След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОП са имали десет години? УАУ! от миналаат година са на власт, но явно броенето за някои хора е различно.
69
1
 
19
 
! Отговори
няма такова нещо преди 5 години
До Анонимен 70Индия е готова да ги приеме ВСИЧКИТЕ,но те не искат!Индийския посланик е казал,че те изобщо не са проблем за Индия!И е прав,какво са половин милион за държава от 1,300,000,000 човека!?
68
5
 
8
 
! Отговори
нашите тъпунгери преди 5 години
излизят от заседание на министерско съвет и гледаем по ТВ - пият БАНКЯ.Ей, АЛО! Знаете ли еч така яко може всичик други компании да ви осъдят с милиони!нямате право на реклама! Свалете надписите или ги завъртете! Пиари нямате ли? Жесток гаф, за който трябав да хвърчат глави!
67
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА НЯКОЙ КОМЕНТАР ИМАШ БУТОН ПАЛЕЦ НАДОЛУ. ИЗПОЛЗВАЙ НЕГО, ВМЕСТО ДА ТРИЕШ ГЛАСА НА ХОРАТА. СЪВЕТ
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през 1999 Петър Стоянов се изцепи "аз съм седесар". Това бе една от причините поради които си отиде - Той бе президент наЦЯЛАТА нация, нямаш право на пристрастия.ОСвен тоав игра на хоро "Рипни калинек да тропнеме, да си пукнат душманите4" и ДПС реагираха. С Право. това може - ако не си политик. Ако си политик те мерят всяка приказка.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така де, ама тя именно на приказки го докарава...къде са й делата? Всеки може да говори за сопа, а защо не прилага закона.
64
4
 
18
 
! Отговори
ДО БХК преди 5 години
СПОМНЕТЕ СИ КАТУНИЦА, И ЗНАЙТЕ ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ И С ОФИСИТЕ В КОИТО СЕ ПОДВИЗАВАТЕ. БЪДЕТЕ СМИРЕНИ
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде да си идат като ИНдия не ги приема? тя казав те преди повееч от пет века са се отделили от нас,аобособили са вече не са индийци - държте и.сега се сетиха да казват, че изказването на съпругата му не го обвързва..... Ама когато е правила изказавнето не е наблегнала че това ЛИЧНО НЕЙНО МНЕНИЕ И НЕ ОБВЪРЗАВ С НЕГО СПЪРУГА СИ ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО , а представиха като съпруга на Т.дончев - т.е. мнението й обвързавше цялото правителство . доста некоректно.
62
5
 
34
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Предлагам на тази супер жена да се кандидатира на следващите избори.Аз със сигурност ще гласувам за нея.Няма нужда от празни приказки.Дела трябват.
61
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незаконото не е в Съдържанието, а във ФОРМАТА на думите й. в конституцията също пише че един държавник е дължен да представлява цялаат нация. Съпругата му по протокол представлява него самия и я свързват с него, т-.е. и тя неформалон представлява държавата. не може да държиш кръмарски език - как ще размахваш сопи на разни етноси. Кажи "Аз искам да се спазва закона". Колко хубаво звучи и никой няма да те укори!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там като си имат закони така ли правят съмняваме забулила поша и свела глава тука няма закони те не са техни а къде живеят в българия просят правят каквото им попадне е стига бе *** пример дава вчера една дошла окърнила липата до кафето и дваисе умника я гледали умници някои не можа ли да каже да не сече кофа с мускули и присмиване срамота жалки са
59
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че ромите стават все по-силни, докато българите нямат права, но това стана след като ГЕРБ приеха евроатлантическите ценности. Тия ценности ще доведат до гражданска война.
58
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въпросът в това КАКВО е казала, а КАК го е казала. когато си политик или съпруга на политик трябав да си слагаш малко тапа на устата, защото съществува такоав нещо като етикет. ние в кръчмата може да си го говорим, ама ако това се каже направо - позорим нацията. Не е проблем да се каже, че трябват еднакви правила за всички, че трябва да се прилага закона, че не може да има привилегоравани етноси и т.н., ама не може да си в политиката и да говориш за морков и тояга. Пошло е!
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че всички в тая държава имат еднакви права и отговорности го пише и в конституцията. Не виждам нищо незаконно в изказването на жената.Тия роми наистина ни се качиха на главата. А Българския хелзински комитет защо не го пратят да поживеят в ромската махала - да се опознаят и заобичат повече.
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончева е умен политик време е да си идат в индия
55
1
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Ще ти стане лошичко, по-добре излез да се разходиш малко, че времето е добро. Не ме карай да ти развалям деня.Дръж се възпитано
54
8
 
15
 
! Отговори
Хитлер преди 5 години
Дончева, много си красива! Браво за смелоста коята си имала да напишеш тия прекрасни думи за цц..... Влюбвам се сякаш!
53
5
 
14
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Динко 5ЗЗащо мислиш, че Дончева е крава, ако изобщо можеш да мислиш, разбира се? Кое в думите и е невярно? Защо Дончев трябва да се разграничава от съпругата си? Не ми изглежда луд! А пък за оставки няма смисъл даже и да си мисли. Няма как да угоди на всички , които не го харесват , или не харесват жена му, майка му, баща му или пък някой от рода му!
52
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев е пропаднал политик и се опитва да се прави на умен.
51
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пак искам да попитам къде бяха БХК когато малкото ромче викаше " българите на сaпун" в едно телевизионно предаване? И да попитам цацаратурата защо не се самосезура щом има заплаха за убийство?

Спонсорирани публикации