Финтират ни и с меда, похапваме захарен сироп с прашец

Цена около 7 лв. означава ниско качество
Обновена: 19 май 2018 07:44 | 19 май 2018 07:40, Александър Попов
53
Финтират ни и с меда, похапваме захарен сироп с прашец
Снимка: pixabay

През последните години на няколко пъти лаборатории и потребителски организации алармираха и доказаха, че на трапезата слагаме подобия на масло, сирене, кашкавал, колбаси.

Оказа се, че и при меда има фалшификации.

Измамници си позволявали да правят мед менте от гъст захарен сироп и малко пчелен прашец, алармира пчеларят Сребрин Илиев.

"При лабораторен химически анализ се вижда, че има полени (прашецът) и не може да се хване измамата", заяви той пред "Монитор".

А прашецът е храната на пчелите, която те си събират за зимата. Той съветва да не се купува мед от пчелари, които добиват много прашец и го слагат във фалшивия мед.

Според него от Агенцията по храните нямат възможност за много инспекции на меда, защото една проверка струвала 500-600 лв. По думите му пък пчеларите също не можели да си позволят да плащат проверки, когато пчелите им са изтровени от пръскането с химикали на нивите.

Освен това България все още не разполага със сертифицирана лаборатория за установяване причините за смъртността на пчелите и пробите се изпращат в чужбина.

Проблем за българските пчелари е и големият внос на мед от страни извън ЕС.

Така само по една лъжица от български мед в буркан от чуждоземския, превръща последния в европейски.

Сега на етикетите на бурканчетата пише единствено дали медът е с произход от ЕС или извън него. В ЕП бе предложено за меда, като продукт от пчеларството, да се обозначава държавата на произхода му, а ако е смес, да се посочва и процентното съотношение, независимо дали е от съставки от страни от ЕС или извън него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: медфалшив мед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 5 години
До АнонименА грамотност от къде се кОпува...
43
0
 
2
 
! Отговори
Голям прос преди 5 години
Не се захаросва а се втвърдява заради восъчните ядра в меда
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинският мед все някога захаросва, но това по магазините си е менте. Не съм видял захаросан мед в магазин. Често се вижда как се разделя на слоеве, тоест, че е смесван.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам си мед от производител, близък роднина. На мен ми продава от оня, дето е за свои хора. До няколко дни почва да се озахарява. А в магазина има от другия модел дето седи течен завинаги.
40
4
 
1
 
! Отговори
jamiro преди 5 години
До truth teller ...ne zabravqi vse pak che i ti si bulgarin!?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО СИ ПРАВИТЕ ЗАХАРНИЯ СИРОП В КЪЩИ И МУ СЛОЖИТЕ ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ 10 ПЪТИ ПО-ЕВТИНО.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Полека бързайте 18 г.години съм била в Гърция и не е точно така както по-горе се пише,че си купуват всичко за дома от там.Не само,че всеки не може да си позволи това ,но и там е пълно с химия.Била съм на остров и само по селата може да видиш животни и земеделие.
37
1
 
5
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Към ком.37 - така продават и ракията, една опитваш, друга получаваш.
36
1
 
13
 
! Отговори
Иво преди 5 години
И аз взех няколко буркана мед от жената пред Ягодинската пещера даде ми да опитам от един буркан мед ,който ми хареса и после ми даде други .Когато ги опитах след като се прибрах разредена гликоза.Така че не правете като мен не купувайте от жената пред Ягодинската пещера.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33 - бе, ти къде си живеал бе, сине?! ако немаше далавера тия къщи у тая държава с 120 лв. заплата ли са построени!?
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един път седмично на пазар в Серес /може и на сезон/ - зехтин, маслини, медец, кафе, сиренце, млекце, прах за пране, почистващи препарати - та даже и полиетиленови гъбички! све! може и в Драма! а за пчелен мед - Никити, е малко е по далече, ама колко му е делничен ден със сув-чето! ба!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копува се мед на буркана да има име и тел. номер.Пряко от пройзводител
32
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през соц времето във всяка една консервна фабрика . млекоппреработването местната промишленост имаше качествени и ерудирани технолози които следяха за качеството за храните и не правиха никакъв компромис защото ако направиш някоя далавера директно отиваш в затвора а сега няма никакъв контрол навсякъде играе ЧИЧКО ПАРИЧКО
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре е да купувате мед директно от производител когото познавате лично. Брандиран мед от магазин - в никакъв случай! А от големите вериги - забравете. Там продават имитации или вносен мед със ниско качество от Украйна, Китай и др..
30
0
 
21
 
! Отговори
Е преди 5 години
В България се продава изключително качествен мед. Проблема е че има много ментета по магазините а хората не знаят от къде да купят хубавия мед. Другия проблем е че не знаят и как да разпознаят истинския мед. А той въсщност не може да се сбърка ако човек е опитвал истински мед. Той си има специфична консистенция, цвят и аромат.За различните видове тези неща са различни.Аз лично със затворени очи само по аромата мога да ви кажа дали меда е истински или не. Но аз гледам пчели от 20г.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхода е да се пазарува храна в чужбина. В Гърция например. За който може да си позволи.Защото тук Бог ни е дал и вода и плодородна земя в изобилие, но човешкият "матрял" не струва. А в Гърция нямат дори добра питейна вода, и кувуат от магазина бутилки с вод, почвата им е една камениста, за който е виждал разорана гръцка нива, но хората произвеждат добра храна и хранителни продукти. Храната там ухае на хубаво, хлябът там ухае. А тук я си купете хляб и го помиришете.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има на пътя откъм София по път за границата, на Кресна един магазин за мед, казват, че е истински, купувал съм си, но не помня вече дали ми харесваше.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с меда се знае отдавна. Тея чак сега ли е сетиха?Да ви кажа, че и сиренето не е сирене. Имаше една мандра в Родопите преди много години правеше сирене за министерският съвет и една буца овче ми стигаше за 1 седмица, мазно хранително, нищо общо с тези в магазина, но... било много скъпо и не успя да издържи на пазара и мандрата фалира. Сега отивам в мандри, които пред мен затварят тенекии щамповани с дата 1 месец назад, и сиренето е изкуствено, уж узряло, твърдо, а наблъскано с какво ли не.
26
0
 
28
 
! Отговори
по преди 5 години
Бих желал освен държавата да се изписва региона , а защо не и пчеларя.
25
0
 
11
 
! Отговори
Сашкоууу преди 5 години
Вземи се разходи и поразпитай по селата някой дядо пчелар как се пръква меда в кошерити.После го питай как се прави лошокачеддтвен мед и се уйдурдисва!Другото е български тарикатлъци и гешефти.