Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза

Търсене на квалифицирани служители има във всички отрасли
4 юли 2018 13:53, Екип на Investor.bg
831
Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза
Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


831
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
606
0
 
4
 
! Отговори
до 688 преди 5 години
Как "помагат" на бясно куче?
605
1
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
А тука е 4 за да може на "проф" Бай да му се запълнят часовете без значение че от лекциите му янма никакъв смисъл!
604
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано му помогнат, горкият.
603
13
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
А да дойдохме си на думата ученето.Какво да учиш в университетите материалната база е ГДР СССР 61-ва апаратурата примитивна наученото не може да се приложи на практика.Един учебник със сухи формули чудесно но вече у фирмите вски смята на Мейп-ъл Матлаб и тн никой не седи с молива и да смета като бакалин.Университетите те учат по остарели записки по остарели учебници от олд скуул преподаватели които освен до СССР не са ходели другаде.Навсякъде в Европа бакалавъра е 3 години само в Бг 4.
602
3
 
1
 
! Отговори
до 684 преди 5 години
В климактериума е влязъл!
601
3
 
5
 
! Отговори
До Инжинера преди 5 години
Обади се на 112, явно си в криза.
600
2
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименНе бе нема проблем ако работата е интересна и парите да са добри да се работи много.Проблема е че тук парите са мижави а работата е мизерна тук се изнася най-нискотехнологичното производство няма никаква развойна дейност понеже тя е съсредоточена в развитите държави тука се изнася елементарно производство и няма накъде да се развиваш за каква кариера говорим.
599
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 676При "инжинера" увреждането е Необратимо, че изхода е високо място и с главата напред!
598
2
 
37
 
! Отговори
Demented преди 5 години
Ало журналистите , заглавието трябва да беше- работа има, пари няма.
597
2
 
23
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До ИнженерАхахаха искам да се издигна в България ама друг път.Всъщност в началото исках но като видях колко е зле тук като се почне от самото образование мине се през продавачката в магазина полицая в патрулката и работодателя и ти става ясно че дори в Кения ще е по-добре!
596
0
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Факт!така е !..Те само се наричат "работодатели",а всъщност са най-обикновени експлоататори.Мащабите им са малки,мирогледа им е стеснен от лакомията и некадърността им.
595
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно - този убития *** - Инженер, Работник, Работодател се изживява като "провокатор" в тематаНяма такъв тъnak!
594
1
 
11
 
! Отговори
до 661 преди 5 години
ДО "Работодател"Последно какъв си Инженер, Работодател или Баничар?Внимавай раздвояването на личността води до едно облекло без Ръкави.-------------Напротив пич - ръкавите са дълги...и се връзват на гърба!Последно - този убития *** - Инженер, Работник, Работодател се изживява като "провокатор" в тематаНяма такъв тъnak!
593
0
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мутро-"бизнесмените" усвоители на средства търсели.."ТАЛАНТИ"...."С твърди и меки умения"....И да им бачкат за без пари...Кррррасота!
592
1
 
30
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Другото нещо бг работодателите не стават.Хоп отиваш в някоя "западна" компания "лидер" в сектора.После с изненада откриваш че тая фирма няма нищо общо със западната компания.На ръководни постове бугаре нагли издигнали се незнайно как компанията се управлява по български.Щуробаджанащина не са вързани към западните компании директно а се управляват през гръцки румънски полски и тн разклонения.А бе ужас.
591
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО "Работодател" Последно какъв си Инженер, Работодател или Баничар? Внимавай раздвояването на личността води до едно облекло без Ръкави.
590
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена статия от бизнеса- удушник за бедния българин.
589
10
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен "Работодател"Какъв е твоят бизнес, ако не е тайна?Най вероятно Аутосорсинг на мекици и други тестени изделия!"Не е тайна. Дай си адреса и ще ти изпратя брошури на фирмата да научиш повече за моя бизнес.
588
1
 
29
 
! Отговори
Малка зплта мг работ преди 5 години
Дават мизерни заплати и немогат да си намерят работници няма и да намерят скоро време дайте на хората по 2000 хиляди лева минимална заплата тогава ще намерите работници за 600 лева никой няма да намерите ай стига вече с тия 600 лева
587
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже в Албания МРЗ е по-висока от тази в България! Вече се изравнихме по заплата с черна Африка! Аз нямах време да умувам - "кокошката ли е била първа , или яйцето".Махнах се преди години... и ако не друго... си плащам сметките ( без да ме избива студена пот) и спестявам! Явно у нас има много "оптимисти", които чакат "нещата да се оправят"! Ми чакайте - сигурно ще живеете с орлите!