Майка: Длъжница ли съм на държавни болници за преглед на децата ми?

Жена сигнализира за неправомерно искане на пари чрез HelpBook
7 юни 2018 17:30,
35
Майка: Длъжница ли съм на държавни болници за преглед на децата ми?
Снимка: visualhunt.com

Майка сигнализира Министерството на здравеопазването за неправомерно искане на пари от държавни болници чрез платформата за сигнали HelpBook.info.

Тя разказва, че през месец май с трите си деца е посетила центъра, в който педиатърът им има договор за лечение през почивните дни. Там обаче са срещнали две момчета - стажанти, които са обяснили, че в МЦ "Света София - Люлин" няма педиатри, след което са им дали направления за преглед, като са ги насочили към Пета градска болница.

В съботния ден в болницата срещат лекарка, която е на смяна и им казва, че направленията важат от понеделник до петък.

"Все пак, карайки ме да смятам, че ми прави услуга, взе направленията и прегледа децата, но не пропусна да каже, че по принцип трябва да си платя 150 лв. за прегледите. Дадохме ѝ 5 лева да пие "кафе" за причиненото неудобство", четем в сигнала на дамата.

На 19.05 най-малкото дете, което е на годинка и половина, вдига висока температура с кашлица. Педиатърът насочва майката към Детска белодробна клиника. След час и половина чакане, детето сваля температурата от 39 градуса до 37,2. Лекарката констатирала, че е с бронхиолит и понеже семейството има инхалатор (не ги хоспитализират), изписват лекарства за домашно лечение.

След прегледа искат от дамата да заплати 35 лева, тъй като дори на вратата пишело "По преценка на лекаря - прегледите се заплащат".

"Та, въпросът ми е след като посещавам държавни лечебни заведения с деца под 18 г., не подлежат ли на безплатни прегледи? Не съм заплащала нищо в Детска белодробна клиника, в момента длъжница ли съм на болницата и ако да - на какво основание?", пита в сигнала си майката. 

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 години
Темата беше дали сте длъжница на болницата. Отговорът е "да". Понеже не Ви допада системата сте решили да ощетите тези, които реално са помогнали на детето Ви, отнемайки им законното възнаграждение за честно положения труд и успешните диагноза и терапия. Големия длъжник и дори престъпник е НЗОК, но в случая колегата е извършила дейност, за която е получила 0 лева и оплюване в някакви псевдомедии. Това редно ли е? Примерът с КАТ е престъпление, а в този случай се касае за законно плащане.
31
0
 
0
 
! Отговори
Майката преди 5 години
Не съм против никой лекар. Изместихте много темата. Прорив съм системата и това че не им се заплаща добре за извършените дейности аз ли трябва да плащам. Тук е ролята на държавата и здравната каса. Вината е изцяло на системата и борбата ми е с нея, а не с лекари и болници. Те й КАТ не взимат големи заплати затова спират скъпи коки само, за да си заработят дппълнително, но РЕДНО ЛИ Е
30
0
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
До друга майкаВъпрос на търсене и предлагане. Майките търсят педиатри, които са дефицитни, а същевременно НЗОК предлага изключително жалка цена за труда им. Съответно те нямат никаква мотивация да разширяват практиката си с допълнителен персонал, за да поемат тези допълнителни деца по НЗОК и реално да си намалят доходите. Не мисля, че е честно да им се сърдите, че не са склонни да живеят в кабинета си или да изпаднат в тежко финансово състояние.
29
0
 
6
 
! Отговори
друга майка преди 5 години
Напоследък се наблюдава една нова тенденция. Педиатри масово отказват да записват новородени, под предлог, че нямат възможност, поради многото пациенти. Щеш не щеш, когато те изпишат с тридневно бебе и не знаеш кога какво му има, тичаш при частен лекар и плащаш. Той пък непрекъснато те плаши, за да го посещаваш по-често и пак да плащаш. Това е удоволствието да раждаш българчета на тази държава.
28
3
 
