Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 120В голяма грешка си легитимацията е с карта или със значка, а не двете заедно. Гражданинът дори и да види номера на значката няма да разбере нищо, защото номера и няма нищо общо с картата. И като имаш претенции да си толкова запознат, я ми обясни как книжката можеш да я свържеш с талона, че нещо не ми е ясно?. Не аз, а ти прочети законът и после се изказвай. законът,защото ни неук.
127
2
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 130 Нали се сещаш, че скоро всички граждани на реална работа като се изселим от тук заплата ще получаваш ама от кожената бибитка на бате ти тиква! Затова всички граждани ви мразят, затова винаги сте били с рейтинг нисък също толкова като безполезниците в парламента. С кеф ще ви оставим с любимите ви политици и братята, да си стойте да си се глобявате един друг докато всички си нарушавате заедно законите и за заплата (няма да има защото няма да има данъкоплатци). Плюете ръката която ви храни
126
2
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До ДО 124Тогава ти върви глобявай собствениците на фирмите, че служебните коли не са изрядни. Ама не, акта се пише на този които е хванат на момента. По същата логика - виновни са полицайте! Като протестираха за 100 милиона защо не казаха, че картите са им изтекли? А? Ще ти кажа, защото толкова им пука за работата им. Защото са заплатополучатели, а не работници! Като скачаха за обувки, защо не казаха за картите си? Или това да се легитимира не му пречи да си върши работата? Безочливи ***!
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88Нали се сещаш ,че и да се посереш от злоба и да напишеш ако щеш и 1000 поста с обиди -нито ще промениш нещо -нито на някой му пука за фрустрациите ти .
124
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 126И кога е издадено това постановление? НА 23.03.2018 - С ГОДИНА И 3 МЕСЕЦА ЗАКЪСНЕНИЕ, защото сте толкова мързеливи и безполезни, че ви мързи даже собствените си документи да погледнете или просто сте си мислели - ха, закона е за балъците, ние от МВР сме над закона и затова майната му. То по вашата логика ние гражданите да си приемем закон, че всички стикери важат до когато ни скимне. Абсолютно същата ***. Вместо да си ги преведете в ред, вие закон приемате да им удължите срока.
123
4
 
3
 
! Отговори
ДО 124 преди 5 години
Ами *** и ги уволни бе -като почнеш от МИНИСТЪРА ,какво ви са виновни полицаите на улицата ? да не си ги пишат или издават сами тази карти ...ама простотия
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 122Щом от министерството има издадена заповед с която се удължава срока на валидност ,всякакви бръщолевения за нередовни полицаи и пр. са глупости на квадрат и приказки без смисъл .Точка по въпроса . Като сте толкова курназ -като ви спре някъде полицай за проверка му кажете - не си давам документите за проверка -ей сега ще се обадя на 112 -щото си нередовен и нелегитимен полицай ....да видим какъв ще е резултата ,че много ми е интересно ?!??
121
2
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 123След като аз като гражданин съм задължен да спазвам закона (които колкото и да не ви харесва важи със същата сила и за държавните служители (вие) които се изхранват от данъците (които ние плащаме)) ще го спазваш и ти. Закона не е еднопосочен. След като ако моя документ е изтекъл имам глоба и трябва да го подменя и го правя, така и вие като ви изтекат документите ще си ги подменяте. Не е просто репчене, а поредното отвращение от факта, че МВР за пореден път доказва некадърността си!
120
3
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 121Драги ми анонимнико.Първо които не е оспорил акт в България той, не е спечелил. И това е защото 90% от служителите на МВР са неграмотни. Примери: Ханко Брат например. Както и масово неправилно попълнени документи.Отделен е чисто моралния въпрос(защото МВР не е частна фирма, а държавна институция),че няма как да следиш гражданите дали спазват закона след като ти самия си го нарушавал в продължение на 1 година и 3 месеца!Това е основния казус. ЗАЩО НЕ СА УВОЛНЕНИ ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР!
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ндаааа -дай му на българина да тълкува нещата ....ама що така ,що не иначе ,що със знак и без карта ,що не с двете ,или първо с едното после с другото или само с карта -знака не важи щото всеки от битака може да си намери такъв ..народопсихология и манталитет -какво до го правиш ..абе що направо като сте такива разбирачи не пренапишете законите както на вас ви уйдисват ,създайте си собствени правила и точка .Ама първо трябва да станете депутати ,а до тогава спазвайте законите такива каквито са!
118
3
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливКъм момента на подаване на сигнал към 112 ако полицая е с не изрядни документи, а се представя за служител на закона е реален сигнал и затова НЯМАТ ПРАВО ДА ТИ НАПИШАТ АКТ. По твоята логика полицая няма нужда от тази служебна карта, което я прави ненужна или казано по достатъчно *** начин, че да го разбере дори служител на МВР-начин за източване на бюджета на МВР и всички вие, служителите на МВР сте съучастници в престъпление! Така, че си напишете един на друг акт и се заключете!
117
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе нека му изплющат един акт за това ,че отказва да си предостави документите и не изпълнява полицейско разпореждане -пък после нека търси съдя, който ще отмени актовете ...щото полицаите не били редовни .....и изобщо ненавиждам накива драбнави човечета ,които не си гледат оцапаният задн*к и търсят кусури и оправдания на всякъде другаде -само не и у себе си !!!!
116
3
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливПърво легитимацията не е с или, а с двете заедно. Защото гражданина няма как да знае дали този номер на значката е актуален и реален. Затова са двете заедно. Така както книжката върви в комплект с талона. Първо прочети закона които уж представляваш.Второ - ако се представяш за полицай когато нямаш документи е противозаконно, по тази логика дори и дисциплинарно уволнен полицай може да се представя за все още действащ такъв. Няма друг начин полицай да се легитимира.
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само у България може да стане .Всеки тарикат на дребно се прави на разбирач ,чете членове от закони ,правилници ,търси сметка на полицаите ,държи се предизвикателно и нахално ...обааааче този номер минава само тук -навън в чужбина бай *** е по нисък от тревата ,спазва и закони и разпоредби и през ум не би му минало да проверява стикерите на служебните карти на полицаите ,камо ли да се репчи и заяжда -щото знае ,че там за разлика от тук тарикатлъците НЕ МИНАВАТ !!!!!!!!!!!!
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО НА ЧОВЕКА!
113
2
 
