За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров
16 май 2018 07:00,
145
За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!
Снимка: Facebook

Поклон, Бояне! Осиротях!

Тези думи отправи към Боян Петров алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори осемхилядникът Чо Ойо.
Близките на Скатов скрили от него лошите новини около Боян, за да го предпазят по пътя му към върха. На слизане обаче, в Лагер 2, той научил за трагедията и изля мъката си със силни думи в емоционален пост в социалната мрежа.

В него той разказва, че първоначално не е повярвал и му е трябвало време да асимилира чутото. След като разбрал от колко време липсва Боян, започнал да осъзнава какво се случва.

"Боян беше алпинист с огромен опит ,от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции", пише Скатов. Двамата с Боян са изкачили връх Манаслу през 2015 година и година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

Още по темата

"Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения", спомня си още Скатов.

Той пише още, че да имаш до себе си човек, който си е поставил толкова високи цели, които да мотивират и теб и да ти дават увереност, е една от предпоставките за успеха.

"За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена ,прогнозата и всички обстоятелства свързани с атаката към върха", разказва алпинистът.

Той допълва, че Боян е бил винаги много целеустремен и никога не се е отказвал.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою.", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов.

Той разказва и че приятелят му никога не се е страхувал от нищо.

"Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му", пише Скатов.

И не спира:

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам ама защо герберастите толкоеа много мразят Боян.Може би защото не спираше да им вади кирливите ризи и им пречеше да съсипят Пирин.
56
3
 
6
 
! Отговори
С преди 5 години
до 62 - KronАдмирации за добре изложеното мнение .
55
6
 
10
 
! Отговори
Морал преди 5 години
Помислете нашите герои са си дали животите за нас. Сега знам какво ще кажете че те са се борили напразно защото заради корупцията и корумпираните политици. Не те са си дали живота за нас народа а не за политиците. Борисов им плюй в лицето ама ние не. Боян също е човек не корумпиран иска да постигне нещо за България прави го за нас а вие го плюете засрамете се къде е моралът къде е доброто какво са ви сторили политиците и телевизията да се толкова агресивни.
54
3
 
13
 
! Отговори
До Кром преди 5 години
Защо съдите по себе си, както се разбира от написаното? Между всички има всякакви. Обществото е болно и то не от сега. Кой го разболя, група крадливи властници, начело с един *** от Банкя, които разбиха с наглостта си всякаква предства за човечност, разбирателство, търпеливост. Той е еманацията на всички преди него, които грабеха, мамеха и предаваха българите. На кого да вярва българина, като се убеди, мед зад факти или събития стои ръката на задкулисието. Ето защо са такива и коментарите за Б
53
4
 
19
 
! Отговори
с преди 5 години
Светът трябва да се промени ,иначе и децата ни ги чака захаросан свят на "успели" българи ,а те" неуспелите" ще са хейтъри ежедневно поставяни на мястото си от политолози и журналисти .
52
2
 
5
 
! Отговори
Агностик преди 5 години
Значи - невярващ - докато не се убеди сам!"Изход ( 19:1 24:11) Не си прави идоли или каквото и да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
51
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Ти най-голямото ти постижение в живота е изкачването на тоалетната :) Такива, като тебе женчовции , няма нужда да уважават някой. Защото ти си просто никой.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GLUPAVI HORA SA TEZI ALPINISTI,NO V BALGARIA SA 1 000 PATI PO- GLUPAVI.
49
5
 
28
 
! Отговори
светът е матрица преди 5 години
Адриана ,това е проблема,никой не ни оставя да си гледаме работата и журналята ежедневно ни заливат с псевдо истории за героизъм .Затова и хората отговарят по този начин ,интуитивно те усещат фалша.После идват политилозите и и ни казват колко сме лоши и тн ."Матрицата" гледала ли си !
48
10
 
16
 
! Отговори
Човек под Върха преди 5 години
Поклон......А глупците и слепците......ЗАМЪЛЧЕТЕ......
47
9
 
22
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До Адриана - поздрави за коментара Ви. За съжаление в заспалото ни общество няма по страшен грях от това да си различен. Типичното провинциално желание всичко да е част от сивата маса, а всичко което стърчи да внася дискомфорт. За съжаление, природата победи Боян. Тъжно, но той си го е знаел и е приел това. Няма как да си отдаден на такъв спорт и да не чувстваш нещата. Светла му памет. Злобата на безсмислените хора търсещи миг "форумна" слава не е от значение. Тя е безсмислена като тях самите.
46
5
 
26
 
! Отговори
До Адриана преди 5 години
Ще бъда напълно откровен с Вас. Не познаем Боян, само представа от медиите, за които се знае, че всичко което се публикува е необективно. Не казвам, че е лош човек но сам е избрал начина по който да живее. И рисковете са големи както разбрахме. Един пожарникар рискува по-често но никой и дума не казва за това. За да има злорадство са виновни медиите, прекалиха с него а на българина му писна от начина по който се внушава за хора и събития. У нас журналистика отдавна няма. Платени дописници само.
45
2
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
"Роденият да лети , неможе да пълзи ".Вероятно това е причината при Боян.А , че пръскаме пари по него сега , не е виновен той.
44
10
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Алпинистите са най-егоистичните спортисти ! Прочетете историята на Дейвид Шарп и ще разберете за какво говоря !!!
43
6
 
15
 
! Отговори
Адриана преди 5 години
До дмоля ви! Ежедневно се пишат неща за хора, които с далеч по-малко са допринесли за каквото и да било. Няма да назовавам конкретни примери. Посто не го четете.. защо се дразните? Не разбирам? Защото влизате да прочетете новините и погледът ви за 2 секунди се спира на новина за съдбата на един човек, който е направил избор, различен от вашите? По никакъв начин не толерирам толквоа злоба. Ако ще и само за Боян Петров да се пише.
42
2
 
18
 
! Отговори
Бог да те пази преди 5 години
Не искам да му се случи нещо лошо дано е жив и здрав. Нека бог да го пази чакаме те да се завърнеш.
41
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С едната заплата като служител в Природонаучния музей може ли да си финансираш тези скъпи изкачвания на осемхилядници??? Иначе за силата на духа няма спор... ама трябват и много пари.
40
8
 
9
 
! Отговори
загрижена до 49 преди 5 години
Аз вече махнах иконата на Богородица...и сложих снимка на Боян...онази с белите зъби..като реклама на паста за зъби!И секи ден му се моляЗа децата...за децата - някой помисли ли?Дъщеря му в Лозана - някой мисли ли я?Жената до Боян - не и е майкаБожичкооооо
39
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те злобарите нямат край. В личния живот са бесни на съседа, че има по хубава жена. На бизнеса са бесни, че някой карал мерцедес , а те са неспособни. На известните хора са бесни за всичко :))) Хубавото в цялата история е, че останалите не се вълнуваме от тях ! Човекът е постигнал много има го в историята и това е. Живота е за можещите , другите просто съществуват :))) Поклон.
38
4
 
22
 
! Отговори
Riho преди 5 години
Е не, нямам нищо против против Боян Петров, мисля че е изключителен човек, дори сме се засичали по скали, ама това идолопоклонство, таз истерия ми идва в повече. И btw, в хималаите загинаха 9-10 българи, ама само за двама имаше такава истерия. Останалите с какво са по-лоши?