Богатеем! Милионерите у нас с 240 повече само за пет години

387 души са обявили доходи над 1 милиона за 2017 г.
Обновена: 18 май 2018 07:14 | 18 май 2018 07:00, Камелия Цветанова
182
Богатеем! Милионерите у нас с 240 повече само за пет години
Снимка: Булфото, архив

Годишни доходи в размер над 1 млн. лв. обявиха 387 души с подадените от тях данъчни декларации за 2017 г., сочат данните на НАП от обработените досега формуляри. Това може да са както еднолични търговци и земеделски производители, така и хора със свободни професии като адвокати и певци.

Още по темата

С времето броят на хората, които изкарват над 1 млн. лв. на година, сериозно се увеличава. Например доходи над 1 млн. лв. за 2013 г. са обявили само 147 души.

За последните четири години броят на хората, които изкарват такива високи доходи, е нараснал над два пъти. В тези данни не са включени хората, които работят само на заплата и получават допълнителни бонуси от работодателя, като шефовете на големи компании, защото те не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

1834 души са посочили в данъчните си декларации, че харчат над 80% от парите си по електронен път и са поискали от хазната да им бъдат върнати 100,92 хил. лв., сочат данните на НАП, обобщени от "Труд".

Данъчното облекчение можеше да се ползва за първи път тази година с подаване на декларациите за доходите от 2017 г. Облекчението е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв. А условията да се ползва е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са поне 80% от получените доходи. Оказва се, че в България са малко хората, които плащат предимно с банкова карта или по интернет и са поискали да ползват данъчното облекчение.

Значително по-голям е броят на родителите, които се възползват от данъчното облекчение за деца под 18 годишна възраст. В годишните си данъчни декларации облекчението са поискали да ползват 39 201 родители, като те са намалили годишните си облагаеми доходи с 11,73 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те са спестили налози в размер на 1,173 млн. лв. Като в тези данни отново не влизат хората, които работят само на трудов договор и са ползвали облекчението чрез своите работодатели. Законът дава право годишният облагаем доход да се намали с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повеме деца под 18 годишна възраст. Като така дължимият данък за годината се намалява с 20 лв., 40 лв. и 60 лв. съответно за едно, две и три и повече деца.

2182 души са обявили в годишните си данъчни декларации, че са направили дарения през 2017 г. Те са намалили годишните си облагаеми доходи с 2,465 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те реално са спестили, или хазната ще им възстанови, 246,5 хил. лв.

Облекчението за изплащане на ипотечен кредит за единствено жилища са поискали да ползват 4718 млади семейства, в които поне един от съпрузите е бил под 35 години при взимането на заема. Законът им дава право да намалят годишните си облагаеми доходи с платените лихви по първите 100 хил. лв. от главницата на заема. Тези семейства са намалили облагаемите си доходи с 11,665 млн. лв. и така са спестили данъци в размер на 1,166 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
Това, че ти не знаеш за климатиците, не значи, че не се знаеше за тях и не ги е имало. Бунгалата ни бяха нови, строени след 1984-та години и имаха климатик, който едва насмогваше на жегата, но си беше добре. Виж с храната беше зле - ядяхме в някакво ресторантче на смени и храната беше лоша.
107
2
 
18
 
! Отговори
без шанс преди 5 години
Защо не пишете колко са обеднелите, оскотелите, безработните, фалиралите, на които от години не им плащат заплатите, самотните майки, доведени до отчаяние, пенсионерите, които в пет минутен такт обикалят контейнерите за ***, и всички останали без никакъв шанс?
106
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето герберасти си мислят, че генерал академик Бойко Борисов е изобретил компютъра.
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрат ли еврофондовете, спират и милионерите в БГ.Както се казва, който ял ял.Или май имаше и нещо друго там.
104
3
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 5 години
Едно време за теб означава по царско време преди 1944-та или още по турско. Май сравняваш с времето когато бяхме под турско робство. Тогава интернета никога не прекъсваше и колиет летяха като хеликоптери.
103
3
 
10
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Умньо, едно време нямаше Интернет никъде. Дори и в САЩ.Поинтересувай се от коя година е началато на Нета.Така че, сравнението ти с Интернета при комунизма и сега е повече от жалко и смешно.Кабелната телевизия също е от едно време нататък.По времето на комунизма и на Запад не я е имало.
102
1
 
8
 
! Отговори
Един преди 5 години
240 депутата, 240 нови милионера. Сло4аенос?
101
1
 
