За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00,
148
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
5
 
! Отговори
скаут преди 5 години
До дано да е живТи какво против имаш срещу ченгетата.....а не срещу политиците които окрадоха държавата....след 30 години преход?
61
2
 
20
 
! Отговори
Съгласен с 68 преди 5 години
И ние сме имали и здравословни, и други проблеми в семейството, не по-малки от посочените, за които сме платили огромна цена. Знам само едно нещо по-тежко от това човек да има подобни ядове - това да ги има твой близък или дете. Обичам да живея, но повече обичам да се пазя да не си замина, защото от това най-много ще пострадат близките ми. А героизмът е доста спорна категория. Четох думите на детето, че бил там, където винаги искал да бъде, но със сигурност тя не иска баща й да бъде там.
60
1
 
6
 
! Отговори
Az преди 5 години
Мен лично много повече ме трогна историята , бащата емигрирал , майката се самоубила.Защо не се говори и помогне на това дете останало сираче ...След 8 дена да търсите един труп , на всеки е ясно че там не може и Беър Грилс да изкара и ден.
59
4
 
23
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Не се подигравайте с това, което ви дава Господ, не се подигравайте с живота си...
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може всеки нещастен да е герой!
57
11
 
5
 
! Отговори
дано да е жив преди 5 години
Дано да го намерят жив и здрав. От все сърце му го желая. Но този човек ми прилича на ченге. Нямам добро мнение за този тип учени и хора"Като учен Боян признава, че не вярва в Бог."Това са наистина учени ченгета. Истинския учен знае и интуитивно усеща много неща. Относно Бог-а, всеки го носи в себе си. Знае, че има неща, които още не са разкрити. Идват, когато му дойде времето. Боян Петров дано да го открият, но той наистина ми прилича на ченге.
56
6
 
10
 
! Отговори
alf преди 5 години
този е олицетворение колко *** и упорит е българина
55
4
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
За силен дух и желание да живее може да се каже за човек преборил тежки болести и житейски проблеми. Но ако продължава многократно да предизвиква съдбата и си търси белята той просто е луд, не се съобразява с никой и с нищо, не се съобразява със Съдбата.... тогава защо тя да се съобразява с него? Това не е пример на поведение...
54
7
 
25
 
! Отговори
До Иван преди 5 години
Това не е смелост, а глупав авантюризъм и желание да се докажеш, че си над природните сили!Да ама не! Природните стихии винаги ни показват, че човекът всъщност е малък, жалък и слаб!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелаваме ме да оцелее и този път.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е важно дали вярваш в господ, а дали той вярва в тебе.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герой си, когато рисковаш своя живот за да спасиш друг живот. всеки има своята съдба. Дано го намерят човека.
50
20
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Това не е безрасъдство, а смелост. По-добре е човек да е смел и да живее по-интересен и приключенски живот, отколко от работа в къщи и обратното постоянно. А тези които взимате наркотици и се напивате всеки ден бъдете спокойни. И вашият ред ще дойде скоро.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dai boje dnes da go namerat jiv toi saslujava da jivee smel idtinski balgari Ne kato tia v nc milinerite
48
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф, стига вече, всеки ден по няколко статии за Боян? В тази държава няма ли други новини които засягат милиони хора?!?!??!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, избрал този път в живота си!?!! По скоро съдба! Сестра му сутринта каза по нашата, на Днес.бг телевизия, че хич не му се тръгвало за тази поредна авантюра. Казал, като гледам как е топло и зеленко тук, хич не искам да отивам.Много ще ми студено.Защо отива тогава? - Защото трябва да го изкача! Бизнес, сестри и братя! Договори и реклами! Поставете минуси! На сестра му на човека!
46
2
 
4
 
! Отговори
Берик Дондарион преди 5 години
Смъртта е първият и последен враг. И винаги побеждава.
45
3
 
4
 
! Отговори
Габриела преди 5 години
До АнонименНе ме изненадва, че този коментар сте въвел под името "Анонимен". Всеки би се срамувал да напише подобно нещо, заставайки зад името си.
44
6
 
17
 
! Отговори
Capital преди 5 години
Този човек има много повече от 1-на или 2-ве топки ! Опитайте се да го разберете!Много добре е усъзнавал какво прави. Знаел е за риска. Може да е друго но не и ***! Просто в един момент е предпочел високо в планините от ниско в града със всичката помия и сивота. И повярвайте ми никой няма да го намери. Просто той така е ИЗБРАЛ !ЗАВИЖДАМ МУ !
43
7
 
2
 
! Отговори
Мима преди 5 години
В колко часа е НОВ по мат. За 4клас?