Бизнес за милиони: Пари под пейката, а ало апашите си ги "берат"!

Експерти: Причина за измамите е липса на доверие в институциите
11 юни 2018 10:45,
25

За пореден път възрастни хора попаднаха в капана на "ало" измамници.

76-годишен мъж от софийско село даде  600 000 евро в рамките на половин година.

Още по темата

65-годишна пък се раздели с над 400 хил. лева и половин килограм злато в София. Измамата е била извършена между 2 и 6 юни.

"Индустрията с телефонни измами в България бележи ръст, на който могат да завидят множество телекомуникационни компании в света. Тя намира почва у нас, тъй като предлага действия по втория начин, а именно - чрез рушвет. И хората се съгласяват, тъй като са наясно, че в страната ни, без да се дадат пари за подкуп, нищо не става", посочи пред Bulgaria ON AIR журналистът Анна Заркова.

Според психолога Пламен Димитров липсата на доверие към институциите и толерантността към корупционните модели на поведение, които гарантират успех, са част от факторите, даващи успех при подобни схеми.

"Много от измамените обаче са хора, които са изолирани и се тревожат за своите близки. Те искат да бъдат полезни по някакъв начин. Не винаги профилът на жертвата е един и същ", подчерта експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основна причина - лумпения до шия!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината е наивността на хората от третата възраст и респекта им към институциите,останал от соц.времето и тотално изчезнал в днешно време.Причината е и в безхаберието на кметовете,които без усилия могат да предпазят възрастните хора само с едно събрание и разяснение на схемите,освен ако и те самите не са в тях.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказва се, че всеки дъртак е с готовност да участва в корупционна схема, после младите били такива и онакива.
19
0
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
При възможностите за следене които има сега, да няма никой заловен, означава, че повечето ало измамници са координирани с полицията и службите или СА от тях. Няма друг вариант. Няма как да имат информация за това с какви пари разполагат тези хора, няма как да ползват телефони без да се притесняват, че ще има изискване на телефонни разговори както и проследяване на телефоните. МВР не е нищо повече от най-голямата престъпна структура в България.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....Присъда от 12 години затвор издаде съдът на остров Родос срещу 26-годишен български гражданин за телефонни измами. Жертвата на измамата поискала помощ от полицията за арестуване на българина...------Защо в Гърция може а в България НЕ???
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато измрат ввсички живели по време на комунизма, тоагва ще се оправи България. Тези хора приемат даването и взимането на подкупи като нещо нормално и затова вече 30 години преход не можем да се оправим.
16
0
 
10
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Ало журналистите изискайте от МВР да публикува социол.проучвания който поръчват,не ги публикуват защото резултатите са страшни за тях,над 80%нямат вяра на полицията,а това значи че трябва да я закрият по европейски критерии.
15
0
 
11
 
! Отговори
точка преди 5 години
Такива неща се случват в страни в който мафията си има държава.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причините за това явление са две.Едната е, че хората са свикнали да си решават всеки проблем с подкуп и търсене на връзки. Всеки. Направо е генетично заложено още от турско та до ден днешен.Другата причина е обикновена глупост.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
липсата на доверие към институциите и толерантността към корупционните модели на поведение, които гарантират успех, са част от факторите, даващи успех при подобни схеми.Ами нещата са ясни!!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу блока в който живея има пейки. Наглеждам ги от време на време, но няма оставени пакети.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е накрая няма ли някой да каже кои са измамниците
10
0
 
27
 
! Отговори
това е преди 5 години
Такива неща се случват в страни в който тотално народа не вярва на системата за сигурност и правосъдие,и бандитите го знаят и използват.
9
2
 
12
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До 1234Герберче, а ти като крадеш ще отидеш ли? Знам отговора, нали Цацата е ваш човек, най-много да те изключат показно от партията, а тихо да те назначат на сладка службичка ;)
8
0
 
19
 
! Отговори
кой преди 5 години
Институциите работят за себе си а не за народа който ги издържа,как да им имаш доверие?
7
1
 
15
 
! Отговори
TOP SECRET преди 5 години
А дали некой служител на Балнка не им дава Информацията за банковите сметки , щото те няма как да знаят , я Европол да провери че ДАНС за нищо не ги бива
6
0
 
15
 
! Отговори
сега преди 5 години
А защо няма доверие в полицията?какво направи властта да покачване на доверието?нищо няма реформи няма промени нищо,народа негодува срещу полицията а те за награда им повишават заплатите!?за какво говорим?
5
0
 
8
 
! Отговори
вервайте ми преди 5 години
Верваме ви , разбире се , как не ...пустите му 80 % !
4
10
 
1
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До zeusКак гарантираш?Ако лъжеш ще идеш ли в затвора без да ползваш адвокат?Писач!
3
0
 
7
 
! Отговори
10000000000% преди 5 години
До zeus 10000000000000000000000000% си прав човек