5
 
! Отговори
ИсКамДаСъм Омбудсман преди 5 години
Това е дребен кахър!Само за информация: В зората на демокрацията, незнам по каква директива, служители на МВР бяха поголовно /без изпити/ приемани във ВУЗ- ове по специалност "Право".След като се дипломираха безпроблемно като юристи и се пенсионираха от системата на МВР, повечето в момента практикуват като адвокати, юристи, магистрати..., т.е. - НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА, уважаеми сънародници!
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако знака е откраднат? Как мога да бъда сигурен, че не са измамници? Или че не "заработват" извън работно време? Трябва да има начин проверяващия да бъде проверен на някакъв национален телефон. По номер, име, регион на действие и т.н. В крайна сметка полицията се грижи за сигурността на гражданите и не бива да се създават условия за допълнителни опасности. Много хора биха могли да се представят за полицай на служба в момент, когато не са. Или просто не са полицаи.
111
4
 
3
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До В.ГригоровТова вече им го обясних в един от постовете, но явно четенето не им е силната черта. Сложили са една плоча и я въртят и повтарят като папагали и си мислят, че са прави. По-лесно е да се бръщолевят неща, които са си наумили отколкото да се позоват на закона, който ясно казва, че полицая се представя или със служебна карта ИЛИ със значката си. Той не е длъжен да си вади картата, когато на него има закачен знак, но гражданите не са чели законът, а иначе си перпелят.
110
7
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До Iceblast88 107Драги ми анонимен гражданино, а знаеш ли, какво става, когато се обадиш на спешния телефон 112 и се окаже, че подадената от теб информацията за "измамник" представящ се за полицай се окаже подвеждаща и невярна? Да ти кажа ще последва АКТ по чл.218 б от НК за теб за злоупотреба със спешен телефон. Пробвай, за да се убедиш, а акта ще ти дойде дюшеш, че е бая голям. После ако искаш го обжалвай, но ще е все тая ти нали си много информиран. Ха ха ха.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция!А ЗАЩО ни е нали приеха закон и вече ще си наемаме частни фирми да ни пазят. Полицайте вече няма да си имат работа която да ги тормози Те само ще си чоплят семки и ще дремват докато заплатата им върви