При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Тоя Съби Събев нещо яко плюе армията от социалистическия период, опитвайки се да изкара сегашното положение по-добро... Е, няма как да е реалистична такава преценка! Най-малкото тогава е имало армия, сега я няма, имало е някакво планиране, сега такова въобще липсва, и не напоследно място средствата отделяни за армията тогава, и средствата отделяни за армията в момента, са изключително показателни.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131От 1185 г. Цялата днешна европейска Русия е васална на Възкръснала България, доброволно. Русия не е съществувала имала е множество княжества и градове държави. Но, царя е бил в момента Търново. Не случайно се е казвал Царев град Тернов. Късмета на днешна Русия е, че българите избират да преместят патриаршията от Търново в Москва. Киев е бил в полски ръце тогава. Едва Иван Грозни дръзка да се нарече Цар но не на русите.
138
3
 
5
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Вермахт.Не само е проблема в разпръснатата армия.Също така постоянно променящи се заповеди.Армията няма ясна цел което се отразява на морала и.Вместо да щурмуват Москва се отклоняват когато са на 25км.Също така в Украйна има хора които мразят Сталин и са против режима му. Вместо да се възползва от този факт той напада и мачка наред. Което логично води до консолидиране и обединение. ВСВ е най- чистия пример, че по-технологичната и могъща армия не винаги гарантира победа.
137
3
 
7
 
! Отговори
Габриел Батистута преди 5 години
Каква война НАТО срещу Русия бе, тая война ще се води 20 мин макс и ще останат ***, за война с конвенционални оръжия и дума не може да става в днешно време, те да метнат 100 ракети в сирия им струва стотици милиони имате ли си представа колко струва сухопътна офанзива в която и да е посока в такива мащаби?
136
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименЦар на българите никога руския цар не се е титуловал а княз на българите, това е след като включват земите на Волжка България към Русия, които земи Русия завзема от Златната монголска орда. Гербът на Украйна е гербът на Златната орда хихиСтига писа глупости,бе!Русия и Волжска България са отделни съседни държави и Златната орда няма нищо общо с това,когато Русия превзема Волжска България(Казанското ханство),вземат и короната(!) на българите и се е титулувал като владетел и на българ
135
7
 
4
 
! Отговори
още до 128 преди 5 години
Намерихте ли карта нс света от 1850 година? Българския евроатлантик мегаломанията го друса яко. Хайде впрягай катуна и си търси предците монголоиди в степите. Когато не намериш дивашкия си корен там, обвини руснаците, че са ви изтребили.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за първите 45 минути ли го иска,или за първите 5?
133
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До до 136Точно пък ти с 7800рубли да ни разправяш кой каква мизерия заслужава.
132
2
 
8
 
! Отговори
ВЕРМАХТ преди 5 години
До историята помниПредставям си какъв щеше да бъде изходът от войната ,ако Хитлер слушаше своите генерали , ако не беше пръснал немската армия на няколко фронта та дори чак до Африка , ако беше предвидил ,че така разпръснатата армия не може да води Блицкриег / светкавична война / и поне да беше заповядал да се шият зимни дрехи за немските войници !
131
2
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 5 години
Лъжете и ви лъжат, история не знаете, мързеливи сте да проучвате, заслужава те си мизерията защото тя тръгва от главата. Аз съм чел истории на 5 езика. Вие кои сте чели?
130
3
 
11
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Направо се изумявам как хората казват една "Никаква Германия". Германия използва почти целия си военен ресурс на източния фронт.Без Русия Европа щеше да говори немски език. Жалките американци не можаха да победят Япония дори след две ядрени бомби. А молиха Сталин да се намеси.Ако не беше Япония още щеше да контролира китайски територии.Да не говорим, че дори СЕГА Германия може да се милитализира за супер кратко време и да отнесе Франция и Англия.САЩ го знаят много добре и държат Германия под око
129
1
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До PANOS KAMENOSВ Мала Азия в момента има само кюрди, обади ми се да гледам как ти пръскат зъмбата?
128
10
 
11
 
! Отговори
историята помни преди 5 години
До вие акъл иматели бе Една никаква Германия стигна на 25 км . от Москва , а руснаците станали с НАТО да се мерят ! Добре ,че пак лошите американци се намесиха и червената армия "победи" фашистка Германия ! Историята много добре помни всяко бойно действие ! Още първите 24 часа германците унищожиха над 300 руски самолета във въздуха , 1500 самолета в хангарите и над 2 милиона руснаци ! В следващите дни3/4 от руските заводи бяха унищожени ! Да ама помощта на лошите американци бързо се забрави !
127
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България, Гърция и Сърбия са в състояние при една война с Турция да я размажат. Затова да си се уважаваме с гърците и сърбите. И тоя път не като в Междусъюзническата война, а нападне ли ни Турция, да ги газим до Диарбекир. И после да основем и освободим Кюрдската държава. Че да се свърши с тоя агресор. Тълпата, от неграмотни войници на Турция за армия не става.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЦар на българите никога руския цар не се е титуловал а княз на българите, това е след като включват земите на Волжка България към Русия, които земи Русия завзема от Златната монголска орда. Гербът на Украйна е гербът на Златната орда хихи
125
0
 
7
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 109. Разликата е в това, че Турция е регионална сила с претенции, а Русия е велика сила. Силата дава правото братле. Не върви да сравняваш Турция и Русия. До 110. Със сигурност ще се запиша като доброволец ако избухне война. Турция макар и могъща е заобиколена от врагове. На БП ще се заформи огромна християнска коалиция срещу Турция. Запада няма да допусне силна мюсюлманска на БП и ще подкрепи християните. Да не говорим, че Турция има проблем вътре в самата нея в сърцето и- кюрдите.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 118Ти пиеш ли си хапчета, май си пропуснал няколко пъти. Всичко което е Русия е завзето с кръв, огън и сеч. До падането на БГ под турско Русия е смятана за българска земя. Хората са се смятали за българи, царете са имали титла Цар на българите, княз московски и на цяла Русия. Търновската патриаршия се мести в Москва. Който иска да иде и да види по старите църкви и манастири там. Така е докато Петър 1, холандски и английски агент не унищожава всичко българско. От тогава е Русия...
123
6
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 69Имахме ракети! С микролампи на основата на Диференциален усилвател. Хората имаха микро-процесорна техника с GPS.
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вие акъл иматели беДори сега руснаците не са в състояние да се справят даже със САЩ самостоятелно без участието на войските на целия алиансКакъв САЩ бе човече?Минаха 4 години откакто щяха да превземат Киев за два дни.
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 60Единствената империя, която не е практикувала етнически чистки и не е провокирала войни под фалшив предтекст.Ти си ненормален бе!