Прощаваме се с Божидар Димитров. Поклон!

Поклонението е от 10 ч. в Националния исторически музей
4 юли 2018 08:02, Елка Василева
50
Прощаваме се с Божидар Димитров. Поклон!
Божидар Димитров. Снимка: архив, БТА

Поклонението пред проф. Божидар Димитров /1945-2018/ е днес от 10.00 до 16.00 ч. в Националния исторически музей /НИМ/, съобщават от музея.

От този свят внезапно си отиде изключителен учен, историк, преподавател, ръководител, публицист, който завинаги ще остане в научната и в културната памет на България. Ние, неговите колеги от НИМ, имахме изключителния шанс и привилегията да работим години наред под ръководството на този уважаван, всепризнат и много продуктивен учен, който бе отдаден всецяло на любимата си история и на - без преувеличение - на своя музей, посочват от екипа на НИМ в скръбната вест.

С изумителната си работоспособност, с професионалната си упоритост и находчивост той участва активно в създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с престижно име у нас и в чужбина, припомнят колегите на проф. Димитров.

Още по темата

Той живя някак забързано, енергично, спонтанно, но и целенасочено, като внесе в културната съкровищница на България десетки забележителни научни и научно-популярни книги и сборници, стотици студии, монографии, статии. Всичко, излязло изпод талантливото му перо, бе задълбочено и сериозно и в същото време - увлекателно, и имаше чудното свойство бързо да се изчерпва от рафтовете на книжарниците и библиотеките. Поради една съвсем проста причина - винаги е интересно и вълнуващо. Той бе любим автор, телевизионен водещ и откровен събеседник на малки и големи, на селяни и граждани, на хора от всички социални слоеве и с различни професии. Една от най-отчетливите причини за това бе неговото безгранично, почти неистово родолюбие, неговият живителен и утвърждаващ национализъм, неговата силна и изстрадана любов към българите - в и извън пределите на страната ни.

Като ръководител проф. Димитров бе респектиращ и справедлив, като колега - толерантен и разбран, като приятел - верен и щедър. А във всички тези "длъжности" - неизменно /само/ироничен, с уникалното си чувство за хумор.
Ето какъв човек загубихме без време. Загубата ни е голяма. Скърбим за проф. Божидар Димитров. Прекланяме се пред светлата му памет, пишат от колектива на НИМ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече е историята историкът. Там си му е по-добре.
42
2
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
Най - после си отиде в ада един голям мошеник!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има господ. Забави го 72г.
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Созопол ски самозванец измисляше какви ли не дивотии и небивалици представяйки ги за история и комплекси раните ганчовци си умира ха да им се радват.Докато в научните среди открито му се подиграваха.Той всъщност не никакъв професор. Борисов го обяви за такъв, защото му се под а ваше. Той не е дори и доцент, а само скромен младши научен сътрудник, при това 2-ра степен.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек който разказваше историята като забавна случка а не сухарски с дати и места.Направи историята любимо занимание на стотици хиляди.За тоя дето бил "под турско, византийско и фашистко робство"да му кажа ЧЕ АКО БЕШЕ ГО ЧУЛ БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЩЕШЕ ГРОЗНО ДА ГО НАПСУВА ДОРИ В ЕФИР.ВИНАГИ,ВИНАГИ Е КАЗВАЛ ЧЕ ТОВА ГОВОРЕНЕ ЗА РОБСТВО Е ЖЕСТОКА ЛЪЖА И КОМПЛЕКСАРСКО САМООПЛЮВАНЕ!Никога така за непознат лично човек не ми е било мъчно както сега.Дано има достойни наследници колеги а не мижитурки!!!
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сребърен куршум, тамян и дървен кръст за да не вампиряса като измишльотините си.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ония дето не раждат и се осеменяват от бежанци ще победят славянска Европа??? Кайне шанс!!! Рано или късно славянските държави ще изгонят нпо мър шите и ще ги набутат в панделата. Рано или късно славяните ще командваме Европейския съюз. То и Франция и Германия що войни а днес са в съюз. Така че пред славяните има блестящо бъдеще.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сайта има пет минимум чужденци, които оплюват Димитров и България. Хайде пайдос, ходете си в пиндоските държави аутисти. Ние сме издържали пет века турско, два византийско, 50 години фашистко и 45 комунистическо, ще издържим и демократечната ви робия и пак ДГД ДГД ДГД СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ВЕЛИК. Ето и Доган се осъзна че е потурчен българин.
35
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До макеТой не понасяше антибългаристите в България, Македония и Сърбия.А ако мислиш,че ти си македонец,значи напразно плямпаш глупости,защото македонци ...няма.
34
6
 
10
 
! Отговори
Agenta преди 5 години
До АнонименЗамълчи бре американски гъзолизец. Човекът ще остана в история, а за теб никой няма да си спомни.
33
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е писал доноси за колеги!Цялото му досие е публикувано в книгата.Стига сте чернили ,ограничени хора!Човек си личи,казваше каквото мисли,не е бил Идеал Петров,но не беше и нужно.Почивай в мир,професоре!Поклон!
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да го прости!Родолюбец,колоритен,неподправен,енергичен и всеотдаен.Помогна за реставрации на много църкви,манастири,войнишки паметници,гражданство на етнически българи от други държави.Изложба в Лувъра и не само там.Надявам се ,че при кремирането ще запазят нещо,като коса и др . Почивай в мир!
31
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агент Кардам беше ***, говореше глупости, най-великото му постижение като заклет комунист беше да служи на партията като доносник в ДС. Същите, които скърбяха за придворния художник на правешката принцеса, сега скърбят за него.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един платен руски Дезинформатор си замина от тоа Свят , сега е време да пренапишат тоест върнта в оригиналния си вид История на Българскиия Народ с всички небългарски Общетва които са живяли и сега живеят в България
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отиде си един ФАЛШИФИКАТОР на История на България , щото много детайли не пасват примерно (всички са потурчени а Роми няма в България) , посмъртно на Суд в Хага
28
13
 
10
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Турския диктаторски режим мрази българския народ, но той мрази и турците в България. Само наивник би си купил турска храна, или пък турска дреха, или да отиде на екскурзия в Турция. Ако искам да видя как е в Турция, отивам в някоя циг ан ска махала. Същото е. Ако пък хептен искам да видя как е в Турция, отивам в махалата в Пазарджик. Ердоган мрази турците тук защото гласуват за опозицията му. Па е и по-грозноват от тях, щото са българи по произход.
27
6
 
11
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Тактиките тука да се води антибългарска и антиправославна кампания се опират на следните опорни точки, разработени по посолствата и в шпионските структури на нпотата:1. Оплюват се българските църква, институции, истинските не нпошки структури на българския народ.2. Системно се обиждат всички професии, като задължително жертвата лош пример е от българския етнос.3. Проповядва се прикрита или демонстративна хомофилия.4. Който българин направи нещо патриотично, започват да му се търсят кусури.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национално предателство е, че десните в България начело с Жабата признаха че има македонска държава с антибългарски народ. Приемането им в НАТО и ЕС е върхът на национално-предателската политика, а нашите даже им и бабуват с Гърция. Божидар Димитров не пестеше повечето истини и вбесяваше внедрените тука ушета на други държави, изконни врагове на българщината. На тия бомбили София и направили пробива при Добро поле.
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон! Такъв бил онакъв бил- както е казал друг достоен българин "Ние сме във времето и то е в нас, то нас обръща и ние него" - никой не може да избяга от историческия момент в който живее,
24
10
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Палете кладата!