4
 
! Отговори
Фаскин преди 5 години
до 28,ми айде тогава всички след 70 набор да ми платят по 35 лева на мен, че 2 години си дадох от живота в армията, по твоята логика, даже и насила ме държаха там. Хайде плащай сега!!!
27
15
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
До МайкатаЗа прегледа на сина Ви са използвани десетилетия тясно специализирана подготовка. 35 лева е една доста ниска цена, имайки предвид че вероятно сте давала повече за прическа. Педиатрията е трудна специалност и не са мнозина тези, които я практикуват. Ако смятате, че ценообразуващата част от прегледа е стетоскопа, купете си един и пробвайте какво можете да направите с него. И да, ако сте си тръгнала без да платите сте точно като хората, които бягат от ресторантите без да плащат.
26
3
 
7
 
! Отговори
Майката преди 5 години
Да, съгласна съм с вас. Нека взимат пари, но защо 35 лв? Наясно ли сте че за голяма част от хората това е повече от дневна надница? Ами после пари за лекарствата от къде или ще ги купя на следващата заплата , че ако трябва и при друг специалист да минеме.... За прегледа на сина ми е ползван термометър и стетоскоп... консуматив са само батериите на термометъра. Те може да сложат и такса 100 лв за прегледа, пак ли ще е нормално?
25
3
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
Реално нарушението е на личния лекар, че е сключил договор с МЦ, не разполагащ с нужните специалисти. Ако се прегледа пациент в болница или спешен кабинет и не последва хоспитализация, прегледът и евентуално извършени дейности не се заплащат от НЗОК, понеже договорът на това лечебно заведение не е за извънболнична помощ. От там има два варианта - болницата прави благотворителност, трупа дългове и затваря или пациентът, който използва болницата вместо поликлиника си заплаща прегледа.
24
2
 
19
 
! Отговори
Майката преди 5 години
Проблема ми в случая не е толкова финансовата част на проблема, за щастие сме от средната класа на България, проблема ми е морален и това че вместо да платя нещо два пъти, веднъж на държавата веднъж в лечебното заведение, мога с тези пари да купя нещо на децата, да ги заведа на кино... Защо трябва чинно да плащам навсякъде? В случая защитавам правата на децата си и смятам че всички български майки трябва да го правят
23
3
 
21
 
! Отговори
Майката преди 5 години
Не е поредната измислена статия, а реалността в България за съжаление. Да вече съм платила абонамент към частно лечебно заведение , но в този случай не желая да плащам аз и мъжа ми здравни осигуровки на държавата, но този вариянт все още не съществува. Подложени сме на доброволно задължително здравно осигуряване с една дума РЕКЕТ
22
3
 
5
 
! Отговори
Милена преди 5 години
А след като частните възземат бутикови пациенти, защо не се е обърнала към частна болница жената, за да бъде ОК. Просто там щеше да си плати, въпреки всичко и с желание. Грозно, ама много. Защо в празниците хората не ходят в частни болници, нали и имат осигоровки и там трябва да получат помощ.
21
9
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
До Майката - така написано Прилича на Фалшива Новина или Драма ? Успокоихте ли се ? Тук е въпроса към този Сайт - фабрикувате лъжи породени от неграмотност и подстрекаване към Бунт .
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравете за държавно защото държава одавна няма.Само частно.Чичко паричко.Това е положението.
19
1
 
23
 
! Отговори
Майката преди 5 години
Нищо не сън платила, тъй като по закон лица под 18 год са здравно осигурени от мизерната държава. Изчетох целия закон за здравеопазването и смятам да водя нещата до край тъй като всички български майки сме изнудвани да плащаме, но на РОМКИТЕ децата са с хиляди привилегии. На една *** няма да й пойскат пари пинеже тя ги и няма , но може лекарят бой да яде....
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епа така е ,след 10 години "реформи" в здравеопазаването.
17
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Не можах да схвана - Платила ли е някакви Пари Майката ?
16
6
 
1
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До до МитевМай не четеш внимателно, Драги. Това казвам-всичко трябва да е платено
15
0
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Длъжници са ни политиците.Длъжници на лекари, пациенти, мед. сестри, майки, бащи, деца, внуци, баби, дядовци....Народе????
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частните болници е още по-скъпо за деца.
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се че си длъжница мила.Защото си родила и отглеждаш 3 дечица (да са живи и здрави) и защото си в България.