Почина ексшефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Поклон!

Смъртта го застигна на 72-годишна възраст
Обновена: 2 юли 2018 06:07 | 1 юли 2018 21:28, Камелия Цветанова
482
Почина ексшефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е починал. Това стана ясно от пост на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа Facebook.

"Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон", пише Борисов.

Още по темата

Биждар Димитров е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, разказаха близките му пред "24 часа". Те предполагат, че причината за смъртта е белодробна емболия.

Известният учен е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден и се готвела да иде да вземе родителите си и да отпразнуват заедно.

Историкът имаше проблеми със сърцето - влиза в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна недостатъчност.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изказва дълбоки съболезнования към семейството и близките на Божидар Димитров, съобщиха от парламентарната пресслужба.

"Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения, научния и политическия живот на страната ни, отбелязва председателят на парламента в съболезнователния адрес. Тя изразява увереност, че всички българи с дълбока признателност ще помнят всеотдайната и вдъхновена дейност на Божидар Димитров. Неговата личност безспорно заслужава дълбоката признателност на цялото ни общество – за изключителния му принос в развитието на историческата наука, за съхраняването на българската памет и популяризирането на богатото ни културно наследство", пише още Цвета Караянчева.

Неговото дело, посветено на българската история, на демократичното развитие и напредъка на страната ни, винаги ще бъдат помнени и почитани, отбелязва още председателят на българския парламент.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов също изказа съболезнования до семейството на проф. Божидар Димитров, съобщиха от комисията.

"Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, пише Уикипедия.

През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

Преди парламентарните избори през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На 21 януари 2010 г. по предложение на Божидар Димитров за промяна в законодателството, срокът, в който кандидатите за българско гражданство ще трябва да получат отговор „да“ или „не“, ще е една година. Кабинетът на ГЕРБ приема предложение за промени в Закона за българското гражданство, които елиминират упълномощените лица при подаване на документите или при получаване на указите и задължават кандидатите за български паспорти да се явяват лично на интервю. По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство.

За разглеждане чакат 56 хиляди молби на такива българи. Според министъра на българите в чужбина промените ще ускоряват процеса и ще ликвидират корупцията. Тарифата за ускорено получаване на български паспорт била между 5 и 10 хиляди евро. „Сега, когато човек знае, че в рамките на една година знае, че ще чуе „да“ или „не“ на молбата си – силно се съмнявам, че някой ще се бръкне да плаща толкова пари на някой корумпиран чиновник“, коментира министър Димитров.


482
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Поне една паметна плоча му направете в музея в който работеше!"---Ти пък! В музея! Плочата трябва да е на входа на голямото сдание на ул."6-ти септември" 29.
345
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Почина ексшефът на НИМ проф. Божидар Димитров."---Е, аз пък още си почивам. Изобщо, усилено си почивам, усърдно ... А, Божо, след като си е починал, да се хваща пак за лопатата ... пардон, за Хан Кубрат ли беше, Хан Каспичан ли, не помня вече имена на партийки. Много станаха.
344
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗаканите и тук спрямо починалия са показателни, че Кириак Стефчовците и майцепродавците имат интерес от смъртта му.Съмнявам се дали са майкопродавци,Божидар Димитров е осъден,защото е казал публично,че Местан е турски агент,така че явно те са тези които пишат тук и не го харесват.
343
7
 
7
 
! Отговори
Томов преди 3 години
Както обичайно мнението ми ще е различно. Може би това е нещастието да мислиш самостоятелно. Сигурно ще наруша и добрия вкус, за мъртвите или добро или нищо, нали така? Но когато става впърос за обществена личност, която по рефлекс се превъзнася - трябва да си кажем някои неща. Запомнил съм починалия с пошли изказвания, циничен морал, съмнителна научна слава, отвратително отношение към народа си и срамна ДС биография от която така и не се отрече. Любимец на простаците във власта и извън нея.
342
1
 
4
 
! Отговори
++++++++++++++++++++ преди 3 години
"Доктор на историческите науки" е научна степен, а Професор(преподавател на латински) е административна.
341
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне една паметна плоча му направете в музея в който работеше!
340
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт декември 1985г. почетен "Професор" на Университета по библиотекознание и информационни технологии.И не е бил агент на ДС,а го вкарват там,за да може да замине за Ватикана и търси документи за българската история,знаете,че иначе нямаше как да го пуснат там.И защо другите държави да си имат служби,а България да няма?Това нормално ли е?Понеже сте големи антикомунисти,затова ги сложихте да управляват.
339
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До невежата, който написа, че Божидар Димитров никога не е бил професор: Титлата "Доктор на историческите науки" е дори по-висока от професор. Попрочети малко и не се излагай. ;)
338
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха!Никога не е бил професор, дори и това в живота му беше пълна измама. Но се кефеше да го наричат така и не го опровергаваше...Божидар Димитров е доктор на историческите науки,а титлата "професор" е по-ниска от титлата "доктор на историческите науки".
337
3
 
8
 
! Отговори
vmro преди 3 години
bog da go prosti goljam MAKEDONEC beshe
336
15
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Бог да прости Божидар Димитров! Голям Българин, родолюбец и патриот! Един от хората направили най -много за разобличаване на мита за македонизма. Божо, разцепи македонистите и в отвъдното!
335
31
 
22
 
! Отговори
фалшификатор от БКП преди 3 години
Божидар Димитров е най-големия фалшификатор на оригиналтана История на България , посмъртно да бъде съден в Страсбург за подправени детайли от История на Баългария , оригиналната История на България не съшествува заради такива комунисти като тоа сглобен Професор , от фалшфициране се изкарват добри пари в тоа глобален Свят
334
15
 
17
 
! Отговори
Стамат З. преди 3 години
Поклонн !!!пред Човека и историкатпроесор Димитров
333
6
 
20
 
! Отговори
Ахмет преди 3 години
А какъв охолен живот го чакаше с новото 3,8% увеличение на пенсиите от юли...
332
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заканите и тук спрямо починалия са показателни, че Кириак Стефчовците и майцепродавците имат интерес от смъртта му.
331
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИЩО
330
25
 
31
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
Никога не е бил професор, дори и това в живота му беше пълна измама. Но се кефеше да го наричат така и не го опровергаваше...
329
8
 
13
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Bozo umrel ........ kako be taka.. ..... ami sega.....makedonizmot e uste ziv.... ne si ja zavrsi rabotata
328
39
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божо, Божо... мислеше се за безсмъртен и си вярваше, че парите и връзките могат да замажат всеки гаф, е да ама Онзи не можеш да подкупиш! Той не случайно толкова пъти ти прати предупреждения, че си тръгнал в грешна посока, то не бяха здравословни проблеми, то не бяха изцепките на дъщеря ти, ама ти така и не разбра посланието.
327
27
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо го пишете Професор след като никога не е бил.Той беше историк-любител.Бога да го прости защото все пак е човек, макар и злобен и лош.