Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 5 години
Разговарях с 24 годишен ром работещ в Германия.Там работи като строителен работник.Ако за месеца изкара под 2000 евро не плаща данък.Разходите за квартира и храна му се признават.През зимата учи немски и занаят,тогава му плащат квартирата и 906 евро.И той има стимул да работи!Затова и работи.Когато и тук имаме стимули да работим ние всички-и роми и българи няма да бягаме в чужбина,а ще заработим тук.Мизерията тук е обща за всички!А толкова ли е трудно и тук да се стимулират работещите хора??????
226
1
 
4
 
! Отговори
Байо преди 5 години
Така е в България.Ако решиш да се оплачеш от денонощните чалги на ***,значи си расист.Хората,които работят и нямат време за безкрайни купони не могат да си почиват,макар че точно те изкарват парите за помощите на същите тези ***.
225
2
 
13
 
! Отговори
Viva преди 5 години
Дончев сега вицепремиер.В следващото правителство премиер.
224
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРОМ, "Ларго" и БХК-вън от България.
223
2
 
19
 
! Отговори
ромей преди 5 години
Братя РОМЕИ, кога ще почнете да работите? Масово да не крадете, да не учите децата си да крадат от 2 годишни? А да ходят на училище А??? Права е Дончева. Морков само за зайко-байко дето работи!
222
2
 
10
 
! Отговори
бръммм преди 5 години
я раздайте малко оръжие на хората пък те да ви покажат кои оркски табуни ще разграничат че и заличат,май бай тошковото време си е направо рай,а не като сега псевдодемомократен мутренски ад с разни беззакония в пародия наречена ***
221
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, колко навреме се сетиха ГЕРБ. Таман на ен-тата година от властването си.
220
4
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЕ ВИЖДАМ ПРИЧИНИ ДА СЕ СВАЛЯ ИЗКАЗВАНЕТО НА Г-ЖА ДОНЧЕВА
219
7
 
10
 
! Отговори
Това не са българи преди 5 години
а роми тоест социалистически избиратели, на БСП/ДПС, затова и винаги искат само едно-оставки
218
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратко ясно и най важното-ТОЧНО го е казала госпожата ! ПОДКРЕПЯМ !!!!!!!!!!!!!!
217
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубаво е все пак да има теми по които всички Българи да са единодушни браво на жената. обедини нацията с едно изречение
216
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не намирам нищо лошо в думите на госпожата. Къде мога, да се разпиша в нейна защита ?
215
2
 
24
 
! Отговори
Ото Скорцени преди 5 години
Т.нар. Български хелзински комитет от много години развива откровено антидържавна дейност, да не говорим че всичките му действия са проявление на жестока дискриминация спрямо нормалните, бели, спазващи законите данъкоплатци. Толкова ли няма един прокурор с достатъчно големи топки, да подкара по устав ?
214
2
 
23
 
! Отговори
Венко преди 5 години
Бе много чувствителни станали нашите романоиди бе! Никой не е длъжен да се извинява!!! А те кога ще се извинят за всичките постоянни кражби, изнасилвания, незаконни къщи, проституция и просене???
213
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Чудил съм се ,ако взема под наем една *** каруца ,тръгна из София прилично облечен при това и с шофьорска книжка,до къде ще стигна.Сигурен съм ,че още на първия светофар ще бъда свален ,евентуално "щрафиран" и никакви оправдания ,че нямам пари няма да ми помогнат, а ако продължа да се "опъвам" ще бъда отведен РПУ, където настоятелно ще бъда "посъветват" с подходящи средства
212
2
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
След настъпване на "необратимите" неолиберални и демократични промени,*** станаха желан и активен политически електорат.Благодарение на това малцинство параСитиращо на гърба на народа се отличаващо се с пословично трудолюбие,честност и спазване на законите,изборите бяха много непредсказуеми.Погледнете София,благодарение на тях ,тя придобива някакъв вид на столица на държава от четвъртия свят.Винаги съм се чудил защо по времето на соца нямаше каруци по улиците.
211
2
 
40
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Просто жената е била пределно ясна и е изказала публично своето мнение ,което е мнение на целокупния български народ.Също така всички знаят ,че БХК са национални продажници ,креатура на юдо-масонството ,щедро финансирани от Сорос,същото се отнася и за другите така наречени "свободни"граждански организации.Всеизвестно ,че *** имат права ,но задължения -не.
210
2
 
34
 
! Отговори
РВ преди 5 години
Брей...че чак цяло писмо успяха да напишат... от кого защитавате ромите господа предатели? От нас ли? От тези които ги хранят? Ами щом ние плащаме, ние командваме парада. Колко от вашите подзащитни могат да покажат дори една данъчна декларация? Дори една платена сметка? Идва ви времето...скоро, много скоро ще свършат морковите.....
209
6
 
2
 
! Отговори
Трак преди 5 години
*** да ни бяха проблема , щяхме да задминем Австрия по БВП.Те са най удобни за всички политици у нас и защо още са малцинство.Нали за 20 години щяха да ни превземат , а дори имат и подкрепления от имигрантите.Ордите ни завзеха , но те се оказаха малцина и то олигарси.Бачкай патриоте за Доган и безработния кипърец , че мигрант ще те гази.
208
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички граждани на Република България имат равни права и задължения.Това,циганитетрябва да си набият в главите.