Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!

Премиерът не вижда разнобой с президента по темата
Обновена: 14 юни 2018 20:01 | 14 юни 2018 17:00, Веселина Йорданова
176
Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Македония и Гърция трябва сами да си решат спора за името, но ако това не се случи, става "пълен песимист" за развитието на Балканите.

Още по темата

Той увери, че счита за приятел македонския президент Георге Иванов, когото отказа да приеме, но подчерта, че за решаването на въпроса са положени много усилия.

Борисов каза още, че "сваля шапка" за смелостта на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са поели риск, като напомни, че от десетилетия спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС.

"Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ, но знам какви усилия се положиха, за да се придвижи този процес напред. Ако не се придвижи, ставам пълен песимист за развитието на Балканите", посочи премиерът.

По думите му единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

Борисов уточни, че с решението си да не приема Иванов, е показал отношение към колегите си в Гърция и в Македония - Ципрас и Заев, които определи като храбри, смели и отговорни.

"Нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така. Няма по-бедни, по-изостанали, по-неразвити държави от нашите. Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
26
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
До ДодоСвалям ти шапка за коментара! Хитлер е уважавал националните чувства на българите и се е отнасял с достойнство и респект към България, знаел е кои сме! Ако беше победил във войната, сега тези проблеми с Вардарска нямаше да ги има, защото щяха да си бъдат вкъщи, в пределите на Обединено Царство България! Европа и света щеха да са различни и вероятно много по-хубави! Със сигурност моралната деградация, перверзията и душевния упадък налагани насила от господарите наБрюксел нямаше да ги има
100
3
 
19
 
! Отговори
axa преди 5 години
"спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС." И какъв е нашия интерес тука, нашите проблеми с Макетата за ЕС и нато ли са или за история, територии, език.Другаря ББ за чии интереси тича да го в продажника мижитурска слуга еврогейска,какво точно ще ни "сближи" като влязат в ЕС и нато че не го схванах този другар, омразата и спора между нас си остава с нато или без нато.Време е да отговаря за цялата си продажна и слугинска политика.
99
2
 
26
 
! Отговори
Додо преди 5 години
За съжаление, от времето на Адолф Хитлер и Цар Борис III насам, няма политици, които да се борят за Обединението на България, както в национален, така и в международен мащаб. Фюрера даде на България Обединението - Беломорска Тракия, Егейска и Вардарска Македония и Южна Добруджа. Ако Оста беше победила във Втората Световна Война, а това неминуемо щеше да се случи, ако ционистките лобита в Лондон и Вашингтон не бяха въвлекли САЩ на страната на алкохолика Чърчил и Болшевизма, света щеше да е друг!
98
8
 
13
 
! Отговори
голите факти преди 5 години
Нищо полезно не направи ББ / без неговото одобрение у нас нищо не става / за България , ще бъде запомнен като слуга на Брюксел и Вашингтон . Скоро имаше статия за азербайджанския газ - там се казваше- " МОЖЕ да получаваме през 2019 -та , а не ЩЕ ... " Предполагам Путин , ЕС , САЩ и Украйна ще се разберат ,да се преннасят някакви количества газ по украинската тръба , в замяна на кротването на укропитеците В Донбас и Луганск . Но фактът си е факт - вече сме зависими и от настроението на Ердоган
97
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трудно ще намериш по-голям антибългарин от банкянската кратунаама то и българите сме останали малцинство щом неможем да си изберем български управнициромско гербераската общност ни превъзхожда по численост и по наглост
96
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ли ще дойдат на власт политици които бранят и се борят за българските граждани и техните интереси и права ще доживеем ли такова време даааа маи нивгаш
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството че на Борисов не веднага, но това лигавене със сърбоманчето ЗОРАН ще му излезе през носа.Преди 72 години дори комунистите при първия удобен случай изгонват т.н. "македонски учители"от пиринско,а ЗОРАНЧО сега казва че нямало лошо ако някой в пиринско се чувствал македонец по народност!Още от сега се извърта,усети подкрепата на гръцките леваци и натиска над тях и максимално го използва а Борисов и Захариева лапат мухи!Вместо да се разгроми скопският македонизъм Борисов го подкрепя!
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти каквото можа под натиск от миналата година по тоя въпрос да оклепаш,оклепа ,само не разбрах защо и преименуваните на БСП ти се вързаха та го ратифицирахте т.н. договор за добросъседство с бившата република!Като прочетох какво включва договорът между Гърция и БЮРМ впечатлението ми е че дори управляващите днес в Гърция радикално леви са защитили напълно поне античната си история!Паметниците от центъра на Скопие или отиват в Гърция или на тях се слагат обяснителни табелки!А ВИЕ,КАКВО НАПРАВИХТЕ?
93
3
 
