Боян е останал някъде там... оптимизъм или реализъм за живота му?

Спасители смятат, че е невъзможно да оцелеете толкова време
151

Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат", подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много - лавинната опасност, големите цепнатини...

"Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда", отбеляза тя.

Припомняме, че вчера спасители намериха инсулина на Боян Петров и една от тениските му. Жената до алпиниста Радослава Ненова призова спасителите да не продължават търсенето му до върха, но в интервю за Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян настояха издирването да продължи. Двете жени вярват, че той все още е жив.

"Боян Петров обедини българския народ в съпричастността си и подкрепата. Той е един син на България, но вече на Европа, Азия и целия свят. Всички медии съобщават новини около спасителната акция. Светът се интересува и работи заедно", каза още Елисавета Първанова.

Организаторът на експедицията Деян Петков обяви в телефонен разговор пред Bulgaria ON AIR, че екипите няма да продължат търсенето на Боян до върха.

"Още вчера стана ясно, че наземният екип няма да отиде до върха. Считаме, че е безсмислено да се ходи по-нататък", посочи той и добави, че са набелязани други места по-надолу, където търсенето ще продължи.

В момента времето не е подходящо за хеликоптерите. Последният ден в търсенето ще дойде с края на хубавото време след 1-2 дни, стана ясно още от думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
17
 
33
 
! Отговори
Т преди 5 години
Хора, защо намесвате изчезването на Боян с хората по болниците, той вина има ли. Това че жена му е потърсила помощ не значи, че Боян щеше да я иска, ако знаеше какво се случва. И вие на мястото на жена му щяхте да потърсите такава. И между другото наясно ли сте в колко благотворителни дейности е участвал Съни?? Не познавате човека, за да го мразите толкова. И никой не ви кара да четете статии за него, просто ги подминавайте, така ще си спестите времето и нервите.
66
7
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
Пусни си Шушана,да се успокоиш,че мозъчни клетки нямаш,така или иначе..
65
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета,че някои са недоволни от гюрултията около нашия алпинист! Ами стига за кражби,побоища,силикони и партии! Тука има смел човек и борба да го върнем! Има разлика!
64
2
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Боян сам си е виновен. Само да не прехвърли отговорността на някой друг. Ако не го открият до 1 месец, по-добре да спрат издирването му. Като е мъртъв, няма смисъл вече да го издирват.
63
6
 
29
 
! Отговори
Един Ганьо! преди 5 години
До всички разчувствани, умни и възвишени!Всъщност хейтърите сте вие!Когато майките и бащите ни умират по болниците с лющещи се мазилки , и легиони от *** - НИКОЙ НЕ ПИШЕ ПО 10 СТАТИИ НА ДЕН!А за един авантюрист със скъпо хоби и его малко по-ниско от Еверест - по 20 на ден!Нямаме вече сълзи и съчувствие - изплакахме ги!ЕДИН ***
62
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз колело не карам сам в парковете, Боян сам на 8000мБезотговорно!
61
4
 
12
 
! Отговори
Боян Мага преди 5 години
Съжалявам приятели сгреших. Вместо да си отида на Бузлуджа по Гергьовден да си пекна едно Агънце с френдовете аз се напрегнах към Шиша и ся съм зарит под 100 санта сняг и ми свършват мегабайтите. Чао довиждане,лека нощ,мерси.още 50 статий пуснете. Файда?
60
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година на тази планина си отиват/изчезват подобни "опитни" к.микадзета като този от десетки различни държави. В нито една от тези държави не минава дори за новина, че някой не се е върнал от там. Само у нас отново трябва да се реве денонощно за разни безотговорни и луди самоубийци.
59
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички които го наричат герой.Може ли да ми кажете къде е героизмът от действията му?Спасил е човешки живот???ж Какво значи герой?Той си е чист авантюрист каквито са и всички алпинисти.Прочетете статията Гробището Еверест и ги вижте що за хора са.Прескачаш бедстващият,умиращ и замръзващ и продължаваш нагоре или надолу.Много тежки били условията..що за човек може да си за да го направиш.Този "спорт"трябва да бъде забранен направо.Поне за върхове над 7000
58
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На света има процент хора,така наречените" луди глави"! Те покоряват всичко наоколо,имат нужда да се доказват! Целта е рекорд!Дори такава смърт за тях е престиж! Дали са нужни такива рекорди,не съм убеден?! Но е хубаво да свалим шапки и да помислим!
57
2
 
