Срещу евтаназията: Животновъди са готови за "Априлско въстание"

Правилата са ясни, животните трябва да се евтанизират, заяви д-р Илиев
Обновена: 14 юли 2018 14:27 | 14 юли 2018 11:45, Александър Попов
148
Срещу евтаназията: Животновъди са готови за "Априлско въстание"
Кадър: Facebook

Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска блокада, за да се осигури възможност на ветеринари да избият всички животни в огнищата, дори и здравите.

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лв. на животно.

Той да ми купи животно за тези 150 лв., призова Костадин Пулев от село Шарково.

Хората се заканват да не позволят на ветеринарите за унищожат животните им. Питат и защо няма превенция срещу опасните заболявания при животните.

Още по темата
"Не си даваме животните. Никой не е дошъл от София да ни чуе. Те са подведени. Каним министъра да дойде при нас и да вземат втори проби. Животните ни не са болни", коментираха хора от селото пред Нова тв, където продължава евтаназирането на животни заради чума.

Според местните пробите за чума са отрицателни. Те дадоха пример със свой съгражданин, който имал 150 животни, които отгледал с биберон.

"Полицаите са повече от нас, не можем да ги спрем", каза Костадин Пулев, един от малкото стопани, останал с живи животни. Цялото село обаче го подкрепя.

Някои от съселяните му пък са готови да повторят Априлското въстание. Жителите на селото седят пред кошарите си в опит да спрат евтаназията на животните си. Пътни блокади обаче няма да има, защото ветеринарните власти са в кошарите, допълниха потърпевшите.

Според местни хора са избити вече над 1000 животни, като според думите им - те били здрави.

"Чума в селото няма. Докторите казват, че месото и млякото на животните могат да се консумират", допълни друг от местните.

"Вчера ми убиха 800 животни, дадоха ми документ, който нямаше нито печат, нито написано от ветеринар, че са болни", обясни възрастна жена.

Според местните причината за случващото е да се обезлюди района.

"С парите, които Порожанов каза, че ще бъдат изплатени, не можем да си купим едно агне, камо ли да си подновим стадото", категорични са те.

Протестът на жителите на Голямо Шарково продължава със запалена вълна, останала, защото последния месец никой не изкупува нито нея, нито млякото.

"Това са правилата при подобни заболявания. Въпросът дали има наистина чума е несъстоятелен. Взели сме над 6000 проби, които са изпратени в референтна лаборатория. Трябва да защитим на 1 милион преживни в България. В понеделник ще дойдат експерти от Европа да проверят дали мерките са достатъчно ефективни дори и по границата", обясни ситуацията д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

Той допълни, че риск за хората няма, но загубите ще са икономически.

"Не мога да отстъпя дори на база на тази емоция, като чух и видях, защото това са мнения на хора, които не познават заболяването и технологията на изследване", каза Илиев.


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 месеца
мЪЛЧЕТЕ, МИШОЦИ!
ПЛАЩАЙТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ И МЪЛЧЕТЕ, СЕЛЯНИ ВМИРИСАНИ!
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тотален геноцид, съботаж и прибрати пари а и дезорганизация като в замбия. Някойнарочно е внесъл болна овца за да се извърши това престъпление срещу българския етнос.
122
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
По време на национализацията за да изкарват безпрепятствено животните от дворовете на хората използвали указа за борба с беса. И тогава убиват всички дворни селски кучета. По времето когато Софиянски беше кмет избиваха бездомните кучета с хиляди и за да имат някакво основание ги изкарваха всички болни. А покрай тях усвоиха милиони общински средства. Та те болестите си ги измислят винаги когато са им нужни! Кой знае какви мръсни планове и интереси стоят зад тези масови убийства.
121
2
 
7
 
! Отговори
И кво преди 3 месеца
Какви мерки ще вземем, за да не се случва пак? Ще намерим ли източника? Ако е дошло от Турция, ще оградим ли? Все въпроси, на които успешните герберундели дори ги мързи да се замислят.
120
0
 
16
 
! Отговори
Скоро и нас сигурно! преди 3 месеца
За кравата Пенка (нищо лично желая и здраве, ползвам я за пример) ореваха телевизията, депутатите от ЕК дойдоха, филми, певци реваха... А сега избиха хиляди животни по предложение... и тишина!!! Това е ада не е държава!!!
119
14
 
