За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00,
148
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 104 малодушие,тесногръдие,ограничено мислене
101
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личен избор била авантюрата на Боян да ръгне сам, без телефон да се катери на майната си. А това, че оставя жена и сирачета-голям праз! Важното е да се изкатериш на всичките осемхилядници и да се изпърдиш от високо! И последния шерп е по-достоен за уважение, защото това което прави го прави с мисъл за близките си!
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104 чети чети барем разбереш
99
3
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 98 То и на Христо Проданов тялота не бе открито , ама още не се е върнал.А може би смяташ че се е спуснал към Китай?
98
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво толкова му се възхищавате на този? Аз пък да ви кажа разбрах, че Фики Стораро се е научил а брои до 12, Ето това си е постижение, достойно за уважение
97
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе силен човек, но такива като него развиват фалшивото чувство, че могат да преодолеят всичко. Това им играе лоша шега, защото понякога няма как да спечелиш. Загиваш непобеден.Все пак дано има чудо, колкото и малка да е вероятността.
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Златко Желев, как пък Вие веднага дадохте определението, че на първата му жена й е "Писнало" и затова го е напуснала. Ама Вие сигурен ли сте, че тя първа е взела решението да се разделят?
95
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много погрешно е да не се вярва в Бог. Бог ни помага и ни направлява тъкмо в такива тежки моменти!
94
4
 
20
 
! Отговори
пена преди 5 години
Ако човек си играе със съдбата, рано или късно губи....
93
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма открито тяло няма смърт надежда винаги ще има в душите на близките
92
13
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Толкова пъти Господ да ти е помагал запазвайки живота ти, и ти да не си повярвал... ?!?!?!? Тоя Боян явно е много глупав и (или) неблагодарен.
91
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Щото ни го натрапват вече 11 -12 дена . А е от ясно ,по ясно, за всеки нормален човек ,че е не е между живите . Бог да прости !
90
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА като не те интересува Боян, защо влизаш в тая статия, или мислиш си много оригинален и against the grain като си кажеш мнението ? Като не те интересува, чети за театър.
89
6
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Силата на Духa не кара други хора да рискуват живота си за да те спасят...
88
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията ми хареса, освен факта, че не вярва в Бог. Ако си мисли, че някой друг му е помагал или по някаква случайност е останал жив, жестоко се лъже. Всичко е Божа работа, а поради тези постоянни предупреждения "отгоре" и заради атеизма си, този път може да бъде и последен. Макар, че пожелавам на близките му да го намерят - и първата работа, да запалят свещ в църквата.
87
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герои в тази сапунка са само и единствено щерпите, въпреки че го правят за пари.Останалото е егоцентризъм и безотговорност.
86
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече е прекалено.......Боян,та Боян! Колко известни певци и артисти които дадоха непреходни шедьоври на киното и театъра, си отидоха от този свят и бяха забравени за един ден! Стига вече с този Боян! Сам е решил да отиде на върха, знаел си е болестите и сега видите ли...ще занимаваме цяла България с месеци, с нещо което специално мен ама изобщо не ме интересува.
85
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като учен Боян признава, че не вярва в Бог.----Това е ясно. Вярващите хора не търсят Михаля по баирите. Катерят се, напъват се да стигнат до върха, а някакви си шерпи обикалят върховете като котки по покривите. И къде е геройството?Защо никой не нарича шерпите велики алпинисти и герои?Бог да го прости!
84
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам с какво този Боян толкова много дразни гербавите *** ?Сигурно защото не е страхлива мишка като тлъстия им Вожд.
83
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора като Боян не само мечтаят, те следвате мечтата си и я преживяват! Защото могат! Съжалявам, че и аз като всички си казах :защо бе Бояне? Защо? ... Сега вече знам.. Боян е там където иска да бъде.. Бояне ти си велик! Благодаря ти за вдъхновението!