Гражданската не покрива разходите и обезщетенията по нея

Това смята Кирил Бошов - председател на УС на "Еврохолд България"
26 юли 2018 20:00, Екип на Bloomberg
45
Гражданската не покрива разходите и обезщетенията по нея
Снимка: Bloomberg

През последните три години са извършени няколко проверки на активите на застрахователите, с участието на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Целият сектор е минал през две детайлни проверки на активите през 2016 г., като резултатите бяха публично оповестени. Това каза Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и председател на УС на "Еврохолд България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Бошов коментира писмото за намерения, изпратено от МФ и БНБ до Еврогрупата и ЕЦБ, с което се поема ангажимент за засилване на надзора на небанковия финансов сектор с оглед присъединяването към ERM-II.

"Не бих казал, че в момента има яснота дали ще има нова проверка на активите, но самата регулация по Solvency II за мен е една постоянна проверка на активите

Това е така, защото всеки застраховател трябва много внимателно да следи за всички рискове по неговата дейност, защото те намират приложение в неговата капиталова адекватност".

Той каза още, че като цяло настоящите промени в Кодекса за застраховането следват европейската директива за разпространение на застрахователни продукти.

Тази директива е замислена като средство за повишаване на гаранцията пред ползвателите на застрахователни продукти. Бошов обясни, че тя е насочена в няколко посоки. Едната от тях е информираност на потребителите.

"Принципът е следният - независимо какъв продукт купувате и от какъв посредник, като потребител трябва да имате цялата необходима информация за рисковете, свързани с този продукт.

Друг въпрос е доколко в малък пазар, като този в България, където потребителите ползват ограничен вид застрахователни продукти, ще могат да се ползват от тази защита".

Кирил Бошов обясни, че секторът и промените, които се извършват в регулаторните рамки, водят към две неща.

"Увеличава се административната тежест както за застрахователните компании, така и за застрахователните посредници. Което на теория би трябвало да доведе до поскъпване на застрахователните продукти. Въпреки това в България поради силната конкуренция и слабото търсене на много продукти, не винаги тези неща водят до този ефект".

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" в България не покрива разходите и обезщетенията по нея, каза още застрахователят.

С въвеждането на системата "бонус-малус" от 2019 г., водачите с лошо поведение на пътя, ще плащат повече за "Гражданска отговорност", прогнозира той.

Още новини в Bloombergtv.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
1
 
! Отговори
АМАн от Борисов преди 5 години
НАгли престъпници на власт в София вдигнаха преди години ЛОЗУНГА, че огромната държавна администрация /издържана с ограбени милиарди от народа / е лош стопанин .Подариха важни печеливши заводи,фабрики и комбинати на комсомолски негодници .Некадърниците нарязаха на скраб цели заводи и фабрики и оставиха милиони без работа .Сега същите наглеци ограбват стотици милиарди живи левове и ги перат през партиини фирмички..Сметища за стотици милиончета /само лихвата годишно на 100 000 000 е 12 000 000 /
38
1
 
3
 
! Отговори
НЕмаме ПАРИ преди 5 години
Имаме над 5 600 000 граждани без доходи за оцеляване в страна членка на Европейския съюз.НАд 3000 000 по данни на ООН нямаме никакви доходи. В същото време подставени на власт в София ограбват на 23 000 000 000 живи лева годишно от народ оставен без доходи.НАд 10 000 000 000 отиват към нагло корупционни обекти НЕНОСЕЩИ ДОХОДИ НА НАРОДА/перат милиардите ограбени през партиино подставени лица
37
0
 
