Плосък, прогресивен... Нужда от реформа има!

Трябва ли човек да плаща пропорционално спрямо доходите си?
30 май 2018 10:15,
87

Учени от Българската академия на науките настояват за цялостна реформа на данъчната политика, която според нов доклад за икономическо развитие и политики не работи ефективно. Има ли реални аргументи за отпадане на плоския данък и въвеждането на по-високи данъци за богатите?
 
"Ние настояваме за академичен и обществен дебат, който да прерасне в решение. Дебатът трябва да обхване икономическите среди, профсъюзите, работодателите и държавата. Никакви сериозни промени в данъчната система не трябва да се вършат прибързано. Пропорционалното облагане не означава ниско облагане", поясни икономистът доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт при БАН.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова отбеляза, че и малкото пари, които събира данъчната ни система, не могат да бъдат оползотворени.

"Говорим за цялостна реформа в данъчната система. Диференцираното ДДС дава много добри резултати. Няма пряка връзка между данъчната система и инвестициите в страната. Бизнесът смята, че в чужбина е по-добре да се развива, заради ширещата се корупция в страната ни", посочи Зайкова. 

Икономистът Владимир Каролев също се съгласи, че е по-важна съдебната система в една държава от данъчната.

"Докладът на БАН беше приятна изненада. Съгласен съм, че трябва да се направи структурна реформа, пенсионна реформа и да се разбие монополът на НЗОК. Но нямаше анализ на данъчната система в този доклад. Фокусът е, че облагането на различните строеве е нечестно", обобщи той.

"Човек трябва да плаща пропорционално на това, което изкарва. Когато данъкът е висок, то той се разпределя от държавата. Ако държавата можеше да управлява по-добре парите ни, то още щяхме да сме Народна Република България. Човек работи повече, като гледа съседа си и вижда, че той изкарва повече пари, защото работи повече", подчерта още Каролев.

По думите на доц. Йоцов да се бори неравнопоставеността в доходите с данъчната система е глупост.

"Ако съчетаем прогресивната данъчна система с диференциация на ДДС и необлагаем минимален данък ще отбележим прогрес", завърши доц. Виктор Йоцов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
42
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Ако получавам няколко хиляди лева заплата и не искам да плащам по-висок данък опциите са ми следните:1.Регистрирам се като ООД примерно и сключвам договор със сегашният работодател. В ООД-то си се водя на минимална заплата останалото което получавам се води печалба на фирмата.Докато не пипнат данък печалба ще има пари.2.Получавам пари на ръка допълнително към заплатата.По-малко вероятно защото и работодателят ще иска да отчита разходи.3.Бягам в чужбина.
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо първо не се съсредоточим върху това да имаме правова държава, а после върху данъците? Без наличието на правова държава, богатите са недосегаеми и да има закон, не може да ги барнете за данъци. Ударът ще поеме мижавата средна класа, която и без това едвам диша. И то ударът ще го поеме така, че ще се изнесе в чужбина, щото ножът вече ще опре до кокала. Кой тогава ще ги плаща тези данъци?
36
5
 
31
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
До Сивата икономикаами какво ще кажеш за собствениците на фирми които си пишат заплати по 30 000лв и нагоре и плащат само 10% данък ,а печалбата на ф-мата отива за тези заплати....а хитро
35
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подоходно семейно облагане, прагове за данъците според дохода на член от семейството, данъчни облекчения за специалните случаи, признаване на определени разходи за необлагаеми такива. Това е нужната реформа. Всякакви други комунистически идеи отиват в канала
34
2
 
38
 
! Отговори
Сивата икономика преди 5 години
Твърди се, че сивата икономика е около 40% от икономиката на България и в това е проблемът, а не в плоския данък. Много е лесно да се разсъждава на теория как е по-добре, сякаш всички стриктно изпълняват закона и сива икономика не съществува. Нека тези икономисти вкарат в параметрите на задачата и 40% сива икономика и пак да поразсъждават. Заради сивата икономика плащаме двойно и тройно по-високи данъци и осигуровки и парите пак не стигат - губят се сумите, които плаща работодателя.
33
1
 
47
 
! Отговори
Сивата икономика преди 5 години
Двама души с еднакви облагаеми с ДОД доходи, примерно 2000 лева месечно, но единият работи във фирма, която стриктно изпълнява закона и му удържат 10%, т.е. 200 лева ДОД всеки месец, а на другият дават пари на ръка, официално се води, че получава минималната работна заплата и облагаемият му доход е рпимерно 500 лева месечно, т.е. плаща 50 лева ДОД. Сега маститите икономисти, искат укриващия доходи да не плаща нищо, а неукриващият със същите доходи да плаща не 200 лева ДОД, а примерно 500 лева.
32
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не последвате примера на САЩ? Временно се намаляват данъците на масите, а на корпорациите и богаташите им се занижават за постояннопостоянно
31
1
 
