Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!

Премиерът не вижда разнобой с президента по темата
Обновена: 14 юни 2018 20:01 | 14 юни 2018 17:00, Веселина Йорданова
176
Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Македония и Гърция трябва сами да си решат спора за името, но ако това не се случи, става "пълен песимист" за развитието на Балканите.

Още по темата

Той увери, че счита за приятел македонския президент Георге Иванов, когото отказа да приеме, но подчерта, че за решаването на въпроса са положени много усилия.

Борисов каза още, че "сваля шапка" за смелостта на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са поели риск, като напомни, че от десетилетия спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС.

"Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ, но знам какви усилия се положиха, за да се придвижи този процес напред. Ако не се придвижи, ставам пълен песимист за развитието на Балканите", посочи премиерът.

По думите му единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

Борисов уточни, че с решението си да не приема Иванов, е показал отношение към колегите си в Гърция и в Македония - Ципрас и Заев, които определи като храбри, смели и отговорни.

"Нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така. Няма по-бедни, по-изостанали, по-неразвити държави от нашите. Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече забравихме за ЧЕЗ , КТБ , ТЕМЕНУЖКА , ГИНКА .... убийствата , оставките , Делянчо , СУДЖУКА ........ На 88 % от българите им се гади виждайки СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А държавните глави имаха ли преводач(преведувач).
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе да се забрани на руски *** да пишат в бг сайтове под страх от затвор за собственика. ква е тая демокрация тука! Пишете сипростотиите във вашите сайтове! Там можете ли така да обиждате Путин и руснаците? За тва ливи я дадохме тая кирилица, да я сверните?
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76 Пиринска Македония е североИЗТОЧНА Македония,погледни картата на ЦЯЛА Македония и ще се увериш!
77
4
 
5
 
! Отговори
akud преди 5 години
там където се допрат комунисти и пролетарияти като гошо и радеф само колхозни интриги се получават
76
0
 
8
 
! Отговори
Киро Хикса преди 5 години
Така, имам 2 питания по темата: 1. Пиринска Македония в Северна Македония ли се намира? 2. Ако е така, (а всички знаем-така е!) не ви ли се струва, че признавайки "Северна Македония" България е напът да попадне в огромен капан на новосъздадена "северомакедонска" идентичност, като продължение на коминтерновската "македонска" идентичност, тровеща Българщината във Вардарско от 1944г. насам? Отсега чувам Вардарските глашатаи на "северномакедонскиот идентитет во Пиринска Северна Македония"Бойко?
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гьоре се е обадил много сега казва уж ми сбори за повеке договорености тоя Бойко а не сака да се видим а да сборим по политички начин а се крие не го сакам и аз да го приема у Македония нека си сборят само си Заев
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
борисов да ти имам терличките
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може така да се говори, те да си го решавали. Ми аз не съм съгласен Македония да се нарича Северна Македония. Македония си е Македония. Там се говори български език.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 66 до анонимен 70Продължение - А когато България заявяви - На нас ни е все едно как се казва Македония, важно е да сте в ЕС и НАТО, тогава почти всички в Македония, дори и албанците ще одобрят позицията. ... За България е важно Македония да влезе в ЕС преди Сърбия, а ЕС да не се разпада поне още 15-20 години, за да им "светне" на македонците кои са, пък след това да си решават вече, какво ще правят, но поне знаейки истината...
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 66 до анонимен 70Аз идоли нямам... :) ... идолите са за хора с комплекси според мен... Не разбирам, с какво аз съм по-интересен за някои пишещи (или може би един) от статията. Не че имам нещо против, но... Ще повторя - Борисов според моето скромно мнение е постъпил правилно, защото тези, които от повече от век ни разделят с македонците, искаха ББ след срещата да заяви, че ще е добре все пак да се одобри договора, с което да насъскат крайните македонски националисти отново срещу България...
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
66, точно и за пореден път твоят идол в тоя конкретен случай се държа като ...
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте му погледа горе на снимката, прекръстете се и сами си правете правилен извод!
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво бате Бойко !Много точно си го казал всичко!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, криво Му е сегодня! Надяваше се да е с министер Прасен на откриването на Мундиалът! А то - Жорже Иванов!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен мислител :)Аз не казвам, че Борисов и поведението му ме удовлетворяват. Коментирам една конкретна ситуация и реакцията му в конкретната ситуация. Всички останали твои изводи по мой адрес са проява на личното ти творчество, нищо повече. Хайде със здраве и наздраве хахах
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме занимавай с недостатъците и грешките на Иванов. Това си е работа на македонските избиратели. Аз искам да не се чувствам ***, когато Борисов отиде някъде по света. Ако поведението му те удоволетворява - много ти е ниска летвата.Борисов веднъж не е защитил България. Той защитава само тези, които му плащат. Такива които лягат с всеки, който им плаща, си имат име.
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо изобщо си имаме Премиер?Единственото, което прави е да ходи насам-натам и да се целува и прегръща със всеки. До сега веднъж не е застанал на твърда позиция.Не че не може един мъж да е толкова страхлив. Има ги всякакви. Но не става за поста, който заема. Ужас, ужас и срам за България е това недоразумение.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ти мисли малкоАз мисля постоянно,също и чета,за да знам какво мислят и останалите,а ти...ти от политика не разбираш "приятелю".Който има нещо в главата и разбира поне малко от нещата,знае за какво говоря.Георге Иванов бяга от среща с македонския министър председател а мрънка,че българският не искал да се срещне с него.От какво да го е страх Борисов?Ми той с къде,къде по-страшни и влиятелни политици и хора се е срещал,та от македонския президент ли да се страхува?Не,просто знае,че е номер...
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оставка и ЗатворNay goliamata podoga si ti Biagai barzo pri tvoite priateli v Sibir Bulagria shte bade chast ot EU a ti i tezi kato teb prdaljavaite da ronite edri salzi