Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
3
 
! Отговори
В.Григоров преди 5 години
До Iceblast88 Много от нещата, който сте написал са така, но има една Иструкция обнародвана в ДВ, която ясно показва, че служителите са лигитимни. И валидност на полицейски знак няма!!! В ЗМВР ясно е споменато, че се легитимират или със служебна карта ИЛИ с личен знак!!! След представяне на Иструкцията или показване на личният полицейски знак, човека е вече уведомен за правните уснования на полицая и той е длъжен да изпълнява законовите разпореждания по чл.64 от ЗМВР, който полицая му издава.
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО ПОЛИЦАЯТ Е С ИЗТЕКЛА КАРТА, СТРЕЛЯ ПО ТЕБ И ТЕ РАНИ, ОТИВА В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО НА ПРАКТИКА НЕ Е ПОЛИЦАЙ.
106
3
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До справедливПо твоята логика аз не съм задължен да лепя стикерите за годишен преглед, за застраховка и винетка.Мога да си карам с тия от 2016.За какво да си цапам предното стъкло?Но дори и да ги имам, ако не съм ги залепил, а са в жабката, то за тлъстака е проблем и иска да пише акт или фиш,нали?ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА, ЧЕ ИЗИСКВАШ НЕЩА КОИТО ТИ САМИЯ НЕ СПАЗВАШ!ТАКА КАКТО ПАРЛАМЕНТА НЕ СПАЗВА КОДЕКСА НА ТРУДА ЗАЩОТО ЗА 30 ГОДИНИ НЯМА НИТО ЕДИН ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН ДЕПУТАТ ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА РАБОТА!
105
2
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До справедливНо не е това най жалкото в цялата история драги ми мевереецо!Най жалкото е, че за пореден път ясно, нагледно и очевадно се доказа по неоспорим начин, че в системата на МВР има страшно много безполезна *** която взима заплата за нищоправене! Как един служител на МВР не го е забелязал ГОДИНА И ПОЛОВИНА? КЪДЕ ВИ СПА ОТНОВО ТРЗ-то И ЛИЧНИЯ СЪСТАВ? ЗА КАКВО ВСИЧКИ ТЕЗИ БЕЗПОЛЕЗНИЦИ СА ВЗИМАЛИ ЗАПЛАТИ СЛЕД КАТО СА НАПРАВИЛИ ТАКЪВ ФРАПАНТЕН ПРОПУСК ОТНОВО? КОИ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ?
104
2
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До справедлив2. Полицая е задължен да се представя по име и чин. При съмнение от моя страна са ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ПОКАЖАТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СИ ЗНАЦИ И СЛУЖЕБНАТА СИ КАРТА!Тази карта не е за опашката за кебапчета, А ЗА ДА ДОКАЖЕ КЪДЕТО Е НУЖНО, ЧЕ Е СЛУЖИТЕЛ НА МВР!Така както в големите фирми за да влезеш имаш пропуск или чип и с тях доказваш на портала, че ти си служител.Така както шофьорската ти книжка+контролен талон (когато са в срок) доказват, че ти имаш право да управляваш определена категория МПС
103
2
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До справедливДраги ми анонимен мевереецо. Нелегитимен полицай няма как да те арестува и да те заведе където и да е.1. За да те спре ПОЛИЦАЯ Е ЗАДЪЛЖЕН ПО ЗАКОН ДА СЕ ПРЕДСТАВИ И ЛЕГИТИМИРА!!!!В противен случай ти не си задължен да спираш, защото ако не се легитимира или документите му не са изрядни то той най вероятно е измамник и ти като съвестен гражданин трябва да подадеш сигнал на 112 за измамници представящи се за служители на МВР което е тежко престъпление!
102
0
 
