Вартоломей vs. Светия Синод да е "църква майка" за Скопие

Той и Сръбската патриаршия пратиха гневни писма до БПЦ
39
Вартоломей vs. Светия Синод да е "църква майка" за Скопие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вселенският патриарх Вартоломей І и Сръбската патриаршия са изпратили гневни писма до Светия Синод заради исканата афтокефалия от Македонската църква и заявлението, че признава Българската православна църква за "Църква майка", съобщиха от Синодалната палата.

Още по темата

Въпросните писма, ще бъдат разгледани на заседанието на Светия синод във вторник, каза Старозагорският митрополит Киприян, който е говорител на синода и председател на комисията, излъчена да води преговорите по въпроса на МПЦ, цитиран от "Монитор".

В писмата се изразява несъгласие БПЦ да признава под никаква форма Македонската църква и да не афишира, че й е Църква – майка.

Сръбската патриаршия е категорична, че по този въпрос право да взима отношение има само тя, тъй като Македонската църква се е отцепила от нея.

Вселенският патриарх Вартоломей І пък смята, че Вселенската патриаршия, както се нарича по силата на традицията Константинополската, е "майка на всички църкви" и затова дуемата й трябва да се зачита като последна инстанция.

Откакто през октомври миналата година от синода в София излязоха с решение, че ще съдействат за вдигане на схизмата от Македонската църква, нито един македонски архиерей не е идвал на официално църковно посещение у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е православните народи и църкви да бъдат скарани.............кога ще го разберете??
15
3
 
11
 
! Отговори
А преди 5 години
Най-добре да бъде възстановена унията с Рим, като по времето на цар (крал) Калоян. Така хем ще си останем с православна и самостоятелна църква, хем ще им дадем да се разберат на сърби, гърци и руснаци които искат да пречат на българската кауза.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е майка на Гърция и Истанбулският грък трябва да напусне Истанбул. Византия не съществува и гърците не са византийци, а поробени от римляните, после от турците. Сърбите са други гов.на.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братска Русия не разрешава.Пишете си каквото искате!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо триете коментари??Това ли е демокрация и свобода на словото???
11
2
 
12
 
! Отговори
Братя Миладинови преди 5 години
Въпреки почти вековното промиване на мозъците ни, надявам се че все пак една част от тях е останала непромита и българската памет ще проговори в името на загиналите ни предци в борба за обединението на Отечеството. Сръбската, гръцката и руската църкви винаги са водили църковна политика еднаква с официалните им държавни политики, които поддържат изкуственото разделение на бълг.нация на България и Македония. Кога църквата ни ще надрасне комунист. си наследство и ще започне отстоява бълг.интереси?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей и сърбите да го дуфат!Под вода.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой е бащата?
8
3
 
3
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
Проверка в МОлдавия Кишинев и Яш показва ,че там се считат за княжествона БЪлгария подчинено на Великия Дух охраняващ Огромни региони от Корея до Велика Британия вкл..
7
2
 
8
 
! Отговори
Александър Велики преди 5 години
Територията Охридска македония е част от ЦАрство България.Србия /столица Белград/ е княжество на БЪлгария..Балканите са особенна територия подчинена на Архангел ИВан..
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак попски щуротии!
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Склерозиралия Вартоломей да си гледа неговата си ***,а ние нашата и да не ни дава наклон на хУ я!Охрид,както и Скопие са били столици на Средновековна България, а Охрид - български църковен и книжовен център!Дори и когато османците са били на Балканите Охридския църковен център продължава да съществува като български и под българска опека.
4
1
 
11
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Има титли лекомислени, но не по-малко пагубни от това, точно тъй, както и антихристът ще нарече себе си Бог. Затова смело казвам, че всеки, който се назове вселенски епископ, поставяйки себе си над другите, е предтеча на антихриста.Св. Григорий Двоеслов ( 604)
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството е носело само нещастие на много народи. Както и юдеизма и исляма.
2
1
 
8
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Аз не искам турския офицер Вартоломей да е вселенски патриарх.Искаме някой от гръцката или българската църкви!"След казармата 23-годишният йеродякон продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим най-важният и най-авторитетен университет на Римокатолическата църква, контролиран от йезуитите.", "Негова основна задача е подготовката на кадри за мисионерска (по-точно прозелитична) дейност на Ватикана в православния Изток."
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей да изпере миризливата си брада, да кляка и да почва! Този побъркан византиец живее 1000 години назад във времето.