3
 
! Отговори
TPE3BEH преди 5 години
240 човека повече решиха да декларират повече доходи.
100
7
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 5 години
Хайде сега пък тоя ... преди 89-та даже и климатик имали бунгалата.Добре, ние падаме от небето.Тогава не бяхме и чували за климатик бе ало.Тези лъжи може да минат пред сегашните балами тийнейджърчета ама по-възрастните знаем как беше.Климатици !? ХА!Е такъв коментар си проси да питам колко копейки е спечелил с писането на такава тотална щуротия.
99
1
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
колкото и да си говорим тука шепа хора богатеят със скоростта на светлината, а ние плебеите тънем в измислени стандарти... съседа взима 2 лева по-малко - значи аз съм по-богат...дръжки. Милионерите резко ще намалеят след 2020 като приключи еврофинансирането и всички ще се успокоим
98
1
 
11
 
! Отговори
dg преди 5 години
Явно новите милионери са от тези, дето печелят от "националната лотария" :) няма такава про3тотия като българската-да разчиташ да спечелиш от нещо от което няма как да спечелиш?!? Печели се единствено с работа и труд, желание за развитие, късмет, безсънни нощи, хъс.....и т.н. Но на българския мързел няма как да му се обясни това, по-лесно е търкането на талончета в зомбиран захлас!!! А никой не си помисля, че всичко това е лъжа и евтини "илюзионисти"Дано да забранят рекламите за хазарт със закон
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има милионери трябва да има бедняци - това е закон. В случая, за да ги има тези 387 милионера, 3-4 милиона българи са обедняли допълнително.
96
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време нета не прекъсваше, а не като сега. Компютрите бяха 100 ядрени, и не се разваляха, колите направо летяха като хеликоптери, техникта абеше много напред.Но дойде демокрацията и всичко умря.
95
4
 
4
 
! Отговори
куката преди 5 години
Добре че е лотарията и тотото! Поне 10 човека забогатяват от тях годишно и то чуствително, за по-малките печалби не говорим! И пак ще кажа, че тотото и лотарията са единствените законни начини за забогатяване в РъБъ.Нищо, че се вдига олелия до господа. Всичката останала пасмина са крадци и мошеници!
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У соца сичко беше без пари, шото беше комунизам.Отивам у бакалията и викам един леб и оная ми дава, отивам на море без пари, отивам на концлагер, без пари. И добре беше в концлагера, даваха сичко без пари, после като те убият те хвърлят на прасетата.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не лъжи ве, бай хей! 89-та и във френската част на Русалка (дето Банев я открадна) нямаше климатици!
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЛИ ИСКАМ СОЦИАЛИЗЪМ, В ОНЯ ВИД В КОЙТО БЕШЕ - ТВЪРДО НЕ. ТОГАВА ИМАШЕ ЕДНИ ЧИЧКОВЦИ И ЛЕЛКИ, КОИТО СЕ НАРИЧАХА ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ, ЗАПЛАТИТЕ ИМ БЯХА ДИРЕКТОРСКИ, А ТЕ ДУШИХА ОКОЛО ТЕБ И ДОКЛАДВАХА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, МАГАЗИНИТЕ ТОТАЛНО ПРАЗНИ, ОПАШКИ ЗА ХЛЯБ, МАСЛО, ХЛЯБ, МЛЯКО- А ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ ВКАРАХА КУПОНИ ЗА ВСИЧКО И ПАК ОПАШКИ И МАГАЗИНИ С ПЕРДЕТА ЗА ПАРТИЙНИТЕ ДРУГАРИ ИМАШЕ И ЖИТЕЛСТВО, КОЕТО АКО НЕ СИ ЖИТЕЛ РАБОТИШ НА ВРЕМЕНЕН ДОГОВОР, РАБОТИХМЕ И В СЪБОТА. НЕ ИСКАМ ДА СЕ ВРЪЩА.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП е партията на милионерите.В Софийска област най-богатите хора са от БСП или приближени на БСП.Всички милионери в наше село са ,,бивши" партиици.Навремето са били директори на заводи, мини, ТКЗС-та и т.н.
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където работех преди 1989-та, имахме бунгала на морето - двойни, но всяка стая с отделна баня и тоалетна и даже с климатик. Ходил съм и по детски лагери с външни тоалетни и бани, но си беше много добре. После в казармата пак бяхме с външни тоалетни, но това не е болка за умиране. Голяма евтиния беше. Сега за същото нещо ми трябват 20 пъти повече пари.
89
3
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
И сред коментаторите има деебил- сравнява днес с това, което беше преди 50 години. А защо не опиташ да сравняваш с това, което е било преди 150 години?Ще бъде още по-убедително.Всяко общество се развива, значи, че се променя...............