това време мераклиите живеят на казармени начала – сутрин от ставане за физзарядка та чак до лягане след вечерна проверка.

Затова в обявата е посочено, че всеки одобрен кандидат трябва да си носи спортен екип, бельо, гуменки, носни кърпи, четка и паста за зъби, макара, игли за шиене, сапунерка, джобно ножче, гребен, тетрадка или тефтер, моливи или химикали, закачалки за дрехи.

Накрая се полагат изпити и успешно представилите се ги зачисляват на отчет в резерва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи на какво ги учат ако са 30 дни реална подготовка ще са по боеспособни от парашутистите от ВДВ от ссср ско време
51
4
 
6
 
! Отговори
Tъпанар преди 5 години
Че за 1 месец на какво точно ще ги обучат? Навремето вземаха войник за 2 години служба и после периодично запас, за да не загуби наученото. Сега тези хора след 1 месец служба, ако не дай Боже, ги викнат след 5 години да пазят Родината? Колко точно ще помнят?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека с голямото шкембе и малкия мозък по волята на Кремъл заел поста министър на МО трябваше да даде личен пример. За един месец можеше да свали 15-20 кг и да измени към по-благоприятно съотношението шкембе-мозък.
49
2
 
5
 
! Отговори
PD преди 5 години
Щях да напиша някой ред, ама за идеята като за починал. Или добро или нищо.Так че, нищо.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е доброволна бива, иначе не...
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях в казармата. 18 загубени месеца от живота ми.
46
4
 
7
 
! Отговори
:):) преди 5 години
кат ви чета бисерите все си мисля че не ви требе Бг армия, я по добре аскера на Ердоганя да ви пази, барем него уважавате, ама де ще идете иначе той ще ви уважи...***
45
3
 
2
 
! Отговори
до Стоянов преди 5 години
ти пъпеш небесен, не прочете ли че всичко е доброволно, какво три яденета и безплатни раб ръка ми говориш. Верно на времето СВ прибираше едни дето сега са пропищяли селата от тях и им даваше професия за две години. Аз съм бил ракетчик в Телиш ако нещо ти говори и не се срамувам от двете години там....
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кръстьо ПерушкиКазах ти да спреш с филмите,***,Сега пък катер имал,хахаааааа
43
4
 
18
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Престанете да плюете по младите ,защото с вашата некадърност ги изгонихте от България.Изкарват ви пенсиите а вие си ги плюете.Казармата си беше още една безплатна работна ръка на фалшивия строй.Представете си че сега работите 2 години за 3 яденета на ден и 1 лев на месец,да ама ви е научила да си перете гащите което майка ви и бащите ви не се ви научили за 18 години.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко се разпродаде,и отчет никому се не даде.До къде стигнахме еййй,един войник да не може да се облече,нежели пушка да му се намери.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До The BoyЯ да ни светнеш кои години си бил наемник в Ангола,Нигерия и Заир?
40
4
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Мене ме държаха 18 месеца и половина в казармата. 18 месеца служба и още половин - задръжка... хахаха. За първи път през живота си видях толкова глyпави хора. И военните, и войниците. До преди това бях като в капсула, само с нормални хора, в София.
39
2
 
3
 
! Отговори
Кръстьо Перушки преди 5 години
До жекоТока е било преди, но сега в ерата на технологиите ако някой пррдне в Америка, на минутата вече се е разчуло в бг, освен това живея на морето и имам катер така че никакъв проблем няма да ми е да избягам.
38
1
 
4
 
! Отговори
до 40-ти преди 5 години
Прав си на нас ни раздадоха долни *** производство 56-та година , а "кубинките" бяха незнам коя употреба, имайте предвид че складовете бяха пълни за 300 000 наборна армия, та 10 доброволци не са им проблем.
37
1
 
3
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Казармата беше интересна като беше задължителна, защото отиваш с нежелание, един вид по принуда, и това ти позволява да оцениш че някой успял да внесе половинка ракия, или цяла седмица се разправят апокрифи за това как на някой баща му дошъл на свиждане и му оставил 2 литра бутилка , но на кпп-то го надушили. Имаше тръпка от дребните случки, на кой му свършила ролката с вц-хартия, на кой му изтискали шампоана за "сапунка".....
36
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 5 години
абе НГВСти за месец подготовка, облекло от 68 бригада в пловдив ли искаш, ***
35
2
 
12
 
! Отговори
жеко преди 5 години
До Кръстьо Перушки да те запозная с термина масова мобилизация - много време преди медиите и гражданите да чуят нещо,военните вече ще знаят за идващата война,на медиите ще бъде забранено да разгласяват, един ден като се събудиш сутринта на всяка главна артерия в града на входове и изходи ще има блок постове,денонощно ще има патрули, така че докато се усетиш ще си нареден с паспорта на опашка за разпределяне с други като теб, ако дезертираш в гората едва ли дълго ще издържиш ако нямаш умения
34
4
 
7
 
! Отговори
до НГВС преди 5 години
един патрон цена на едро от завод 10 струва 43 стотинки. Това колко го провават на оръжеен магазин е дгуга бира. Имаш ли на идея колко боеприпас има още от Варшавския договор пък и след това по складовете. Ами камуфлажи от стария образец до 2000 година. Ти си мислиш че 1000 или 5000 мераклии ще са проблем да се облекат. Никакъв, даже склададжиите са доволни че ще се отърват от иьлишни униформи...кскео ти обяснявам ,дървен философ...
33
3
 
6
 
! Отговори
мария преди 5 години
Това няма нищо общо с казармата, по време на соц-а имаше едни часове по военно дело и на полигон ни водиха и противогаз ни учеха да си сложим и с оръжие сме боравили.