US доклад: В България – тормоз на мормони, мюсюлмани, йеховисти...

Документът цитира и притеснения на протестантски и еврейски организации
Обновена: 30 май 2018 19:29 | 30 май 2018 19:15,
235
US доклад: В България – тормоз на мормони, мюсюлмани, йеховисти...
Снимка: архив "Булфото"

Мюсюлмани, мормони и Свидетели на Йехова са подложени на физически атаки, тормоз и заплахи срещу членове на техните общности. Това се казва в частта за България на доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на състоянието на религиозните свободи по света.

Документът отчита и направеното за свободите на малцинствата у нас. В него се припомня, че конституцията ни дава възможност на религиозните групи да изповядват религията си без да се регистрират. Регистрираните религиозни общности пък получават известни ползи, в това число и правото да получават държавно финансиране, да отварят училища и болници, да се ползват от данъчни изключения във връзка с данъците върху собствеността, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Още по темата

В него се напомня и че конституцията признава източноправославното християнство за традиционна религия и че законът освобождава Българската православна църква от регистрация.

В доклада се описва делото срещу 13-те регионални мюсюлмански лидери, обвинени в разпространение на салафитски ислям и процеса срещу 14-те ромски мюсюлмани, обвинени в пропагандиране на антидемократична идеология, подстрекаваща към война, и подпомагане на чужди бойци.

От доклада става ясно, че през юни Европейският съд за човешките права е постановил, че правителственият отказ за регистрация на молбата на мюсюлманската общност Ахмадия представлява нарушения на религиозните свободи.

В документа се припомня, че училищата продължават да забраняват носенето на религиозни символи. Малцинствени групи съобщават за нарастващи забрани на местно ниво за разпространение на религиозна литература и спечелване на нови привърженици, се казва още в доклада на Държавния департамент.

В него се цитират представители на мюсюлманската общност, които съобщават за трудност при получаване на разрешителни за строеж на нови места за култ и при реституция на имущество, конфискувано от комунистическия режим.

Протестанти и други малцинствени религиозни групи са сигнализирали за дискриминация от страна на правителствени представители. Еврейски организации пък са изразили безпокойство от неуспеха на правителството да преследва нарастващия антисемитизъм в социалните медии.

Неправителствени организации и малцинствени религиозни групи са изразили безпокойство от предложения за нормативни актове, ограничаващи религиозните дейности, се казва още в документа.

В частта за България се посочва още, че българското правителство е установило позицията на национален координатор за борба срещу антисемитизма и е приело работната дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, се казва в частта за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате ги тормози за двете им централи марици дето златни ни излязоха и хората да не са капо и те ни пишат доклади.
146
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Тази държава САЩ с тяхното смъртно наказание,избирателна полицейщина и куп други недъзи не може ли да разберат че живеят още в 20-ти век и са доста далече от наистина цивилизованите страни,а ние че сме допотопни аборигени е това е друг въпрос така,че по добре да си мълчат и да не се излагат за пореден път пред света!
145
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тънкия момент при мормоните е многоженството!Там ги стяга чепика!Официално е забранено,но в щата който има повече жени,той е по-уважаван и с по-голям авторитет!Самия щат е база на ЦРУ,и никой не ги закача!Абсолютна щуротия!
144
1
 
11
 
! Отговори
Сещаш се налЕ преди 5 години
При тях расовата сегрегация продължава 20 ГОСИНИ СЛЕД 2 СВЕТОВНА ВОЙНА .
143
0
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Тези пък как са пропуснали веганите в доклада си? А сега сериозно :) Принципно нямам против всеки да си вярва в каквото иска, но ме дразни, че трябва да има някаква показност на това. Като са единични бройки - тишина, ама като се съберат на група - вижте ме аз съм различен. Всички са едни и същи - и мюсюлмани, и християни, и вегани, и хомота, и спагетените чудовища! Вярвайте си в каквото искате само не ми го вейте пред лицето
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ се превърна в пудела на Русия. Тръм работи за Путин от първия ден. Колкото и да се прави на мъжкар и анти Русия. Само слепците не виждат какво става. САЩ допускат да се покачва цената на петрола, а това значи много долари за Путин. С цената на долара и петрола САЩ срина СССР сега нещата отиваха пак на там но Путин успя да си прокара чичо Дончо и отново захлебва. Петрола вдига цената и на газтта и в момента ЕС е сама срещу Русия, прави каквото може но САЩ нанасят удар в гърба с мита и т.н.
141
8
 
