Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
564
0
 
0
 
! Отговори
Колето преди 5 години
До Анонимен4 милиона 2 милиона старци 1.5 ***...Колко дълго ще живеете?
563
0
 
0
 
! Отговори
Колето преди 5 години
До Анонимен4 милиона 2 милиона старци 1.5 ***...
562
0
 
0
 
! Отговори
Колето преди 5 години
До Бг работникСтандартите се изравняват...
561
0
 
2
 
! Отговори
Бг работник преди 5 години
Аз съм башкатор без образование.работя в Лондон карам такси към Юбер *** съм но много работливизкарвм към 1800 паунда на седмица с честен труд.и инвестирам в България 80 процента от изкаранотои се чудя ????прдател ли съм или Българофоб ?
560
1
 
1
 
! Отговори
kyrnev преди 5 години
До Анонимен356Туй твойто живот ли е бре
559
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им пусне каракачанска казармичка , където и да са, ще дотичат начаса!Ако им пуснат и малко безплатна радиация от новата централа в Белененикога няма да се разделят с родината!
558
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно текущо в годината нето е към 2300, но имай пред вид че на много семейни им се възстановява част от данъка, има различни облекчения, това нещо със сигурност не се отчита от рази таблица, отделно има някой плащания които са необлагаеми и не се явяват като елемент на работната заплата
557
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСредната брутна заплата в Германия е около 3800 евро, в източчните провинции е твърдо под 3500, в западните над 4000 евро, сега вече за нетото е малко сложно да се сметне, защото в Германия има доста сложна данъчна система, като цяло облагането е прогресивно, ако си семеен и с деца имаш доста облекчения, необлагаеми суми и т.н. отделно получаваш и детски. които са необлагаеми, както и командировъчните ти, ако работиш работа с командировки, в общи линии ако си семеен чисто 3 хил евро
556
3
 
0
 
! Отговори
До 593 преди 5 години
Ей сега ти повярвах,че си трето поколение емигрант в САЩ.Личи си,че си израснал в България.Племенника е роден в България и живя тук до 7 години и пак не може да говори свободно български.Какво остава за трето поколение.
555
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бруто или нето говориш?Щото 2300 евро е средната нетна заплата в Германия.Та много ме съмнява технически сътрудник да взема 3500 евро нето.
554
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен3500-3800 евро е средна заплата на среден техически сутрудник или специалист, това въобще не някаква супер заплата, за инженер или специалист с висше образование това е стартова заплата и не ми говори за селата в Бг особенно около Пловдив то в повечето няма и канализация, камо ли други удобства
553
5
 
4
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Еми изчезнете , аз нямам българско гражданство, защото като ходя в Европа никой не ме гледа с добри очи , ако кажя че съм българин. Друго си е американското гражданство. Друго си е в Калифорния да живееш , топло е целогодишно спазване на закони , няма мой и наш човек , всеки е равен , работо 8 часа , абе няма нищо общо с Връзкария :). Такаче хора , бягайте от тая държава
552
1
 
7
 
! Отговори
Путьото преди 5 години
Пичове, нека ви разкажа нещо от първо лице. Живях 10 г. навън преди да ме хване носталгията и през 2007 да се върна в БГ да правя бизнес. Доведох инвеститори в една обещаваща индустрия, извадихме разрешителни, инвестираха в проучване. След година ни откраднаха съоръжения и бързо ни изблъскаха отвсякъде. Опитахме още веднъж и ни казаха, че този бизнес "не е за всеки в БГ". Децата им харесваше в София, но за бъдещето там да не говорим. 2010 отново заминахме. Обичаме си страната, но не и хората.
551
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 589Като живееш на 10 км от голям град ,не ти трябва лекар в селото.Това си е като квартал на града.И пътища има навсякъде.С автомобил си за по-малко от 10 мин в града.А 3800 евро нето малко хора и в Германия получават.Явно си голм специалист.
550
4
 
2
 
! Отговори
До последния преди 5 години
Прекалено много себ хвалиш и подробночиш.Според мен лъжеш.Аре пътека към талибанска германия.
549
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувайте си бе...кой ви пречи!Скоро може и по 2!Хората си тръгват от кочинистана...може да си ги менкате
548
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 588Боли ме фара за имотният балон.Говоря ти за къща на село в покрайнинете на голям град,а не за цените в София.Като някой е балък да дада 200 бона за 80 квадрата негов си проблем.
547
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 584Да де-ама това градче е на далечно разстояние от големите градове.В българдско село на само 10 км от Пловдив можеш да си купиш масивна двуетажна къща за 30-40 хиляди лева.Да дадеш още толкова за основен ремонт и да си само на 10 км от вторият най-голям град в България.И да работиш в него и децата ти да учат там.Колко ще ти струва къща на 10 квм от Хамбург?
546
4
 
5
 
! Отговори
до 588 преди 5 години
Винаги можеш да си купиш?Къде? В родопско село с 2ма пенсионера накръст!Не сте ли вие същите - дето квичите , че недвижимия балон ви размазва!Па как се под тия статии - се баровци се въдите?Да не ви знаем какви мизерници сте!
545
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези същите - 7 000 000 българи - пищят като ощипани, че ромите са само с българско гражданство...ама тука ги броят за българи!Шизофрения е диагнозата