След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване

Вицепремиерът: Не виждам нищо нередно в думите й и я подкрепям
Обновена: 11 юни 2018 16:13 | 11 юни 2018 12:15,
318
След моркова и тоягата... Дончева заплашена с разчленяване
Снимка: Facebook

Жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е получила заплахи, включително за разчленяване, след поста си във Facebook за "моркова и тоягата", обяви съпругът й.

"Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. Днес ми казват: "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

Още по темата

"Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика", настоя той пред bTV.

Само преди дни няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете с поста си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
9
 
! Отговори
Върл гербаджия преди 5 години
И аз имам една комунистка в къщи с която не мажем да се понасяме. Още съжалявам че не се разведох по политически причини. Вярно е .
49
1
 
13
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До РомТи не си ми проблем. Само напомням разни исторически случки..... Все пак всички сме равни пред закона.....всеки да си прави изводите
48
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Истината е, че хората трябва да имат думата под вашите статии и не е любезно да се трият мнения,може да ви стане лошичко, ако продължите..... ИСТИНАТАДо днеса
47
4
 
18
 
! Отговори
Хитлер преди 5 години
Дончева, ich liebe dich meine gutte frau за ласкавите думи, и ти пращам целувки с сьрчица.
46
29
 
8
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Този министър излишно драматизира и нагнетява обстановката зарадаи една крава - жена му. Да ме прощават кравите, че ги обижам. Да покаже тези брутални заплахи, да подаде сигнал в полицията или нещо...
45
6
 
11
 
! Отговори
Ром преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИБогат и красив си, така че си гледай живота, аз "тъмнолилавия" с нищо не ти преча, че да искаш диктатор да ме убива. Диктатора утре и българите ще погне - първо тези с недъзите, после онези обратните и накрая и до тебе ще стигне. Недей пожелава зло на друг да не те застигне и тебе.
44
6
 
30
 
! Отговори
Христо Ботев преди 5 години
Свестните у нас считат за луди.
43
3
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Жената на Дончев е права! Напълно я подкрепям, но жените на политиците и самите политици са уязвими и не трябва да използват социалните мрежи! Виждате какви вреди носят те! Неслучайно Зукърбърг го съдят!
42
2
 
40
 
! Отговори
Край преди 5 години
Морковите за ромите от години се изразяват в помощи /както ЕС дава на България/. абсолютно грешна политика. На бедните /и роми и българи/ трябва да им се създадат условия за труд и честно изкарване на прехраната и тогава вече, които пипне чуждо трябва да се запознае с ГОЛЯМАТА държавна тояга.И в момента физическата работа в България се върши от роми. Турция с 80% ромоподобно население прави чудеса в икономиката. Просто прилага здрава тояга и мъничко морковчета.
41
6
 
29
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Много пискат тъмнолилавите но прекаляват защото без да знаят може да постелят пътя на луд диктатор да ги разпилее.Имало е много случи в историята когато се дръвчат разни смачкани малцинства и накрая да го отнесат. Може да прочетат клането на хан Крум който разорил и запалил земите между Одрин и Константинопол и не останал камък върху камък понеже яростта му била чудовищна,просто отмъстителен характер е бил след като гърците му направили мръсно....
40
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светленцето много добре знае че разпалването на етническа нетолерантност държи това правителство на власт. Днес на нея е възложено да отвори отдушника на народното недоволство. Ами разбирам я.... и тя е "на коритото" покрай Дончев и прай "плюск-плюск"
39
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЯЛА ЕВРОПА Е ПРОПИЩЯЛВА ОТ ТОЗИ ЕТНОС.
38
2
 
44
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Господин Дончев,дълбоко Ви уважавам! Напълно подкрепям съпругата Ви! Съвет от мен, БХК насажда расова омраза между етносите,като толерира неспазването на българските закони от единия етнос за сметка на друг,затова осъдете ги и забранете тази вредана за българите организация! Крайно време е всички да сме еднакви пред закона,който го нарушава да отговаря пред него.
37
2
 
22
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
На колко годинки си и от кога мислиш че положението е така? Кой и кога построи тези гета в толкова много градове? Да не би по времето на Дончев да са създадени.То е като панелките които ни завещаха другарите и които след 15-20 години ще почнат да се разпадат.Кой ще е виновен тогава за съдбата на два и половина милиона българи? Пак ли управляващите в онова време?Тролене,тролене ,ама все пак трябва и малко мисъл и разум когато обвиняваш.Не може за всичко да са виновни последните 9 години бе юнак!
36
2
 
30
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Напълно я подкрепям !
35
3
 
15
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
В България насетне ще ни управляват БХК, ромите (сихани-те), ЛГБТ и *** огранизациите. За всеки нормален българин вече има определения като расисти, хомофоби, ***-фоби, подтискащи правата на ромите и сексуалните малцинства. Вие трябва само да работите да ни давате социални и да ни давате децата си, за да ги отглеждат геееей-овете. Ако не ни давате, ние сами ще си взимаме.
34
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
До АнонименИзби рибата с простотията си,но явно се гордееш с единствената гънка в мозъка си
33
1
 
12
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
няма да е вашето. не си познал.
32
21
 
5
 
! Отговори
Ром преди 5 години
Като ни обиждат и настройват българите срещу нас така ще е.
31
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnogo prosta jena pt komunisti4eska roda rasbura se koja e tja da rasdsva pravisadie tojaga sa neja moje prosta4ka da gleda nesakonoto dete ot dr jena li bedche