Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие

Летуване в чужбина можели да си позволят твърде малко руснаци
Обновена: 12 юни 2018 11:14 | 10 юни 2018 21:05, Веселина Йорданова
183
Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие
Снимка: БТА

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност, пише Иван Преображенский, "Дойче веле".

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина.

Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция.

Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата,  обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
3
 
! Отговори
Мичманов преди 5 години
Я скрийте бързо тая статия, бръкна и разбуни кошера на дежурните стършинки ха ха ха ха
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Недоволен 52След като може защо не го направи?
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Недоволен:Прощавай, звучиш като пубер, който все още е неориентиран и много не знае за света. Какво значи "първенец"? И онзи лекар в Арктика, който сам си направил операция е част от "първенците". Тия надпревари са смешни. Американците не можели да си произведат... Ти лyд ли си? Те щото не могат, затова ПЪРВИ стъпиха на Луната. Какво значи "не могат", щом са го правили. А сега дори си ползват ракети за многократна употреба. Руснаците нямат такива. Пропаганди... Смешно е! Липсва ти уважение!
51
3
 
5
 
! Отговори
Д преди 5 години
Стига пишете глупости руснаци вече тук молове пълни от тях
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както съ казвъ: Дойче Веле не е това, което беше...
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 200 млн население, 1% богати са 2 млн. - достатъчни за да напълнят европейските почивни станции.
48
10
 
7
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Ко казаа ко? :D:D:D Значи да си първенец в космоса и ракетостроенето не е кой знае какво? А това, че имаш свръхзвукови ракети и можеш да преодолееш всяка защита в света не е кой знае какво? А това, че Русия може да издуха Германия за половин час не е кой знае какво? Добре... Ще му кажа. По изгодно им е да ползват руски защото са посредствени каубои и не могат да си произведат по качествени затова.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментират се проценти, защото от 200 млн. 4 % е 8 млн. души, т.е. колкото цяла България. В България процента ще е горе-долу идентичен.
46
2
 
15
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
Мисля, че написалият статията изсмуква от пръстите си глупости. Това, което може да предложи България не е за богати туристи.
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да, съвецките филми не струваха, но сега редовно си свалям руски филми и сериали от руските тракер сайтове, хвърлят се доста пари. В днешно време вече новият вариант е "филма хубав ли е или американски".Не казвам, че всички руски филми и сериали ми харесват, но американски сериал не съм гледал от много, много дълго време.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Недоволен:Ракетните двигатели и ракети като цяло, за които говориш, не са кой знае какво. Още повече, че частните космически компании дори ги направиха за многократна употреба (не са руски компании). И американците са изстрелвали ракети, совалки и какво ли не. Но са направили сметка, че в момента им е по-изгодно да ползват руски. На руснаците пък им е ОК, защото това е бизнес и печалбата е по-голяма като се окрупнява. Като "търговия на едро", докато си вършат и свои програми.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога САЩ са си купували двигатели (каквито и да е) от Русия?Използват им ракетите, че им е по-евтино, но скоро и това ще престане, защото Мъск подбива много цената.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Подсетихте ме за това. Филма хубав ли е или е съветски.
41
5
 
9
 
! Отговори
НЕМАЛИ....ПАРИ !?!? преди 5 години
КОЙ ПИШЕ ТАКИВА *** СТАТИЙ , ТЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ХОДЯТ НА БЪЛГАРСКОТО МОРЕ ,.....ТА РУСНАЦИТЕ !!!!! ИМАТ ИЗБОР ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ !!!!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, хайде да бъдем честни. Руснаци съм виждал всякакви. И добри и лоши и честни и нечестни. И *** много. Виждал съм изключително възпитани руснаци. Такива българи например в България са рядкост. Общо е това, че повечето руснаци са някак възпитани да нямат срамове. Доста открити, говорят шумно, смели в действията и думите си. Понякога и ние трябва да бъдем такива! То, иначе, не че не сме. В чужбина винаги познавам българите! Руснаци да си пълнят за из път храна от шведската маса също знам.
39
8
 
12
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
До 35. Абе момче с тези писания само се излагаш. По твоята логика защо всички ползват руски двигатели за космическите програми? Защо САЩ най могъщата икономика си купува космически двигатели от изостаналата Русия а бе? Добре, че беше Горбачов да даде карт бланш за обединението на любимата ти Германия иначе още щеше да бъде разделена две. Щом Германия може да се обедини какво пречи на Русия да си възвърне имперското величие? Проблем не виждам. Лахоо лахо колко си босичък само ако знаеш
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирата пада, но на мен в Турция не ми се ходи.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е странна държава.Но не може само почивката да е база за сравнение. Например те правят много филми и сериали, и то добри.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VSICKO PROIZLIZASHTO OT DOICE VELE E FEIK NUZ.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.....................и като се събуди какво стана????????????