Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян

Два са в подножието на Шиша Пангма, изчакват утихване на вятъра
Обновена: 11 май 2018 08:01 | 11 май 2018 08:01,
148
Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян
Снимка: Facebook

Три хеликоптера, напълно оборудвани за спасителни акции, са излетели от летището в Катманду като част от операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това съобщи Външно министерство на страницата си във Facebook.

Боян е в неизвестност от 8 дни. Той изчезна на 3 май в опит да покори поредния си осемхилядник – хималайският връх Шиша Пангма.

Още по темата

Хеликоптерите са излетели от Непал в 8,30 часа местно време. За това е било информирано българското посолство в Пекин в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd.

Един хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на хеликоптерите, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
8
 
! Отговори
89 преди 5 години
До АнонименБоян е човек! Нищо повече. И аз съм човек и ти. Искам за сбе си и за теб и за всички хора да са живи и здрави. Ако мога да помогна, да го правя, ако не ме интересува поне да не вредя.
83
11
 
8
 
! Отговори
101 преди 5 години
До 87Кои сте тези вие, "които не приемате егоизма ...". И какво от това, че не го приемате.Човека си е такъв. И е направил много повече от "вас" за обществото, макар че не го разбирате и няма как да го повярвате.
82
1
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
много късно...много...
81
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не искам да го намерят
80
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
За вярващите в митове не знам. Всеки желае да се намери жив, но тук се говори ДА БЪДЕ НАМЕРЕН! Не си търси повод да влизаш в обяснение, защо сме някакви си... защото просто сме хора.
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво този Боян е велик? С какво е изключително уникален?
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не бъдете лошиНикой от нас седящите тук не прави нищо за този човек, защото не може.а какво трябва да правя? Аз ли съм го пратил там? На какво изобщо се надявате - 8 дни без топлина, вода и храна. Ще прелетат 2-3 пъти хеликоптерите и ще се приберат. Нито ще го намерят, нито дори ще го видят в тия снегове.Писна ми всеки ден едно и също по медиите.
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ си знае работата! Няколко пъти му показа да се осъзнае, но не! Егоизмът и алчността надделяха! Сега какво очаквате? Поредната прошка? Нееее!
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ина, купи си спешно едно дилдо, може с лика на тази отвратителна твар!
75
0
 
1
 
! Отговори
Бучко преди 5 години
На 80 натиснах грешния бутон!МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ!
74
8
 
4
 
! Отговори
до милан преди 5 години
ЗАстраховката му. За разлика от теб, човека е мислещ и ти си последния човек които ще "прецака" да му плащаш
73
10
 
12
 
! Отговори
не бъдете лоши преди 5 години
Урок за какво. Човека е направил всичко, за да не ангажира никой. Застраховал се е както трябва. Направил е всичко което трябва. Реакциите на целия свят са защото се е доказал, защото ТЕ желаят да му помогнат. Достоен човек с много ПРИЯТЕЛИ. Те казват "ТОЙ НЕ Е САМО ВАШ. ТОЙ МИ Е КАТО БРАТ!' Какви поуки да си взема, като в момента виждаме живота на един достоен човек и реакциите на това което е заслужил живееки по този начин. Мен няма да ме търсят най-добрите алпинисти и т.н. защото все съм разу
72
1
 
10
 
! Отговори
космически оптимист преди 5 години
До Malian Би следвало застрахователите да поемат разходите, ако толкова Ви интересува. Мен ме интересува да е жив и пожелавам успех.
71
4
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
а дано спасят младежа успех
70
12
 
11
 
! Отговори
Ина преди 5 години
Какво пак пишете бе ? Какво пак пишете ? То бива бива оплюване *** не се спряхте.... Даже сигурно освен името му друго не сте чували и не знаете за него.... От философ нагоре сте тука събрани..
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е зрелища! За баламите, които вярват и плащат!
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа вече прилича като дело на Наглите. Мадам Петровица сутринта избълва поредната си доза простотии, че била обещала огромна сума пари за да го било доставили жив! Како, ще си платите като попове, даже и за замразено! А и нали паякът обеща да даде 50к! Значи може да закриеш сметката или ще е добре да се посъберат още * 2 или *3 . Този си седи някъде на топло! Днес ще излезе да поизмръзне и ще лапне някое евро! Не вярвам на зелените човечета *** Тома Белев! Мошеник до мошеника, алчни до.
67
3
 
15
 
! Отговори
космически оптимист преди 5 години
Дай боже, да спре гадния вятър и намерят момчето. По-добре жив и в поправимо състояние.
66
4
 
15
 
! Отговори
И как да те разберем преди 5 години
Ти въобще знаеш ли, че този човек дето го описваш така цветущо беше блъснат докато проучва варианти за трасето на лот 3.2 на магистрала Струма, ЗА ДА СЕ НАМАЛЯТ ЧОВЕШКИТЕ ЖЕРТВИ там т.е. за мен и теб да е по-безопасно. Ама що да знаеш де, днес квото си прочел, прочел ...стига ти. Що да не поплюеш, какво като въобщее не те интересува нито човека какъв е кой е и т.н И как да разбирам некомпетентните и не желаещите да знаят. Той и света затова е такъв, защото са много такива искащи разбиране
65
6
 
7
 
! Отговори
101 преди 5 години
До 68Само не разбрах, кое точно Ви е подразнило? Че пожелах успех на човека, или че изразих неодобрението си към негативните коментари? Ако е второто, отново повтарям - Боян Петров е велик, който не го разбира, да не си натрапва мнението.