Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза

Търсене на квалифицирани служители има във всички отрасли
4 юли 2018 13:53, Екип на Investor.bg
831
Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза
Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


831
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
586
0
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз съм бил и от двете страни на барикадата-всеки има своите основания и доводи, и погледнато отделно-всеки е прав.Изхода? Който не му изнася, или да се квалифицира и търси друга , високоплатена работа, или да почва в собствен бизнес, а работодателите-да вдигат заплати, или да запретват ръкавите, лично. И двете страни имат трески за дялане.
585
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е просто!Който се съгласява да блъска за 800лв. на цъpвyли - дето се кипрят с думичката бизнесмени - не заслужава по-добро!Но милионите се усетиха, и си тръгнаха.По 9 - 10 часа на ден..и в събота... по-долу бяха писали, че шефа им казвал да напуснат като не им харесва.Да те юркат и унижават докато се чудиш как да свържеш двата края?Ми не! Аз съм пас!Много ви здраве от "гнилия запад"!Дерзайте! Новата S класа излиза скоро .. шефа ви я иска!
584
0
 
26
 
! Отговори
Demented преди 5 години
Докато ние се караме, кой ни е виновен- американците или руснаците, нашите български чорбаджии станаха милиардери. Да ни е честито!
583
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пролетариата удари някоя ракия и го дава революционнно. Работници по потници, я да си лягате, че утре сте на бачкане!
582
7
 
14
 
! Отговори
м преди 5 години
мръсната "демокрация" унищожи профсъюзите и сега полуграмотните селяци и престъпници наречени "работодатели" правят с хората каквото си искат !
581
0
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Аууууу-Аууууу-Аууууу....Ето така вият фирмите или т.нар "бизнес"."Бизнеса" ДГД!
580
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "Работодател" Какъв е твоят бизнес, ако не е тайна? Най вероятно Аутосорсинг на мекици и други тестени изделия!
579
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз работя само за висока заплата. За ниска запалта - не! Дори и да ме молят. Съветвам ви да правите и вие като мен. Не се оставяйте на фирмаджиите да ви дерат.
578
2
 
27
 
! Отговори
engeneer преди 5 години
ДЪРЖАВАТА ТОЛЕРИРА НЕОБРАЗОВАНИТЕ! СЕЩАЙТЕ СЕ КАКВО СТАВА НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА. Квалифициран инженер - 700лв.*** докер, събиращ железа - 1200лв.https://m3.***.bg/job/4368798
577
17
 
9
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Предлагам да изчакаме още мъничко някоя и друга годинка и както пишат хората от ManpowerGroup след това работодателите са дотук, фалират. И тогава като фалират ще няма къде да ходат, вече ще дават големи заплати!
576
14
 
10
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Предлагам да ни дойдат качествени работодатели които да ни дават големи заплати, да карат 10 годишни голфове вместо S класи и цялата печалба да я раздават на работниците, айде да не е цялата, може да си оставят нещо малко и за тях, но повечето да раздават на работниците.
575
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има работа нама да се изнасят хората масово. Всъщност работа има, но за без пари и с унижение. Не.
574
4
 
22
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Утре напускам и отивам да работя на по-голяма заплата. Не виждам смисъл да работя за жълти стотинки при сегашния собственик след като навън за мен чакат на опашка гладни за кадри работодатели.
573
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме изправени пред недостига на КАЧЕСТВЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ. Стига вече тази песен, даходите в България са, като от третия свят. Вижте статистиката една медицинска сестра в Индия и Виетнам е с по-високо заплата от българската такова, гражданин на ЕС.
572
27
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Щом е толкова розово положението на пазара на труда според тези ManpowerGroup и има глад за кадри, напускайте ако са ви ниски заплатите. Напускайте и много ви здраве, вървете при работодатели с глад да ви дават по-високо заплащане, ходете в чужбина да слугувате като роби за евра, имате избор. Защо стоите и работите при работодатели които ви плащат ниски заплати и неневиждате, махайте се, прав ви път и успех, нека да фалират тези работодатели без работници.
571
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кадри има,даваш съответната цена ,получаваш съответния кадър,който иска професионалисти ще плаща,който не му се плаща ще реве,че няма кадри
570
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Докато има лайнарпатрЕоти като Педро - да се трепят за 700лв. за някоя партийна мутра...ще има и работодатели, които да ги яхат, доят, и стрижат! Най-страшния е тихия протест на милионите минали през Терминала! Милиони! И ще стават още!И с право!Последния - да не затваря...и да не гаси лампата....ще си идваме за кратко...докато имаме живи роднини!
569
0
 
35
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
За 10 години простите ми работодатели направиха така, че сега аз да работя единствено и само за себе си в собствена фирма, а те фалираха и сега се чудят какво да правят. Всичко това им дойде от единствената алчност - то не бяха Х5-ци, S класи, къщи, любовници и т.н. излишни разходи и накрая като се махнах преди 15 години повлякох крака и 90% от фирмата напуснаха по едно и също време и заминаха за чужбина, и фирмата затвори,няма работници,а имат биг кредит. Горното се случи в периода 1995-2005г.
568
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не сме чували скоро изказване по въпроса,за кадрите и тяхното възнаграждение на патологичният демагог и лъжец Владимир Каролев!
567
1
 
17
 
! Отговори
страшният съд преди 5 години
Катран има кибрит няма.Кибрит има клечки нямаКлечки има катран няма.Да пием за тези , за които и катран и огън ще има.