24
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
Целият този неистов вой е само заради едно - НАТО иска да засмуче в орбитата си поредната жертва - Македония. Апетитът идва с яденето - след прилапването на Черна Гора, ред е на Македония. Схемата е ясна - ВИНАГИ първо в НАТО и после в ЕС, НИКОГА обратното - защо ли? Разбира се, Шенген и Еврозона - забравете, те ни смятат за унтерменшени и ни налагат техните правила. Естествено, влизането в тези съюзи е винаги при НАЙ - НЕИЗГОДНИ условия - справка България - затворени реактори, разсипана армия.
92
2
 
19
 
! Отговори
в работно време преди 5 години
"Нека да преспим, да го обмислим пак" каза пожарникарят. Което отново потвърждава гениалната му практика, да спи в работно време и да мисли! Някой може ли да ми обясни, как става тази работа, човек да спи и да мисли през това време?
91
2
 
13
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Борисов: сърдитко Петко - празна му торбичката!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
банкянското пуделчезапочна цялата тая далавера с македония за да я вкарат в натокакто са му наредили начяалниците от вашингтонбеше в русия да иска тръба от турски поток- танап ще мине по нея не случайно порошенко беше на откриването- газ за украйнание изгубихме потоците цза да спасяваме украйна и ходим в русия да се молим пак заради украйна- а днеска македонскя им заличи всички усилия за вкарване в натотова е играта- напразни тегели на пуделчетои да не сте си помислили че го прави за бг
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световното първенство по футбол започна и баце е пред телевизора къде ти да се среща с Гьоре Иванов футбола му е най важен затова отиде и при Путин за да гледа на живо любимия си отбор Реал Мадрид сами си правете изводите
88
2
 
17
 
! Отговори
От Атина преди 5 години
Бантускотове, гърците се готвят да разпънат предателя им Ципрас, който не само че тотално отстъпи от първоначалната си политика, ами сега извършва национално предателство като признава македонизма! Скоро Ципрас ще е в затвора, бъдете сигурни в това!А вие бантускотове до кога ще си подкрепяте предателите??? Какво не ви е ясно че ако думата Македония присъства в името на ФИРОМ, това означава ЧЕ ПРИЗНАВАТЕ МАКЕДОНИЗМА??? КАКВО НЕ ВИ Е ЯСНО БЕ??? До кога гърците ще ви пазят националния интерес???
87
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 5 години
Да не се вдига шум.. ГОлемия проблем на Македония ,БЪлгария и Гърция са нагли диверсии от обсебени с наркотици западни бюрократи..Все сметищата им малки ефтини все магистралките хероин не им стигали та цакат нашите Важни народи с нагло престъпни разходи за десетки билиони живи евра..
86
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България, както винаги, е в пасивна позиция, когато стане въпрос за Македония. "Да си решат спора"? Този спор засяга и нас бе, льольо! Ние също имаме Македония - Пиринска, ако не си чувал! Тя също е северна, нали?
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ОНЗИ с географията !ВАРНА е в ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ !!!! ВЯРНО !!!!!!!!!ВАРНА е в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВЯРНО !!!!!!ПИРИН Е СЕВЕРНО ОТ СОЛУН !!!!!!!!!
84
2
 
2
 
! Отговори
НАздраве с Бял Пелин преди 5 години
нема спор всичко е решено вижт е усмивките и на двамата.Тука на Балканите сме потомци на исключително Важни Империи.Елада/вижте просперитета на древните елински слънчеви градове около моретата наоколо.МАкедония вижте божия зет Александро Македонски и Неговия помощник Бог Юпитер ,,Рим вижте НАрочно създадена Романия .През 16 век са купили пси генератори за д а променят БЪлгарски език в северна Болгария/северно от Дунава на друг.Цел да с е прераждат Важни римляни..
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След посещението на Русия,това е най-правилния външно политически ход на Борисов за 9год. властване!Гьорге Иванов е в нокаут не е очаквал такова пренебрежение от нашия премиер.А Гьорге със самочувствие,все пак преди години беше поканен от Обама на молитвена закуска с други световни лидери!USA Президента го е поздравил с кимане на глава и даже му е намигнал!!!Сам Гьорче се похвали пред Македонските медии!
82
9
 
10
 
! Отговори
голема забава преди 5 години
МИ Е ДА ЧЕТА ТОЧНО ОТ РУСКИ МЕКЕРЕТА ДА ОБЯСНЯВАТ ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРРОС! ТИЯ, ДЕТО ПОДАРИХА МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИЯ ПО ЗАПОВЕД ОТ РУСИЯ! И БИЕХА ХОРАТА ДА СЕ ПИШАТ МАКЕДОНЦИ! НЯМА ТАКИВА ИРОДИ!