Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е таен план на тайните служби да се тровят китайци с радиоактивен тютюн. Я колко хора измряха у нас, на първо място сме. Имаме опит в тия неща.
122
4
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Брокер с опитТака е, тутуна вече, ще ни пази, не дюнерът! Тутун, бате, тутун;))) Качествените китайски стоки... това ми звучи като реклама на нещо, което не съществува, но трябва да си го купим.
121
1
 
26
 
! Отговори
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ преди 5 години
Те правят бизнес, но ние само приказваме на едро.И отчитаме не брой договори и споразумения, а брой посещения на разни лидерчета.Павлова казва: А-у всичките евролидери бяха в София.И като са били - какво ?Каква е ползата за България - че даде 300 милиона за изхранването им ли?
120
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕСЕПЕТО ОПИЩЯ БЪЛГАРИЯ ОТ ЯД
119
0
 
22
 
! Отговори
Брокер с опит преди 5 години
Ще изнасяме тютюн, а ще внасяме качествени китайски стоки.
118
7
 
18
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
"У нас винаги е така и числата са гоуми, но само по новините, иначе пенсиите и заплатите малки." Ах, каква изненада! Ами нали докато бяха 10 г. на власт БКП/БСП увеличиха вече заплатите? Направиха мин.заплати 2000 лв., мин.пенсии - 1000 лв., пенсиите за хора с увреждания - 1000 лв. Искаме си Корни и БКП/БСП и пак ще гласуваме за тях!!! Тя направи хиляди неща за България и българите! Така добре си живеехме при тяхното управление.Навсякъде по света се говори само за техните големи успехи!
117
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е правил търговия с китайци не е спечелил. Това стана ясно дори на Тръмп.
116
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите мюсулмани ще гласуват само за ГЕРБ!
115
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОПак с радвам!!!А защо ми се струва, че си много нервен? И като пишеш, подскачаш на стола.Третополов европитек.
114
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИТАЙ ОТРИТНА БЕСЕПЕТО ОХОХОХОХОХОХОО
113
6
 
20
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
айде сега, тази среща е успех за България. Китай отдавна прави огромен бизнес и с Германия, Франция...Унгария, Чехия, Сърбия...Време беше и ние да се вземем поука
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българоубийците се радват.
111
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов докога ще говори в бъдеще време?В миналите мандати нищо не е направено и затова не се говори.Днес нищо не се прави.Всичките му проекти са само в бъдеще неопределено.Докога бе? Ще измрерм да чакаме. А междувременно тия 30 милиарда някой трябва да ги връща.
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам на снимката - колко добре се разбират двамата КОМУНИСТИ.Но какмо ще каже Макрон? Той кщато че ли нее съгласен (справка ройтерс).А баба меркел? Май ги зае,бахме вече. Нали тръгваме към Евразия?
109
1
 
22
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 5 години
КОЙ ВЕЧЕ ГЛЕДА У НАС ТЮТЮН, РЕЕКСПОРТ
108
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кичите се с труда на бесепарите,ако не са БСП,нищо не можете да свършите, некадърници!Само рушите и не създавате."Отношенията ни с Китай бяха запушени от Борисов през 2014 година" https://youtube/watch?v=pMXkM3ZnzCI
107
11
 
22
 
! Отговори
Пак с радвам!!! преди 5 години
Радвам се, че БКП/БСП умират от яд, че навсякъде ГЕРБ жъне само успехи!Тях никой не ги знае кои са и не им обръща внимание.Лаят като някакви злобни палета и плюят г-н Борисов, но никой не им обръща внимание.Само ЕС и НАТО - цивилизованият избор! Само бизнес отношения с всички държави. Никакви поклониРадвам се на отчаяните и безпомощни напъни на ***-*** да лъжат, да плюят и да си повтарят до безкрайност опорните точки на леля Корни (г-жа дебела Лъжа). Значи, че пътят е правилен.
106
4
 
24
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Като сте прости садете тютюн!Хората вече легализираха марихуаната!!!Тютюна не е на мода, вече се пуши марихуана и се боцкат с хероин!Пиайте младите българи, те ще ви светнат!Селяни прости, децата ви загиват от наркомания, а вие сте се хванали като удавници за слама с едни азиатски хитреци, които бяха напомпани от най-богатите банкери в света, и сега в днешно време унищожават индустрия след индустрия!Германия е велика, еврото стабилно!Немското качество е непробиваемия европейски бастион!ЦРУ
105
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Той дали се отчете ли се за европредседателството пред премиера ЛИ ?
104
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас винаги е така и числата са гоуми, но само по новините, иначе пенсиите и заплатите малки.