5
 
! Отговори
т.п. преди 5 години
Според господина премията по ГО не покрива разходите, кой тогава покрива разходите, може би от личните му спестявания. И като ГО е неизгодна за застрахователите, ЗАЩО ТОГАВА ИЗОБЩО Я ПРЕДЛАГАТ? Хайде чрез лобито си вмениха на щофьорите да се застраховат задължително, вмениха на МВР да следи за ТЕХНИЯ материален интерес и МВР да притиска да купваме финансови продукти на частни фирми?!? Но те защо застраховат ГО?И защо няма фалирали застрахователи, а само нови маймуни на клона?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ганев Като нема икономика нема пари, като нема пари управниците ни измислят нови данъци и още какво нема да измислят на тоз народ електорат - на най бедната и най корумпираната държава в ЕС.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26. Да в данъка за колата които плащах в общината имаше включена Гражданска , но тя струваше за цяла година всичко на всичко 7.50 лв. за " Лада" към ДЗИ. Пазя си квитанциите за спомен от 1984 г. А сега само за ГО 200 лв. не им стигат и вече месеци наред ни подготвят за още.
34
0
 
8
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
МВР проверява дали водача имал Г.О. Откъде накъде - за частната пиклива фирма ще се грижи МВР. До някъде някаква част отиват и в държавата но пак повтарям - ТОВА Е ЕДНА БЕЗМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ и понятието "ЗАДЪЛЖИТЕЛНА" Г.О. - да отпаднеДругото безумие плащане на ЕКО ТАКСА- някакви пари се КРАДАТА от хората и ЗА КАКВО.Някой да е получил някаква стока след плащане ??????????????
33
0
 
4
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
Застраховане - ТОВА Е ЕДНА БЕЗМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ И нищо повече....Много приказки и намеци за ИСКАНЕ НА ПАРИ....Представете си дори има ВУЗ със застраховане и тези със СИГУРНОСТ - да се чуди и мае човек.ОБАЧЕ - на фона на тези "велики" приказки - НА КОЙТО НЕ МУ ОТТЪРВА да не се занимава с това.Още нещо - това понятие ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Г.О. - трябва да отпадне . Това е лично право на всеки един човек а не насилствено даване пари за нечии джобове...
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Е те точно ,,осъдените ,днес са Герп ! Тиквата с 450 милиона ,дето ги даде на Ц. Бориславова да ги управлява ,когато го натъкмиха за ГЛ Секретар .Кво праиш ?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Луканов "осъди" тия комунисти на....капиталисти и им раздаде нашите пари ,гонеха .. с лъскавите мерцедеси,плажуваха на папагалските острови,играеха покер и т.н.Сега плачат като вдовици ...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен119 Слава на Софиянски ! Тогава беше 3000 х лева ,долара . Ухапан ли си ?
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Да бе,120 лева . Това от .. ли си го изсмука ?Или не си бил роден тогава ,или са ти бърсали со полите ?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен27Единия плюс ти е от мен, но не беше точно така. Няма да влизам в излишни спорове.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Дааа,така беше по времето на Тоше.Един долар се разменяше за 90 стотинки,при средна заплката 120 лева.Но....30% от заплатите на номенклатурчиците са се изплащали в долари,докато милицията ако хване един обикновен човек,безпартиен, с един долар в Кореком, за да закупиш шоколадово яйце за детето си,яка ти гърбина,служба,семейство и т.н.После балонът на Тоше се спука и един долар се разменяше за 3000 лева т.н.хипер инфлация!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време преди 1988 към данъка на всяка една кола имаше гражданска и каско.Това че не са го знаели много хора не означава, че не е била задържителна и тогава.
25
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Правете по-малко разходи бе, господа застрахователи. Точно вие трябва да знаете какво е оценка на риск и т.н.
24
0
 
1
 
! Отговори
Alf преди 5 години
Parite ot grajdanskite otivat za kasko. Masovo ne pravene na grajdanska e izhoda
23
0
 
11
 
! Отговори
Заплатата ми преди 5 години
Също не покрива разходите ми. За това обаче никой не се е загрижил.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Един Щатски долар се разменяше и за 80 стотинки, явно доста си напреднал с пенсията и ти се губят спомени :)
21
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До ЦветанСобственика му ще плаща
20
2
 
4
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
Между другото така е и с винетките