ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната

Финансовият министър обеща 20 млн. за БДЖ срещу график на рейсовете
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 19:10, Веселина Йорданова
132
ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив, БулФото

България ще подаде до края на юни молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото. Това потвърди министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпреки критиките към страната ни, описани в докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка, Горанов не вижда причина България да се бави с молбата за членство в т.нар. "чакалня за еврозоната", предаде БНР.

"В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите - членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес".

За еврозоната и цяла Европа в променящия се свят финансовият министър коментира:

"Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света – ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства.

Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти".

Финансовото министерство ще осигури 20 млн. лева за БДЖ, съобщи Владислав Горанов. Сметките на дружеството са запорирани от вчера. Горанов обаче поиска нов график на легалните автобуси, така че да се намали конкуренцията им с държавния железопътен превозвач.

"Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака. Тогава държавата трябва да избере – или ще има влак, или няма да има влак. Ако всички предпочитат да ползват автобусите и държавата не иска да стимулира този тип превози, тогава идва естественият въпрос – трябва ли данъкоплатецът да отделя стотици милиони годишни субсидии, за да съществува този вид транспорт".

Правителството е наследило дългове на БДЖ за 800 млн. лева. Само облигационният заем е около 100 млн. лева, но за спешното решаване на проблема ще бъдат осигурени около 20 млн. лева от фискалния резерв.

Горанов поиска дългосрочно решаване на проблемите с железницата, но обеща осигуряването на краткосрочна помощ: "Ще дойдат от фискалния резерв като временна финансова помощ за дружеството. Надявам се министър Московски заедно с неговия екип да успее по-бързо да придвижи концесията на летище София, от която очакваме немалък ресурс да влезе в системата, който аз съм обещал да върна отново в системата и окончателно да се затворят проблемите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Никога вече социализъм!Социализма противоречи на естествените закони на природата.Аз чакам дясна партия която не е родена в някой клуб на българосъветската дружба.Тогава ще гласувам за тях и на ГЕРБ ще му мине времето.Засега те изпълняват ролята докато народа порасне бавно и полека.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо много по-богати и уредении държави като Чехия, Унгария и Швеция не желаят да влезат в Еврозоната, а ние се натискаме2
97
0
 
5
 
! Отговори
ПОДМЕТКА преди 5 години
Подметка еГоранов, така се пласира. Пеевски и Борисов са му обувките на подметките. *** натегач подметка и ***. Мазен ***.
96
1
 
4
 
! Отговори
Чакалнята преди 5 години
Има да чакате. Добре, че не ни искат, че инак тия с пазаруването на избори, да са ни досасипали с вкарване там, за където не ни е нужно. ЗАЩО приказват за ЕВРО? Да забравя народът провалите и ритниците по Бойко в Русия и мазните му прегръдки, от кото бягат европейците, колкото и да се правят, че го понасят?
95
3
 
3
 
! Отговори
Изритани негодници преди 5 години
Изритани негодници, никой ви не иска, знаят ви и капацитета и корупцията. Приказвайте небивалици, ходете на народа по мъката, но идва Видов ден, подли крадци.
94
4
 
2
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Правителството е наследило дългове на БДЖ за 800 млн. лева."А чрез КТБ с колко ограбиха българския народ ?!А чрез т.нар. американски тецове - Марица 1 и 3 - ?!?А чрез брутално обирджийския монополуизъм в енергопренасянето - !?!?А чрез кратното завишаване на всеки 'обществено значим проект" ?!?...................
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тридцатого мая состоялся визит премьер-министра Болгарии Бойко Борисова в Россию, причем вряд ли у него остались особо приятные воспоминания об этой поездке, поскольку по ее результатам стало очевидно, что сентиментальности и решений на ее основе от нынешнего Кремля не дождешься.Безусловно, болгарам некого винить, кроме самих себя.. Итог известен Болгария осталась уразбитого корыта, ароссийские газопроводы пошли вТурцию иГерманию.
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На овцете би трябвало да им е ясно,че влизането в "чакалнята",може и да е обвързано със срок,но не и излизането от нея!Никоя друга държава досега не е влизала в този капан,който е направен,за ликвидиране на всякакви останки от държава и предаване на управлението директно в ръцете на ЕЦБ и оттам на Корпорациите.А Корпорациите са практическите екзекутори на банката и ликвидирането и на държавата и на народа,и превръщане на Стадото в блуждаещи по територията на империята ЕС,неидентифицирани обек
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 29 години преход?! Лично мене ме е срам да ме разиграват като шебек разни родни и западни политици! Пък и приемането на еврото ще бъде реквием за "многострадалната" България!
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Teзи крадци никой никога никаде няма да ги приеме. Комунисти!
88
1
 
15
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Министрите по финансите на Борисов до един се оказаха класически скъперници!Но не за колегите си и за себе си , за хората от народа разбира се!Нормално е в тежки години когато пенсионерите изнемогват , а младите масово бягат от българската немотия , държавата да се намеси и да включи като най-важна част от бюджета ,значим дял за рязко повишаване на пенсиите !!За младите спасението е в изграждане на смесени акционерни фирми с държавно участие , като във Франция !Но къде в ТОЯ съпричастност ?
87
4
 
14
 
! Отговори
seira преди 5 години
СПОРЕД МЕН, ПРЕДИ ДА ПОДАВАМЕ МОЛБА ЗА "ЧАКАЛНЯТА" НА ЕВРОЗОНАТА, ТРЯБВА ДОБРЕ ДА ПРОУЧИМ КАКЪВ Е РЕДА ЗА НЕЙНОТО НАПУСКАНЕ.ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ЧЕ СЛЕД ГОДИНИ В ЕДИН МОМЕНТ ДА СЕ ЧУДИМ КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ЕВРОТО И ДА ВЪВЕЖДАМЕ НАНОВО БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ!!!
86
3
 
7
 
! Отговори
則&#31 преди 5 години
За изход от кризата БДЖ, нека се забрани движението на тежкотоварни автомобили, преминаващи транзит през страната, като им осигури възможност за извозване с ж.п. транспорт! По този начин ще се разтовари трафика по магистралите, настилката ще се пощади от натоварването, ще намалеят катастрофите предизвикани от тирове.. Особени за летния сезон, мисля това решение ще има големи плюсове.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов , в Италия само тоалетната е 1 евро ....нали знаеш.....
84
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКП"И там ще цъфнем и ще вържем със 100 ? пенсия и 270 ? заплата..."Виж сега! Разбирам, че ТИ и твоите другари живеете със 100 евро пенсия и заплати до 250 евро. Обаче не е ли време да ходите там, от където никой не се е върнал? То се е видяло, че от вас хора няма да става - не пречете на другите.
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма да бъде приета в Еврозоната докато не се ограничиогромния мащаб на корупцията и доходите не се доближат до тези на западноевропейските развити държави.Това ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО беше заявено от Европейските институции на България !Правете си сметка кога ще се случат тези неща !Чакалнята ,затова е чакалня,седиш и чакаш.Колко,никой не знае.
82
4
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 5 години
Такива са правилата
81
3
 
16
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система ЛЕВ и ЕВРО.
80
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма никаква пазарна икономикана богатите държави повече субсидии за селско стопанство и всичко останалопо начало субсидията е отрицание на пазарната икономика пъки ако ти дават 5 пъти по-малко помислиси за какъв те взематчехия норвегия швеция всички са в ЕСама да сте чули някой от тях да поиска да премине към еврото- никойтова е хората си искат суверенитетаа ние хем ядем *** хем няма суверенитеттова е най-гадното- докато ни управляват банкянски тиквочи и чеверме шестаци така ще е