Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
544
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оххх мъри божеее НСИ...От тези 7 000 000 - 3 000 000 роми - 1 етнически турци ... а останалото...не е ясно!
543
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имал къща с двор - селянина... и това е голямото му постижение, че я е наследил.от тяхните!Божее прибери си верисиитеНай-мизерните заплати в Европа....най-корумпираната държава ... *** селянията се бие в гърдите и вика -добре смеее... ама само в статии като тази!В съседните *** на умряло, че умира от глад!
542
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелИма си НСИ-Национален статистически институт.Там работят специалисти,които се занамават с тази тематика и те казват,че България е с население 7 милиона души.А вески може да си говори каквото поиска.
541
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жабите в зеленясалия гьол пак са се разквакалиНе са подали пъпчив нос от блатото но разбират от всичко!Българската кретения - добива застрашителни размери.Цял един - ка тун - дето се има за народ ...е психично боленЛекарство - няма открито!
540
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Сега като се замисля около 50% от приятелите ми във Фейса са извън България.Ако и вашите сметки показват това ,значи половината Българи са напуснали страната.Ако приемем ,че по света живеят 10 млн. Българи ,то в момента в БГ има около 5 млн от които 2 млн са пенсионери.1 млн. са добре образовани или имат Бизнес и се справят добре.1 млн. са деца и остават 1 млн. които работят за под 1000 лв и разчитат на Гурбетчиите да им пратят някой лев!
539
3
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Глуупости. Стъкмистика.
538
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 576Аз наричам жилище къщата си на два етажа общо 300 кв.метра.С двор 1 декар.Колко ще ти струва такъв имот на 60 км от Хамбург?
537
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 574И какво го бърка обикновеният човек корупцията?На мен досега за 43 години не са ми искали никъде подкуп.Не че няма корупция,ама мен не ме бърка.А корупци има по цял свят.
536
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 570Евтино е, ако не включваш всякакви допълнителни нерегламентирани разходи, рекет и корупция
535
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 567Вече няма.По морето търсят украинци и молдовци.
534
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 569Наистина е естествен подбор-необразованите и некадърните се изнасят.Прав ви път-уж не ви пукало,пък все в български форуми висите.Явно новите ви сънародници ви третират като второ качество.
533
2
 
2
 
! Отговори
До 567 преди 5 години
Ха, ха, а в Бг няма обслужващ персонал, всички са от директор нагоре, всичко е за ,,нашите" хора
532
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 566Ако си в България живееш в повечето случаи в собствено жилище.А в Германия половината пари ще ти идат за наем.И то за някоя мизерна дупка.И цените не са едни и същи.Данъците са в пъти по-евтини.За ресторанти и хотели пък да не говорим.
531
3
 
1
 
! Отговори
до 567 преди 5 години
Мий карантиите в кланицата на Гергов , и не се напиняй да мислиш ***
530
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде бул.гаристанците стават само за обслужващ персонал. Но *** Чал.гаджийски е горд от това, че е чистач на ке.нефи.
529
1
 
4
 
! Отговори
до 569 преди 5 години
Неграмотните сте в БГЕстествен подборШкартаците - другаде не може да се класирате фатмакТъркай билетчета...и чакай - да те дават по Нова!
528
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите са "гастрольори" ... ваши са си!Няма издрапване
527
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 566За неграмотните като теб,естествено,че е концлагер.Образованите живеят добре.
526
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 564Да бе.Често минавам с колата покрай ромската махала-все едно бомба е паднала.А преди беш митинг.Ромите не си стоят по къщите,а са все навън .Сега са в Германия,Франция,Белгия.
525
4
 
3
 
! Отговори
до 566 преди 5 години
Ми какво си ми седнал - да лъжеш , какъв рай е в България бе овньо?Кой лъжеш?Знаеме ви всичките с " хубавия живот" в българския концлагер!