България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"

Дезинформация и социално разделение подкопавали обществата
19 юли 2018 19:15, Екип на Investor.bg
156
България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"
Снимка: архив Reuters

14 години след като прекрати дейността си в България, радио "Свободна Европа" отново се завръща у нас. Това става ясно от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И ако новината на първо четене звучи чудесно, защото към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни анализи и новини, то на второ четене е леко плашеща, защото очевидно медийната среда и свободата на словото са твърде далеч от мястото, на което трябва да бъдат.

Според официалното съобщение целта на завръщането е да се направи опит да се засили медийната среда в страната. "Правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти изразиха загриженост, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическата система", се посочва още в съобщението.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004 г., а в Румъния - през 2008 г., като периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, разработени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент, цитиран в съобщението.

Очаква се Радио „Свободна Европа“ да стартира през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски. Програмата ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова, се посочва още в анонса.

Мрежата от репортери на RFE/RL обслужва аудитория от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани заради ограничената свобода на словото или непълно развитата медийна среда. Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 г. в САЩ, пише в съобщението на сайта на медията. 

Важно е да припомним още, че "Свободна Европа" изигра ключова роля по време на Студената война чрез информационни емисии за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият "желязната завеса", до аудиторията успяваха да достигнат без цензура единствено радиовълните. "Свободна Европа" всъщност дълго време беше единственият адекватен източник на информация за ключовите събития в самия Източен блок. Примерите са много, ще споменем само един – аварията в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата безспорно ще бъде глътка свеж въздух, но е и повод сериозно да се замислим какво е състоянието на българските и румънски медии и дали изобщо в двете страни има свобода на словото - толкова години след падането на желязната завеса...

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време пишеха, че тук у нас има режим на тока и ако кажеш публично виц за бай Тошо, ще ти разкатаят фамилията.Е, истина ли беше това или лъжа?
84
7
 
9
 
! Отговори
муспи преди 5 години
"Свободна Европа" набира сътрудници от чужденци - сирийци, афганистанци, мароканци под ръководството на азербайджано-чечено-тюркски хибрид. Цел, - окончателното довършване на Прехода!
83
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото прокопсахме като я слушахме навремето...
82
5
 
13
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 5 години
...преди 89-а СЕ ни освобождаваше духовно от СССР. Сега от кого ще ни освобождава....., май от Европейския съюз?Уаууууууу, колко високоблагородна цел!
81
7
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Хвани Дойче веле,удари Свободна Европа.Промиването на мозъци навлиза в нова фаза.
80
1
 
8
 
! Отговори
да си кажа преди 5 години
До Анонимен 75 Да не те стряскам , ама много хора слушат радио - друг е въпросът , че няма какво да се чуе , макар да има хиляди станции , всеки промива мозъци Лошото е , че развалиха и БНР - едни какички на хранилка при " унгареца" са го окупирали - то бива пристрастност и слугинаж , ама като тяхното не е хубаво . И така ме отказаха да го слушам / с малки изключения/
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе казано: всички големи медии в България са окупирани от управляващия елит - Боко - Пеевски, и народа има нужда от свободни медии, независими от шайката
78
2
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Щом Европа е свободна, значи ясно! Кратко и точно: УБИВАЙ ЕВРЕИ!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами май вече е време да слушат "свободна европа",като членове на Евразийския съюз!И нещата да си дойдат на място!
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 35/ И аз съм слушал подобни излияния по тези радиа. В днешно време едва ли ще кажат нещо за високите цени на тока парното водата и храната но съм сигурен 4е ще говорят колко сме добре и какъв красавец за премиер имаме. Тези радиа са добре платени. А се знае които плащат те са добрите.
75
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ще промиват мозъци на наивните. Но онези, които са били наивни през 80-те и 90-те май се осъзнаха и разбраха, че САЩ и тяхната заробваща псевдодемокрация единственото зло на света.
74
3
 
17
 
! Отговори
СЕМ преди 5 години
Европа, но свободна от САЩ. Докато в Европа има медии, контролирани от Сорос ще има и фалшиви новини и дезинформация.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79никви "социалисти" не са, - партийни капиталисти! "Социалиста" кара от заплата до заплата... Недей да говориш глупости! Няма никакви "социалисти" в управлението и не е имало, то и в европа няма- пес-овете не са никакви социалисти! "Социалиста" веднага би сложил намордник на банките + 50%- данък на хазарта+ 30% корпоративен данък+акцизите от цигари и алкохол = пенсии, социални, 100% безплатно здраве! Моментално!
72
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хо хо хо "Свободна Европа" бил "адекватен източник на информация" А ха ха ха ха ха
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Напротив, точно със "социалистическо мислене" са си, нейде от късния социализъм, аха аха и да съзрем развитото социалистическо общество!Помня времената!Беха почнали другарете вече да създават задграничните дружества в Австрия и Лихтенщайн...
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Ще поканят ли Волен Сидеров да си изложи аргументите пред тях?...има си хас, нали парите са газови...
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 72Нас все още си ни управляват ***....вярно си казал, с една малка корекция - не са "***" никакви, т.е. не са със социалистичеко мислене, така, веднъж за винаги престанете да заблуждавате тези, които все още са заблудени или пък въобще не са запознати. НЯМА в управлението и никога не е имало "социалисти" ... тук-таме има останали сред масите,...
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще поканят ли Волен Сидеров да си изложи аргументите пред тях?Щото завалията хич, ама хич няма трибуна по другите медии...
67
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В днешно време почти не се слуша радио. Аз нямам спомен да съм слушал радио от поне 10-ина години. Ако му направят сайт, повече ще им шанс някой нещо да чуе, да прочете...а иначе - умряла работа... даже бабите на село едва ли слушат вече радио...
66
4
 
11
 
! Отговори
бай х преди 5 години
.. в Свободна Европа всеки има право да е нископлатен роб на господарите