Българите зад граница - повече от тези останали в България!

Нацията може и да не оцелее, ако държавата не промени нещо
Обновена: 19 май 2018 17:01 | 19 май 2018 16:55, Камелия Цветанова
932
Българите зад граница - повече от тези останали в България!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Още по темата

Според Каракачанов ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева.

По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България.

По думите му е крайно време българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Каракачанов каза, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

Той коментира, цитиран от БТА, и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния".

По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза.

Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
524
2
 
2
 
! Отговори
И преди 5 години
"По-добре ще си с 2000 лева в България, отколкото с 2000 евро в Германия..."Какви усилия се налага, да полага човек, за да изкара 2000 лева в България, спрямо 2500 евро в Германия ?2000 лева в България са 292 % над минималната ни заплата, докато 2000 евро в Германия е е едва с 20% повече от минималната ? Ако ще сравняваме така, не е ли по-правилно да кажем, че със 612 лева в България, човек е по-добре, отколкото с 2000 евро в Германия ?
523
3
 
2
 
! Отговори
до 564 преди 5 години
Изнасят се....прибират се...свършват изпросеното и изкраденото ... и пак отначало!Те са си ваши!Никой - няма да ви ги земе!И те са като вас родолюбци!
522
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 561Неграмотнико-в рода си нямам комунисти.Нито един и се гордея с това.Ти можеш ли да кажеш същото мижитурко?
521
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 558Не са свършили ама масово се изнасят за чужбина.Само за 7 години в Германия има емигрирали 250 хиляди от България.Основно роми.С това темпо до 10-15 години ще се изнесат всичките.
520
2
 
0
 
! Отговори
до 558 преди 5 години
Ауууу... да не ви са свършили ромите , бе другарю?След 10 години - ще са повече от вас!Запрятай ръкави, че трябва да ги издържаш!На вас мигранти не ви трябват!Вие си имате - местни аборигени!Вчера рома дето наръга момчето в рейса - няма "прякор" - получава го след 5тото наръгване!
519
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 554Продаваш си апартамента и си купуваш къща на село.Дори и да си построиш пак ще ти излезе по -евтино.Апартамент 100 квадраат в София струва 200 бона.За 50 бона ще си купиш къща и ще я санираш или може и нова да си построиш.Кой ви е виновен,че се бутате в градовете?
518
1
 
3
 
! Отговори
до 554 преди 5 години
Колега не обръщай внимание на този!В една подобна статия се изтърва, че е ***...хвали се с къщата на дедо му - дето крал от ТКЗСто!
517
3
 
6
 
! Отговори
Амонимен преди 5 години
Колкото по-скоро България изчезне (по-скоро българите), толкова по-добре.
516
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 552Що ти да нямаш басейн с олимпийски размери?Басейн 7-8 метра дължина ми е напълно достатъчен.А имам съсед,който си изкопа басейн.И аз мога,но просто не искам.Не е кой знае какво.
515
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 474"В България си живея в масивна тухлена къща на два етажа с парно и слънчеви батерии.И твоята ще я изплащаш поне 30 години."Аха ... А за онези от нас, които няма парите, ей така да пляснат и да си купят "масивна тухлена къща", с цени минаващи 500 лева на квадрат, за всичко, което не е на 20 километра от главен път или не е в съседство с кравеферма, колко години ще изпалщаме, със 700 лева чисти заплати ?
514
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бедния българинТо в България под басейн разбират едни гьолове 3 на 3 метра, обикновенно надуваеми или сглобяеми, продават се хипермаркетите за по 200 $ и тука ги има, ама почти никой не ги купува
513
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 546Хахаха.***-пиши в Гугъл "сглобяеми басейни" и виж за какво става въпрос.За какво ми е да изкопая басейн като не мога да го ползвам целогодишно.Има сглобяеми басейни и по 10 метра дълги.И за какво са ми десет коли-имам две.Стигат ми-имам други приоритети,а не да трупам коли.Като отглеждане на деца.Ти като си такъв богаташ колко деца имаш?
512
2
 
9
 
! Отговори
до 544 преди 5 години
И от сестрите Белнейски досега - мир и любов?!Не ми сравнявай 85 000 000 Германия с дивашка България - останахте не повече от 3 000 000 биобългари и се самоизтребвате - като плъхове в капан!
511
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
екзалтирани пенции хвърлят радостно пачки от балконите а безработни и социално слаби печелят през ден милиони от лотарията. лихвари , кол-центрове , чси та и фирми за бързи кредити . на пазара български домати 2 лв а полските до тях лев . съдия уличен в подкуп съди покупен катаджия . да живее БКП .
510
2
 
1
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
До 523 - много голям абориген си , може да имаш място за 10 коли , но не можеш да имаш 10 коли нали :)Ами добре , че имаш завещана къща , само да ти кажя , че басейн не се копува , а се строй !Едно е да си го постигнеш , друго е да го вземеш на готово. Ако искаш може да се видим на хавайте така за седмица две , ако нямаш нищо против :)
509
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 542И кога съм писал такова нещо?А убийството в Нови Искър се разкри и убиецът се самоуби.Това че вярваш в теория на конспирацията си е твой проблем.
508
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 541Сестрите Белнейски са убити преди 12 годинии.За това вреем са убити десетки млади жени в Германия.И убиецът им е в затвора доживот.Както и онзи дебелият също ще лежи доживот.А афганистанеца дето уби изнасили и уби момиче в Германия колко ще лежи?
507
1
 
4
 
! Отговори
до 542 преди 5 години
Разкрити са - като това в Нови Искър!Вицове!Ти същия пишеше, че полицаите в България за нищо не стават...и искат заплати!Фурнаджийска лопата!
506
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 540За миналата година има 100 убийства.На 7 милиона население.Всичките без едно са разкрити от полицията.
505
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България - сестрите Белнейски....Наглите режещи пръсти на жертвите си....дебелия *** изнасилил и убил.момиче...си тръгват през централния вход на затвора...и си пишат във Фейсбук..България - джунгла от беззаконие