Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!

Метеоролозите настояват за оставки и повече средства
71
Синоптиците прогнозират: След 9 юли без прогноза за времето!
Снимка: НИМХ

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН предупредиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще престанат да изпълняват националните и международните си задължения като  Национална хидрометеорологична служба на България.

Работещите в НИМХ направиха обръщение до сънародниците си, медиите, държавните и общински институции. В края на април синоптиците предупредиха, че изпитват финансови затруднения и поискаха институциите да реагират.

"След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема. Вместо това, бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране", написаха синоптиците в обръщението си, цитирано от БТА.

Още по темата

Те ще се съберат на предупредителен протест-митинг в четвъртък, за да протестират "срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни".

Едно от исканията на синоптиците е "заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Синоптиците настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г.

"В срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида "Развитие" на БАН, се посочва в обръщението.

От НИМХ-БАН се обръщат и към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

"Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство, заявяват от НИМХ-БАН.

Синоптиците са категорични, че ако до 9 юли 2018 г. не бъдат изпълнени исканията им, "НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на България поради изчерпване на предоставените средства за тях".

Институтът ще изпълнява само дейността си, свързана с научни изследвания.

От ръководството на БАН пък излязоха с официална позиция, в която посочват, че са напълно неоснователни обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, защото критериите за разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

"Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН“, пише в позицията.
При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева.

През миналата е била 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи,допълват от ръководството на Академията.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 8 месеца
....Депутатите си увеличават заплатите на всеки 3 (три) месеца. Честито !
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой нищо няма да загуби има си други метролози напр Accuweather показва до Септември какво ще е времето с месеци всичко си е наред,за тези лъжливи синоптици сайтове те да се премахнат
53
2
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 8 месеца
Слушаме прогнозата за времето на Сърбия и знаем че на следващия ден е у нас. То и сега е така.
52
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Явно БСП не спи.И ние пенсионерите изпитваме финансови затруднения ,ама институциите на реагират.И не плашиме че ще спрем да си получаваме пенсиите.Мислим държавнически .Така ли е ? Ха,ха...!
51
2
 
7
 
! Отговори
Геша преди 8 месеца
Заглавието не е правилно.
Има частен метеорологичен офис ТВ-МЕТ, който също изготвя прогнози.
Така, че и след 9 юли ще има прогнози за времето
50
1
 
4
 
! Отговори
Родо преди 8 месеца
Защо след като това е картата на НИМХ – БАН показват други измислени карти по националните телевизии с изключение само на ТВ ЕВРОПА?Те явно разбират повече и не им е нужен НИМХ – БАН.Могат и сами да си изчисляват прогнозата щом имат на картите си несъществуващи градове.Големи специалисти в кавички явно имат в тези телевизии.Имат връзка директно с някой оракул или гадател.ХА ХА ХА
49
1
 
12
 
! Отговори
почитател на Минчо преди 8 месеца
А Минчо Празников,А не така ще ми липсва
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А не така,Бан да се закрие,питайте Бан Ки Мун,той квото каже
47
1
 
2
 
! Отговори
Дедо ви преди 8 месеца
windy
46
14
 
3
 
! Отговори
Вангу преди 8 месеца
Идеално
Да се закрие този сектор.И без това като почнат едни психарски прогнози за времето.
Всички вън,не ни трябват прогнози,колко топло и дали ще вали.Народа е болен и вече телата сами си усещат какво ще става.
Да се закрие бан,няма смисъл,евросъюза квоно направи и америка квото на зарази туй ще,после и бан ни можй ни помогне.
Няма нужда реално от целият бан
45
0
 
28
 
! Отговори
Тъжно преди 8 месеца
Наистина, докъде стигнахме! Без наука, образование, възпитание и култура загиваме. Вижте коментарите! От това нямало нужда, от онова. А от какво има нужда един народ, за да бъде уважаван и да се съобразяват с него? Сигурно не от чалга, недоученост и простотия. Къде, за какво и при кого отиват парите в тази държава? За самолетния билет на невероятна цена на една зам.министърка вече разбрахме. А колко ли още са като нея? Нагли, самозабравили се и безсрамни, издигнали се кой знае по какви критерии?
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДА СЕ СЪКРАТЯТ ПОЛОВИНАТА ОТ ХАЙЛАЗИТЕ, КОИТО ЗАДРЪСТВАТ МИНИСТЕРСТВАТА И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИНСТИТУЦИИ
ТОВА СА БЕЗПОЛЕЗНИ ХОРА С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, ЕЛЕКТОРАТ НА ГЕРБ.
ТАКА ЩЕ ИМА И ЗА ЗАПЛАТИ НА ТЕЗИ, КОИТО ВЪРШАТ РАБОТА, ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ И ПР.
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То па шо сега има неква файда от тез. Даже никпй нема да разбере тия кви ги вършат.
42
2
 
10
 
! Отговори
Живите мъртви преди 8 месеца
Всичко е зомбирано....
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За гламави чингя, се харчат над два милиарда лева годишно, като това са само преки разходи. За осигуряващите им работа интегриращи се плащачи, се харчат над пет милиарда лева годишно. С кражбите им, сметката гони дванадесет милиарда. Тези два вида нещастници ще ни затрият.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То хубаво се хвърлят разни цифри ангро, но какво се крие зад тези суми: колко са предназначени за поддръжка на базите? Колко са предназначени за поддръжка и обновяване на оборудването? колко за заплати? т.н.
39
1
 
22
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
Като чета коментарите направо не мога да повярвам колко много е паднало интелектуалното ниво на хората зомбиран изпростял народ
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 36

Да ама това в телефона ти го предоставят точно тея дето ще ги разпускаш.
Ама то те толкова акъл . Нали има телефон.
37
7
 
7
 
! Отговори
българина да разбере преди 8 месеца
И без това американските самолети като пръскат небето и променят климата както си искат метеоролозите са излишни Климатична война се казва
36
2
 
11
 
! Отговори
Рамбо преди 8 месеца
То еднин недолюбван министър си го каза, че в БАН са феодални старци. Иначе голяма част от мрежата за измерване на НИМХ е автоматизира. Проблемът е, че и станциите искат поддръжка. Освен автоматичните станции паралелно се правят и конвенционални наблюдения. Така е в цял свят. Като член на СМО не виждам как ще спрат прогнозата за времето, тъй като имат задължения към ония. Освен това моделите, които се изчисляват у нас с бай голяма точност, размера на клетката е 3 и 5 км. Чуждите модели са с > 7.