35
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Уважавам мотивацията и издръжливостта на тези хора, но катеренето на върхове като този няма никаква реална полза, за самия човек или пък за обществото, единственото което постига е вътрешно задоволство от постигнатото, чувстват се значими и повече от всички други. Но това е комплекс на модерния човек в тоя сив и еднообразен свят.И всичко е в рамките на нормалното, но да наричате такива хора герои граничи с идиотизъм. На кого са помогнали и как героизма им може да се сравни с този на Левски ?
56
13
 
34
 
! Отговори
Трактор преди 5 години
Хайде стига с този Боян, аман вече!Някъв луд нямал работа и тръгнал да се катери по баира в Непал и се загубил....това ли е най големия проблем на България?А за болните деца, за умрелите поради липса на лекарства, за мизерните заплати, няма ли нещо да напишете
55
6
 
20
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
Не всички сме тръгнали да се самоубием съзнателно по места, където нямаме никаква работа. Тук не става въпрос за природно бедствие или злополука, а за уникалнло безотговен и п*ост *** тръгнал да се прави на супергерой.
54
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещам се за момчето, което преди две години се загуби в Стара планина. Накрая екипите почти се бяха отказали да го търсят и то взе, че изскочи само близо до търсачите. И вместо да се зарадват, че е живо, куцо и сакато почна да го плюе, и да се тръшка колко пари отишли на вятъра пък той се оказал жив.
53
7
 
20
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
Aз имам проект да се лазя горе по кулите Петронас в Куала Лумпур. Искам цяла България да ми дари средства, защото така ми е кеф и се считам за супергерой, понеже ще сложа една хартийка с трибагерника отгоре. Дайте пари веднага!
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не, стана ясно, че народ няма. Има едно диво племе което много обича да плюе по своите защото ври от комплекси. Ако имахме нация да се бяхме оправили много отдавна, обаче фактите са други. Българина е едно глупаво и мързеливо племе което освен да мрънка друго не умее ако някой не го ръчка отгоре както бяхте свикнали по соца.______________С това си мнение се показвате като типичния комплексар, за който пишете.По повод на Боян Петров - Жалко! Добре щеше да е да се върне.
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За собствения си народ дали ги е обединил това не е много сигурно просто народа му е такъв, но определено случая обедини нациите и света.Принципно е важно беше да се стигне до лагер 3.Но дотам е надеждата нататък е безсмислено а и дългия период на лошо време също обезсмисля търсенето.Допълнително диабета не в противоречие с алпинизма но за тази ситуация е проблем сериозен.Прави чест на това че нациите България ,Китай , Напал обединиха усилия и демонстрираха, че човешкия живот се цени до последно
50
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде пък тази видя обединение?? Явно не си е направила труда да се разрови по форумите, за да види това гнусно българско племе на какво е способно в злобата и омразата си към някой който нищо не му е направил! Не искам да повярвам, че човек като Боян е българин....истинските българи отдавна ги няма по тия клети земи...!!
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като видя това име и вече ми се д*айфа. Спрете вече с тая мания, че тоя го намрази вече цяла България и май скоро време и половин Китай.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че никой няма идея какво е станало. Боян е супергерой и е много опитен, не може да се загуби или да падне в пропаст, просто никой няма идея какво е станало, може марсианци да е имало наблизо и да са го взели в кораба и завели на Марс. Така че престанете да пишете измишльотини, никой няма идея какво е станало.

Спонсорирани публикации