2
 
! Отговори
Селяндурски преди 3 месеца
В това населено място България, невежеството е поставено на пиедестал. Ако има епидемия единственият начин да се контролира е да се унищожат животните. Примери хиляди - Великобритания 2001, Испания, Турция и т.н. Следващатите стъпки трябва да бъдат контрол от компетентните органи убитите животни да не попаднат в хранителните вериги. Вашето здраве е по-важно от евтина пропаганда.
118
1
 
12
 
! Отговори
Истина преди 3 месеца
До Me
А ако няма епидемия? някога да сте гледали животни или само по телевизията и картинките ги виждате!
иначе да болните животни трябва да се умъртвят, но не всички!
хайде неосведомените да си замълчат!
117
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р Илиев, правилата са за тези, които ще ги спазват, това го заявявам АЗ! Господа от ГЕРБ, не само животновъдите са готови за 'Априлско въстание', да не стане така някой да сдаде власта заради една коза ;) Че то като се замисля и идеята за ЕВРОТО зоната не допада на българите - ще вземе да прелее чашата
116
10
 
4
 
! Отговори
Ме преди 3 месеца
А и който гледа животни, трябва да е наясно, че такива работи се случват. Това не е зя първи път. И преди ЕС пак така се процедираше, ако има зараза. Но тогава, просто не се даваше гластност и никой не разбираше!
115
10
 
7
 
! Отговори
Me преди 3 месеца
Има епидемия, трябва да се спре! А, щом животните са здрави, защо умират?
Давайте, понеже плачат хората да оставим заразата да плъзне навсякъде!!! Има закони и процедури, които се спазват в момента.
Там всички животни така и така ще умрат. По-добре да ги ефтаназират и да се пресече епидемията.
114
1
 
18
 
! Отговори
Истина преди 3 месеца
Имам процедуран въпрос, има едни 240 говеда болни от чу,ма, шап и други много тежки болести, кога по план е тяхното евтаназиране?
113
1
 
13
 
! Отговори
GHost преди 3 месеца
не трябва да им се дават пари а животни, ако си убил 10 даваш им 15, реално трябва да е с 50% отгоре. Този който е издал заповедта да мисли как и откъде да купи животни до 2 годишни и до месец да ги даде на хората, а не да обикалят селата и да се тюхкат. ама къде мозък в тези хора! на всичкото отгоре ако се купят много от държавата ще може да договори по-ниска цена. май трябва да се ликвидират малиоумниците за да се реализира решение! и не само в тази област!
112
7
 
3
 
! Отговори
До 82 баба Вуна преди 3 месеца
Който кълне пръв го застига. Не знаеш ли? Или нямаш деца?
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много си загрижен за дрцата си щом ги храниш с чумави животни. Вярвай на селяните. Те за да ти ги продадат са готови на всичко. И бурканите които продават по пазарите като гледам какви са чистници и млякото по кварталите, като гледаш изпражненията на животните и всичко им е супер. Нагъвай мършата им от умрели животни и се радвай на това колко еко са.
110
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 65 - злобен мързеливец

Не обвинявай хората, които отглеждат животни. Благодарение на тях все пак можем да нахраним децата си с нещо нормално. А не с евроатлантически генномодифицирани, израждащи организма боклуци, лежали по 10-20 години по фризерите. 30 000 животни без оглед на здравното им състояние ще бъдат избити, ей така, без доказателства! Най-малко 3-4 години трябва да се възстановява това поголовие. И кой ще се заеме вече да гледа животни при такава толерирана несигурност!
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако ще избиваме чyмави животни в Мин.къвет и в НС няма да остане никой!
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 87

Не си много ясен, или си от "благородния екип - убиец".
Убийството си е убийство, а не "технически акт". Много леко оневиняваш убийството. Явно си зле с абстрактното мислене. А точно то разграничава човека от животното. Утре, генийче, като те блъсне някой пиян шофьор и ти литнеш при св. Петър, случката убийство ли ще е, или технически акт. Особено за майка ти.
107
0
 
8
 
! Отговори
AZ преди 3 месеца
SAMO NA VASTANIE! NISHTO DRUGO NJAMA DA POMOGNE.NJAKOI SI E HARESAL SYRANDZA ,ZATOVA SE IZBIVAT ZIVOTNI. VDIGAITE SE NA KRAK I SI PAZETE ZIVOTNITE.NE DAVAITE DA STAPJAT TAM KORUMPIRANITE DUPEDAVZI.
106
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Още колко поразии трябва да направят гербавите брюкселски послушници та да се разбере, че трябва да бъдат избити ?
105
2
 
16
 
! Отговори
къде сме преди 3 месеца
И какво, полицаите ще стрелят срещу бащите и братята си, които бранят животните си?
В кое време живеем???
Кой допусна това?