40
 
! Отговори
данъчен преди 5 години
До Анонимен30Абе не е много редно една селска учителка да плаща повече ДОД отколкото лукойл нефтохим плаща ДП.
30
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои бъркат Данък Печалба с Данък Общ Доход.
29
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде пак популизми... ще взимаме от богатите разбииш ли... те 10те % не могат да съберат или нямат желание ама говорим за прогресивни данъци. Очевидно се готвят за момента в който евро кранчето ще спре и няма да има от къде да се краде => по-високи данъци
28
7
 
39
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нашите богаташи, нямат морал, насита и нито капка патриотизъм. Те са против прогресивния данък и трудно биха приели това както в други страни. Сакън да не изтирват нещичко от заграбеното в полза за държавата.
27
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ът 25Знаеш ли как ценят работниците си в провинцията? Никак! Готови са да изритат хората от работа за най- малкото нещо, което не допада на работодателя. Никой в провинцията(извън Сф, Пловдив и Варна) не прави нищо за привличане и задържане на кадри. Единствената им мисъл е как да не платят или да изгонят някого без последна заплата.
26
8
 
40
 
! Отговори
НЕ ПЛАЩАТ!!! преди 5 години
До Анонимен 16Стига с тоя сив сектор!Ти не разбра ли, че честният частник НЕ ПЛАЩА?Народът мизерува, гладува, затъва в дългове, НЕ ОТ МЪРЗЕЛ, а защото трудът му НЕ Е ЗАПЛАТЕН. Други трупат богатства на негов гръб. В цели региони от страната чорбаджиите се наговарят помежду си и повече от МРЗ не дават. Понятие си нямаш какво е положението извън София, Пловдив и Варна.Под всяка статия повтаряш- сив сектор, сив сектор, сив сектор...
25
2
 
41
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Напълно подкрепям мнението на аз-ът. България е привлекателна дестинация за ИТ сектора заради ниските данъци и все още ниските заплати на работещите.---майната им на ИТ, аз работя там затова пиша за това. Но ние не сме единствените. Знаете ли колко трудно се намира качествен ЗАВАРЧИК? Механик? ДВГ инжинер? Ел.техник? Всички тези хора ги търсят с лупа за заводите по провиницията? Тези хора, какво си мислите - ще останат ли?Ще останат -друг път?!!!!!
24
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То И СЕГА БОГАТИЯ ПЛАЩА по-високи данъци, защото 10% от 1 000 000 лв = 100 000 лв, което е МНОГО ПОВЕЧЕ от 10% от 600 лв = 60 лв.
23
1
 
47
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
.А какво има ИТ сектора тук? Единствено трудови договори и договори за наем на офис помещения,хайде сега познайте колко време ще е необходимо на интернационалната ИТ компания Х да си събере багажа (опа,всъщност багаж няма) и да отиде другаде---отнема точно 1 час. Щото не си събира багажа. Пуска един вътрешен мейл до служителите и казва- може да си купите компютрите, бюрата и столовете за 30% от фактурната цена. И офиса се затваря. И отиват в Украйна. Примерно.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преси данъчна реформа.Трябва местната враст да е силна.Така е в ЕС. МЕСТНАТА ВЛАСТ ДА ОПРЕДЕЛЯ ДАНЪКА. НЕ ОБЩИНАТА.ПРИМЕР.с.Галиче Сега им взимат парите и Бяла слатина, и Враца, и София.
21
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има и прогресивен данък върху недвижимите имоти, защото с тези ниски данъци сега, жилищата са изкупени от инвеститори и те ги държат празни, за да има недостиг и да поддържат изкуствено завишени цени. В успешните икономики, като САЩ, Канада, Великобритания, този данък е 12% от стойността на имота. Ние сме с най-ниския данък в цял свят с 0.16%.
20
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
плосък, плосък колко да е плосък.... плосък като процент, но не и като сума.... детските и те не са много детски ... само за някои деца.....
19
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно подкрепям мнението на аз-ът. България е привлекателна дестинация за ИТ сектора заради ниските данъци и все още ниските заплати на работещите.А какво има ИТ сектора тук? Единствено трудови договори и договори за наем на офис помещения,хайде сега познайте колко време ще е необходимо на интернационалната ИТ компания Х да си събере багажа (опа,всъщност багаж няма) и да отиде другаде?А на мен колко време ще ми отнеме да си купя еднопосочен билет от лоу кост компания онлайн?