5
 
! Отговори
ужасни сме преди 5 години
Само да си прочетем коментарите. Никакви аргументи, само обиди и плямпане. Аз, като православен християнин, съм убеден ,че има почва за всички вярвания. И ако нашата църква е апатична, незаинтерисована...защо обвиняваме другите ,че са настойчиви и си придават вид на състрадателни и съпричастни. Проблемите са в БПЦ , а не в другите църкви или вярвания.
140
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а какво казва същият US доклад за 1 милион избити маронити, язиди и християни и геноцида в Сирия от ислямистите и техните съюзници? А за коптите в Египет? САЩ прекъснаха ли дипломатически отношения с Великобритания, Белгия, Франция, след като последните забраниха религиозните символи в училище? Държава, узаконила робството в 21 век чрез частните си затвори, да не дрънка много.
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да пискат от яд. Нали точно тия секти им плащат образованието на тези бъдещи мисионерчета и после в замяна на това се задължават да ходят по разни страни и да зарибяват.
138
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не им харесва - да си ги приберат у US-то, или да си ходят кой от където е дошъл. България е все още християнска държава
137
3
 
32
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
По-скоро обратното мормоните, мюсюлмани и йеховисти тормозят българите. Тези секти са опасни! Само Бялото братство е българско учение и не е секта. Не те кара да правиш нищо лошо.
136
4
 
30
 
! Отговори
шибек преди 5 години
Кой ни прави оценка за расизъм? Общност / САЩ/ , която с поведението си прокламира антихуманност -разстрели по у- ща , домове и улици. Унищожили местно население и тъмнокожи , наложили се с бруталност.Е , не , нямат морално право на оценки .
135
1
 
24
 
! Отговори
ДА преди 5 години
САЩ, ДА ГО ДУ,ХАШ
134
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв тормоз ... тези са за анихилация !А хамериканците да си гледат тяхната *** !
133
0
 
5
 
! Отговори
чичко Снегов преди 5 години
- Ще Ви тероризирам!
132
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Краварите искат да се преследват антисемисти в социалните медии- Ясно е че породата американската крава всъщност е еврейска подла крава- Явно това е призмата на Американската Демокрация - това е свободата на словото и на свободомислието - Да преследваме хората обвиняващи САЩ и Израел в убийства войни и завземане на природни ресурси с подкупване на Правителства и внедряване на организации за създаване на конфликт между етноси, религии до крайната цел - Гражданска война! Демокрация-made in USA
131
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще взема да повярвам, че България най-сетне е станала ДЪРЖАВА! Аз съм протестант-евангелист. Мормоните и йеховистите ние НЕ признаваме за християни. Тези секти са далече от Бог и Библията. Има много постардали млади хора от тях. Мюсюлманите няма да коментирам. Тях Бог ще ги съди ако изобщо се доближат до Него по пътя към Сатана. Горките заблудени овце!
130
2
 
41
 
! Отговори
... преди 5 години
БГ доклад за краварите: Избиване на няколко милиона индианци и още толкова черни роби...
129
0
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА И Н**РИ" Е MADE IN USA НАЛИ....САМО НЕ ЗНАМ СПРЯМО ТАМОШНИТЕ СХВАЩАНИЯ КУЧЕТО ПОВЕЧЕ ЛИ Е ОТ АФРОАМЕРИКАНЕЦА ????
128
0
 
32
 
! Отговори
стефан преди 5 години
В САЩ така и не разбраха , че освен техния мироглед за света има и друг! Ние пък може да кажем колко по-добър би бил света без САЩ сози начин на управление!!!