Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!

Жасмин, оставила 420 хил. лева, пък се оказа внучка на спасител на евреи
Обновена: 11 юни 2018 12:17 | 11 юни 2018 10:30,
147
Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!
Снимка: flickr

Продължават да изтичат подробности за двата рекордни удара на ало апашите, станали известни в края на миналата седмица.

Знаете, че 76-годишен дядо наля в джобовете на измамниците колосалните 600 хиляди евро, а 65-годишна столичанка се прости с 420 хиляди лева.

И при двата случая измамниците действали по схемата "помощ на полицията", и в двата случая им звънял "Стоян Кръстев от МВР".

Дядото, който бил измамен от "полицая", бил принуждаван да обикаля улици в софийско село и да остава на различни места, различни суми. Бандитите го уверявали, че парите му се пазят в сейф на ГДБОП.

Още по темата

За да събере сумата, която давал около половин година, мъжът продал къща и нива в Добричко.

След като около месец не бил потърсен, мъжът отишъл в ГДБОП. Там си поискал парите и дълго време не могъл да повярва, че е жертва на измама.

Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, пък се оказа другата жертва на телефонните измамници.

Между 2 и 6 юни Жасмин Куртева дала на престъпниците 420 хил. лева, мислейки, че помага за залавянето на бандити.

Дядо на Куртева е кюстендилецът Владимир Куртев. Роден в семейството на бесарабски българин, участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След като излязъл се завръща в Кюстендил.

Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща със зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта. След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски анулират депортацията на 8600 наши евреи.

След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопоставя на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София.

На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно. През 2010 г. е обявен за Праведник на света.

Измамената Жасмин е дъщеря на сина му Радко. Дълги години е била главен актюер на голяма застрахователна компания. Тя никога не се омъжва, няма и деца.

След смъртта на баща ѝ наследява няколко имота. Един от най-апетитните е на ул. "Янтра" в София, където живее и до днес.

Първия етаж Куртева дава под наем на фирма. 65-годишната жена кътала в банка парите, които спестила от заплати и наеми, пише "24 часа".

На 2 юни на домашния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за Стоян Кръстев от полицията. Обяснил, че е набелязана от измамници, и трябва да даде пари, за да ги хванат.

Първият ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук до дома си. На 3 юни дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" жената оставила още 210 хил. лв. За да "помогне", теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Спасил я служителят, който отказал да даде парите, след като се усетил, че става дума за измама.

Полицията продължава разследването на двете измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анон преди 5 години
Само дето Главна прокуратура няма никаква информация по случая. Има ли още наивници да вярват на медийните лъжи?
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо досега няма една открита голяма телефонна измама?"Отговорът е ясен за все повече хора: В схемите участват точно тези, които би трябвало да ги разкриват. А се ръководят дори от депутати - имаше репортаж по една тв за това, ама нещо много бързо се забрави.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къща и нива за 600 хиляди??
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В МВР има сектор за подслушване на телефоните.................това е 100 % сигурно.Големият въпрос е следният:"Защо досега няма една открита голяма телефонна измама?"
132
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
az otidox da teglq 10xil.lv imax spesteni kasierkata na bankata mi vdigna skandal 4e trqbvalo za takava suma da se obadq predvaritelno tri dena a tozi starec na blizo 80 godini da tegli stotici xilqdi i to v evro ai stiga be kasierkata vednaga 6te6e da se obadi v policiqta xa xa vzemat ni za balaci
131
0
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
BANKITE IMAT LIMITI I OGRONMI TAKSI ZA TEGLENE V BROI NA TOLKO PARI... MALKO MI E SAMNITELNO VSICHKO TOVA
130
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
tova ne e istina ot dve godini ni vtalpqvat taq propagadda 4e starci davat stotici xilqdi ai stiga be stiga laji balamite sme nie 4e vqrvame na tova
129
0
 
2
 
! Отговори
Бахти тъпите парчета преди 5 години
Населява територията!Онзи дебиллния Иво може и да е в грешкаПоне 90% са!
128
1
 
2
 
! Отговори
Дядото преди 5 години
Пране на пари
127
1
 
2
 
! Отговори
Шломо Вайс преди 5 години
Те " телефонните измамници " работят за полицията - поне така се представят....
126
2
 
5
 
! Отговори
секс маниака преди 5 години
Ауе какви са тия къща и нива за 600 000 евро? Тая нива да не е 1000 декара?
125
1
 
15
 
! Отговори
Христо преди 5 години
Казано е отдавна и е универсална истина-"*** народ,слаба държава".Това е България...
124
0
 
6
 
! Отговори
Луд гидия преди 5 години
А-ааа, добре. Значи дядото продал къща и нива в Добричко за да даде 600,000 Евро на тел. измамници. Добре, че не е продал вилата в KeyWest, Маямско, че нямаше да може да ги събере да им плати!
123
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да идат и на лекар- това си е алцхаймер, старческо оглупяване и ред други дегенеративни процеси, които ако се хванат навреме поне може малко да се забави процеса
122
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подходът не е лош - иска си ги човекът от институцията, която трябва да му опази парите! Звучи справедливо! Връщайтепарите маскариии! А тия са в комбина с телефонистите.
121
0
 
15
 
! Отговори
American Bulgarian преди 5 години
Е не, тука вече ептен За мезе ни зехте. 600к аре стига простотии
120
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиви новини, които се пишат с цел 80%те процента да вярват, че пенсионерите са 'заможни'.
119
2
 
45
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ако МВР искаха да решат проблема, вместо да дебелеят по казина, храсти и кафета, можеха, ама не искат! Просто НАП и МВР влиза в махалите и почва - имате кола за 100 000 евро, къща за 300 000 евро и тн.!Като се останови , че лице Х има собственост за 500000 евро, а се води безработен и крано нуждаещ се, го прибират за данъчна измама и придобиване на имущество по незаконен начин. Изземва се цялото имущество на родът и се продава!С парите се изплаща на тези които имат доказани сигнали!Кратко и ясно
118
2
 
21
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Телефонните измамници съществуват с помощта на полицията и банките. Ако не и някои полицаи да са а върха на пирамидата.
117
1
 
8
 
! Отговори
www преди 5 години
Само вмятам, че актюер означава математик, а не някакъв номенклатурен кадър. Актюерът брои, води статистика, прави риск анализ на преброеното. Ако комунистите едно време не са се справяли с математиката, щото наистина им е сложна, то няма нищо чудно в това да наемат грамотен човек да смята, пък бил той и враг на народа или наследник на такъв. Същото е с инженерните кадри, както и с лекарите.