1
 
! Отговори
JoJo преди 5 години
До 101 - ВиготураБез документ, но с валидна правоспособност пак си шофьор, наказанието за непредставяне на валидно св-во за управление е много по-малко, отколкото ако си лишен от право да управляваш или въобще нямаш такова.Нека се проверява преди да се дращят коментари.
101
0
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
В противен случай излиза, че тези служебни карти са ненужни, което води до автоматичния извод, че са схема за източване на пари от системата на МВР и всички служители са замесени.Няма средно положение.До 100умен няма как да ти се напише акт от лице което не е служител на МВР!Иначе всички щяхме да пишем актове когато и както ни падне! Но за да ти докаже на теб гражданина, че той е служител на МВР е ЗАДЪЛЖЕН ДА ПРЕДСТАВИ ИЗРЯДНА СЛУЖЕБНА КАРТА!Така както ти си ЗАДЪЛЖЕН ДА ИМАШ ИЗРЯДНИ ДОКУМЕНТИ!
100
11
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До Iceblast88Драги ми анонимен гражданино всеки един полицай може да те арестува ако откажеш да му изпълниш разпорежданията и да те отведе в някое РПУ, а ти върви и доказвай дали е истиски или не. Аз фалшиво РПУ не съм виждал, но ти може би и то в Джъмбо сигурно? Второ - полицейска униформа или значка от Джъмбо също не съм виждал,а ти къде си ги гледал не те знам. Трето - полицай със закачена на него значка не е длъжен да ти се представя и със служебната си карта.
99
0
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 102Да ама се оказва, че няма на кои да ги предадеш в полицията защото всичките са с изтекли карти. А това за полицейския знак - моля прати на всички граждани списък с фабричните номера на значките които са в обръщение в системата на МВР и да проверим дали случайно някои от номерата написани на тези от Джъмбо не съвпада с някои от номерата в списъка. Точно там е абсурда! Така както контролния ти талон е неразделна част от книжката ти така е и при тях. Служебната карта върви със значката!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето влизате в допълнителни хипотези и излизате от определеното от закона. Посочено е полицейски знак или удостоверение. Т.е едно от двете. Сега, ако била от Джъмбо ..., то и удостоверението може да не истинско. Влизате вече в допълнителна хипотеза. Винаги може да поискате справка, ако се съмнявате. Но вече при така развилата се ситуация, показана карта, с изтекъл срок, и ако нямате Наредба на МС, шофьорът можеше да се позове на нередовност на служебните лица. Но те пак са полицаи.
97
3
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Начи на такива полицаи с изтекли документи трябва да им се прави граждански арест, да се завеждат до най-близкото районно и да се установи самоличността им и статута им. Щото без документ не си полицай, точно както без документ не си шофьор.
96
10
 
0
 
! Отговори
До всички умници преди 5 години
Колкото и да ревете щом сте в нарушение на ЗДвП и ви хванат ще ви актуват, а вие вървете да ревете където си пожелаете. Иначе на думи много ви бива.Нека да ви актуват пък вий вървете да доказвате дали са били с изтекли карти или не.
95
1
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Нали точно за това им се издават тези въпросните служебни карти - за да се легитимират където им се наложи. За съжаление гражданите нямаме пълния списък със служителите на МВР (не, че и те могат да кажат точно колко са служителите им).Иначе за какво са тези карти? Ако според теб, те нямат никаква функция, то това означава, че всички служители на МВР, КАТ и Гранична полиция съвсем съзнателно са били съучастници в схема за източване на бюджета на МВР! Кое от двете си избираш?Нередовен или крадец?
94
3
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 91Драги ми анонимен полицай -няма как да ме арестува някой твой колега след като неможе да ми докаже, че той е полицай. По твоята логика всеки с полицейска униформа или значка от Джъмбо е полицай!Нали за това са ви тия служебни карти, за да можете да докажете на гражданите, че ги спира именно служител на закона, а не някой представящ се за такъв. Като те спре някой облечен в униформа и със значка от Джъмбо и ти каже лейтенант някакъв си(както в ало ало схемите)как ще го различиш от истински?
93
0
 
3
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Анонимен93Ма вярно ли че катаджиите могат без легитимация, като по закон и нареждане служителите спрели ГРАЖДАНИН или КОЛА се ЛЕГИТИМИРАТ. Да си купя униформа неква значка и да ти направя проверка ама пред съда е граждански арест за неспазване на законите на Република България!
92
1
 
11
 
! Отговори
Петър преди 5 години
До АнонименЕй Анонимен, като си толкова отворен защо си анонимен? Заплашваш ли ни? Смешен си. Жалко, че няма действаща и нормална съдебна система, за да поставим такива като теб на мястото им - служител на МВР означава да служиш на народа, а не да заплашваш законопослушни граждани с репресии възползвайки се от служебното си положение. И си лъсни обувките, че като ви гледам по улиците ме хваща срам. За физическата ви подготовка да не говорим, дори теста на Купър не можете да покриете.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По смешното в случая е че отново служителоте на закона пилтечат, като 7к ластик. Не си знаят правата, не знаят как да говорят. Гледат се един друг ...сричат заповедите си. Това е недопустимо. Полицейската специалност е 1/3 правна ...трябва да знаят всеки закон и казус . Неможе неуки да контролират закона ...В случая те са били в правото си , но ето че не змаят и станаха смешни.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриване на мафиотската организация КАТ веднага !
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички пропускате какво пише в цитирания член. Полицаят може да се легитимира с полицейски знак ИЛИ удостоверение. Т.е полицаите можеха и да не го показват. Но явно и те не знаят и объркването на двете страни е пълно. Но пък е забавен клип