Протестът: Горяща вълна, литри мляко и животновъди на щурм към МС

Хората поиска оставката на земеделския министър Порожанов
Обновена: 18 юли 2018 14:42 | 18 юли 2018 14:30,
315

 

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Запалени чували с вълна и излети литри мляко белязаха днешния протест на животновъдите пред Министерски съвет. Хората недоволстваха срещу избиването на хиляди животни в Странджа и ниските обезщетения за това.

В ранния следобед протестът ескалира и животновъдите опитаха да нахлуят в сградата на правителството. Те блокираха и движението по булевард "Дондуков".

Още по темата

Хората недоволстваха докато течеше правителственото заседание. На него премиерът Борисов обясни, че заразата трябва да бъде спряна и предприетите мерки са единствените възможни. Борисов призова министрите си да проявят съчувствие и да вземат спешни мерки, за да помогнат на хората.

Разгневените животновъди скандираха за оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и неговия заместник д-р Цветан Димитров. Според демонстрантите министрите не се грижат за сектора и това довело до всички проблеми, съобщи Bulgaria ON AIR.

По данни на протестиращите фермери преди началото на Прехода в България е имало около 11 милиона дребни преживни животни, а днес те са под 1 милион.

В знак на крайно недоволство протестиращите запалиха чували с вълна пред Министерския съвет и изляха литри мляко.

Така те показаха, че не могат да се издържат с това, което произвеждат, тъй като се оценява много евтино, а се компенсират от държавата прекалено слабо.

Преди началото на заседанието премиерът призова министрите да информират хората какво точно се случва със стадата им и защо се налага животните им да бъдат умъртвени.

Порожанов пък обясни, че едно от исканията на овцевъдите не може да бъде постигнато, защото ще струва около 25 милиона лева на бюджета.

Премиерът припомни, че по време на комунизма армията е влизала в населените места, за да избива животните. Той бе категоричен, че мерките са адекватни, но не са обяснени достатъчно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимките от протеста са една гну сна манипулация от медията на Суджуците. Нарочно не правят видеоклип колко са протестиращите и какви рече и лозунги скандират. Внушава се че на протеста са няколкостотин души. Ние софиянци обаче видяхме че протеста е десет пъти по-голям от помпаните от медиите на олигархията протести срещу Орешарски. Изводът е днешните щом ги подкрепят олигархомедиите са десет пъти по-голямо зло от Орешарски. След евроизборите Меркел пада и Суджукската диктатура отива в ЗАТВОРА.
212
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБабите *** какаво ни лъжат!? Всеки вижда, че от тиквата и останалите 125 парчета от ПП ГЕРБ не става *** за зеле. От както дойдоха ГЕРБ всичко се срина в България!
211
21
 
10
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Да, факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - скапани панелки. Баби хвърлят хилядарки през прозорците...
210
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко и сие ме докараха дотам да преяждам с хляб,пък за вас не знам.
209
10
 
27
 
! Отговори
18.07 ПРОТЕСТ преди 5 години
ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАТЕ АДЕКВАТНО ПРОТЕСТА? ХИЛЯДИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ! ОСТАВКА!РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ!
208
15
 
11
 
! Отговори
ники преди 5 години
Червените с пилешкия им акъл тръгнаха да правят голяма глупост. Това правителство има в пъти по-сериозни теми, за които да се протестира, а те за най-голямата глупост се хванаха.
207
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шап, луда крава, птичи грип и т.н., винаги се процедира по един и същи начин - унищожение на животните, дезинфекция и карантина в района на зараза. Сега изведнъж тук измислихме някакви други методологии на принципа един шаман ми го каза - добре, но после фермерите от цялата страна да не зареват, че са им измрели животните и никой не е взел мерки.
206
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се на 30 юли да има повече хора тия да не избутат майките с количките, наистина. Като чувам каква злоба излезе от партия ГРОб. Господ да ме пази
205
15
 
11
 
! Отговори
луда крава преди 5 години
герберунгели, гербераси, това е положението. всичко е по-добре от БСП.не това е въпросът тука. щом спецове са решили че трябва да се колят, ще се колят. всички сте тука много компетентни
204
17
 
12
 
! Отговори
До 215 преди 5 години
"Всичко е режисирано от Позитано! Всички протести до един са организирани от ГОЛЯМАТА ЛЪЖА и обкръжението вкл. фатмаков!" Така е, защото вчера те сами си го признаха и казаха, че ще наемат автобуси за протестърите. Добре режисирана червена спявка.
203
13
 
12
 
! Отговори
Не искам преди 5 години
Не искам внуците ми да пият мляко от района с чу.мата! Не искаме да ядем месо оттам. Не искаме сирене и кашкавал, произведени от млякото на животните, намиращи се в огнището на заразата.Кой ще ни спаси и предпази, за да не се укрият и продадат заразени животни и продуктите от тях???Хора, бъдете нащрек, защото тази чу.*** е много заразна, опасна и смъртоносна.Жал ми е за животинките, но няма как. Заразата трябва да се спре, за да не се разпространи навсякъде в България!
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преядох с хлябЩе поумнееш!
201
8
 
24
 
! Отговори
citizen преди 5 години
Всички на протест ! Не само фермери, всички ! 30 години кражби ни стигат ! Стига монопол в енергийния сектор, кражби от еврофондове, сега и бежанци ! Стига !
200
13
 
12
 
! Отговори
луда крава преди 5 години
по време на заразата с луда крава, в европа са ликвидирани над 4 мил. крави като превантивна мярка. не мога да разбера за какво е тази патардия?! да изчакаме да плъзне навсякъде ли?
199
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после уволниха фермера-милионер Бойко Синапов, който преди 10 г. организира платените овчарски протести на ГЕРБ, после Борисов го назначи на пррехрана като съветник в МС.
198
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току що Борисов уволни няколко калинки и султанки.
197
4
 
8
 
! Отговори
Коментарът е до 202 преди 5 години
Предишният коментар е до 202, който също споделя мнението ми. Всеки, който има желание може да научи английски.Постоянно се сменят номерата на коментиращите. Някой трие ли коментарите? Защо според определени хора, всички които гледат животни трябва са са необразовани? Английски се учи в цяла България, не само в София.Децата на тия възрастни хора, живеят в чужбина. И те да са им помогнали да плакатите каква лошо има.
196
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата низова партийна организация на БСП от с. Шарково днес е на протеста.
195
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този протест липсва Йоло Денев за да е истински протест!
194
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФЕРМЕРИТЕ МОГАТ ДА НАУЧАТ АНГРИЙСКИ, НЕ Е ПРОБЛЕМ.ЕДИН ДРУГ ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ!