Боян е останал някъде там... оптимизъм или реализъм за живота му?

Спасители смятат, че е невъзможно да оцелеете толкова време
151

Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат", подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много - лавинната опасност, големите цепнатини...

"Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда", отбеляза тя.

Припомняме, че вчера спасители намериха инсулина на Боян Петров и една от тениските му. Жената до алпиниста Радослава Ненова призова спасителите да не продължават търсенето му до върха, но в интервю за Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян настояха издирването да продължи. Двете жени вярват, че той все още е жив.

"Боян Петров обедини българския народ в съпричастността си и подкрепата. Той е един син на България, но вече на Европа, Азия и целия свят. Всички медии съобщават новини около спасителната акция. Светът се интересува и работи заедно", каза още Елисавета Първанова.

Организаторът на експедицията Деян Петков обяви в телефонен разговор пред Bulgaria ON AIR, че екипите няма да продължат търсенето на Боян до върха.

"Още вчера стана ясно, че наземният екип няма да отиде до върха. Считаме, че е безсмислено да се ходи по-нататък", посочи той и добави, че са набелязани други места по-надолу, където търсенето ще продължи.

В момента времето не е подходящо за хеликоптерите. Последният ден в търсенето ще дойде с края на хубавото време след 1-2 дни, стана ясно още от думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
2
 
! Отговори
Хитлер преди 5 години
Да почива в сняг.Лек му сняг.
126
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат"...Да остави жена и дете, заради висока купчина сняг.Поклон пред егоизма му, който заради собствено удоволствие и потупване по рамото в предаването на Гала, ще остави малко дете и жена сами.Не ми хвалете този баирбабаит.Искам да спра да чета за самоубийци.Да не е ходил.Доста истинска мъка има, за която няма ефир.
125
0
 
6
 
! Отговори
Въртоломей преди 5 години
До 130. Относително е. Всеки организъм е различен. Баща ми пуши цигари от 7-8 годишен и още е жив. Дали живота ти е мъчителен след 70-тата година зависи как въобще си живял. Какво си правил. Много са факторите
124
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ще си отиде един ден. То когато шофираш пак може да ти дойде края. Ами алкохолиците, пушачите, наркоманите няма да доживеят 50-60г. И какво като си живял 90години когато живота след 70 години е мъчителен. Така че недейте да пишете глупости да си губите времето вместо да си гледате интереса. Човека е с диабед и сигурно и рак. Така че и в двата случая пак ще си отиде. И за това не му пука. То като си болен и дай да се заровим във вкъщи. Това няма как да стане, човек трябва да е със силен дух
123
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Мисля, че не само за известно време, а във времето! Но аз все си се надявам, заради 9-те живота, да не е, като Христо.Ако поне по-близо до Бог...нищо, че сме атеисти.
122
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По всичко изглежда , че е бързал за експедицията на Еверест.Оттук идват всички проблеми и изглежда , че е подценил планината,макар че всички отписват този вариант.Също така проверете в уики всички инциденти на тази планина.Последните 12 случаи на инцидент с алпинисти при изкачването на планината се дължат на лавини и падане в ледена пукнатина. Жалко за Боян мъчно ми е , имаше мечта да бъде първият българин изкачил всичките 8 хилядници .. Поклон!
121
3
 
18
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Няма какво да го плюете Боян! Не са толкова много българите, а и не само, дето са тръгнали да изкачват 8-хилядници. Нормално е разбира се да разбуни духовете, и да бъде тема номер 1 за известно време.
120
6
 
5
 
! Отговори
Лили преди 5 години
Тия дето викаха "Боян Боян Боян.....Радослава.....Ради....." те тия точно след три дена са забравили всичко. Изобщо няма и да се сетят за хималаеца и за смърделата му държанка.
119
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да се провалиш, отколкото никога да не опиташ! Човекът си е избрал с какво да се занимава, имал си е спонсори, каузи, застраховки, стил на катерене, мечти. Преценил си е рисковете, предполагам и жена му е била запозната какво прави , така че не виждам драма в цялата история. Няма безсмъртни хора. Вечен му мир на човека и дано е свободен духът му там високо и далеч от човешката злободневност!
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да затваряме темата, няма нужда повече да се създават изстискани от пръстите статии. Направихте името му насила дразнещо.Да почива в мир! Оставете го на спокойствие.
117
1
 
5
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Според мен Боян Петров всъщност е решил така да сложи край на живота си... За съжаление е твърде възможно, казвам наистина за съжаление раковото му заболяване с което той на два пъти се бори да се е върнало... При това положение решението му е абсолютно правилно!
116
1
 
8
 
! Отговори
има бог преди 5 години
Уважавах го много. Докато не се яви да "подкрепи" каузата на трънчани срещу съсипването на района със златодобив. Ужким щеше в подкрепа на гражданите да изкачва връх Любаш. Случайно не се движеше с основната група а в страни, даваше интервю по една от поръчковите телевизии. С него един брадат придружител - интервюираните дадоха такова интервю, че в мен се породиха много въпроси, кой движи тия двама човека и в какви отношения са с мината. Телевизията изнамери после двама местни проминьори, цирк.
115
4
 
5
 
! Отговори
Радия преди 5 години
Реализмът сега ли го видяхте, щото аз откакто се заговори за този, че изчезнал!
114
5
 
39
 
! Отговори
123 преди 5 години
Каквото и да говорим...един млад човек си отиде...Искаше да покори още върхове, но не успя.Ужасно ми е мъчно за Боян...не го познавам, но очите му говорят достатъчно..той е добър човек.Тези дни ставам и лягам с мисълта, че ще го намерят жив...вече нямам надежда.Сили и вяра на близките му.....и се надявам поне да намерят тялото му.Сигурна съм, че е станало нещо непредвидено, защото със сигурност Боян Петров е много опитен алпинист , каквото и да е станало Ще остане завинаги в сърцата на хората .
113
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Към Иглика ....и аз си го мислех, но не смятам, че той има такова Его.Още се надявам, че понеже 9-те му живота не са изчерпани има някаква надежда! За жалост покрай тази тревожост не отбелязахме успеха на друг достоен българин, успешно изкачил поредният си 8000-ник!?
112
3
 
1
 
! Отговори
Лицемери преди 5 години
До Абсолютна истина. Има хора които си го признават и хора които не си го признават.
111
10
 
3
 
! Отговори
Абсолютна истина преди 5 години
До ЛицемериЛицемери, заради такива като теб, България наистина никога няма да бъде обединена, поради простата причина, както сам казваш, че "не ти пука". Ако искаш да бъде твоето име, а не на Боян, предприеми нещо - една експедиция, някакъв подвиг.
110
8
 
0
 
! Отговори
Стив Ъруин преди 5 години
До БългаринТи, българино, си един от многото страхливци, които стъпват на пръсти по асфалта.
109
7
 
5
 
! Отговори
Иглика преди 5 години
Все си мисля, да не е излязъл от ремисията и да е решил да му тегли майната на сичкото, *** по специален начин... Таз госпойца дали е посветена в плана, или наистина го чака да се върне?
108
4
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
Дребни сме като мравки но егото на някои е лъвско.Когато мравките построят кораб и кацнат *** Марс ,тогава и ние хората ще подчиним природата.Кому е нужно да ставаме курбан заради болни амбиции и с какво помагаме на себеподобните си????????